Haberler

Sulama Kanalındaki Sızıntı Tedirginlik Yaratıyor

Güncelleme:

Batman Barajı sağ sahil sulama kanalında oluşan sızıntıdan 4 yıldır akan sular, Silvan'na bağlı Çatakköprü sakinlerini tedirgin etti.

Batman Barajı sağ sahil sulama kanalında oluşan sızıntıdan 4 yıldır akan sular, Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'ne bağlı Çatakköprü sakinlerini tedirgin etti. Kanaldan sızan sular yüzünden evleri yıkılma tehlikesi yaşayan köylüler, evlerinin çökmesinden endişe ediyor. Hasan Bilmez adlı köylü, başvurduğu hiç bir resmi makamdan sonuç alamadığını söyledi. Batman Barajı sağ sahil sulama kanalına 100 metre mesafedeki Batman- Diyarbakır il sınırında bulunan Malabadi Köprüsü yakınlarındaki Çatakköprü köyündeki 6 ev, kanaldan sızan su nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.Kanaldan sızan su yüzünden evlerinin oturulamaz hale geldiğini söyleyen 8 çocuk babası 43 yaşındaki Hasan Bilmez, sorunun çözümü için başvurduğu Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, DSİ 10. Bölge Müdürlüğü ve 103. Batman DSİ Şube Müdürlüğü'nden sonuç almadığını söyledi. Köydeki 6 evin sulama kanalıyla 100 metre mesafede olduğunu ifade eden Bilmez, kanaldan tam dört yıldır su sızdığını ve sızan suyun evlerinin altından geçtiğini söyledi. Sulama kanalının faaliyete girdiği 2009 yılından beri aynı sorun ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Bilmez, şöyle konuştu

EVLERİMİZİ İSTİMLAK ETSİNLER, YOKSA BAŞIMIZA YIKALACAK

2009'dan beri bırakılan su nedeniyle bizim evlerin altına su sızıyor. 2009'dan beri dilekçeler yazıyoruz. 2010'da DSİ Genel Müdürlüğü'ne dilekçeyi ellerimle teslim ettim. Bana verilen cevapta, 'Senin zarar ziyanını ya öderiz ya da önleriz' denildi. Evim hep çatlamış yıkılmak tehlikesiyle karşı karşıya. 2012'de bizzat Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu Silvan Barajı temel atma töreninde evimin görüntüsünün olduğu CD ve dilekçeyi ellerimle ona teslim ettim. Bir cevap alamadım. Bizzat Başbakanlığa internet üzerinden dilekçe yazdım ondan da bir cevap alamadım. 2012'de Diyarbakır 10'uncu Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe yazdım cevap alamadım. Batman Şubesi'ne tekrar dilekçe yazdım bir cevap alamadım. Evlerimiz yıkılacak. Altı eviz. Bu evlerin hepsi yıkılacak. Bunun çaresi yok, ne yapsalar bu su durmaz. Evlerimizi ya istimlak etsinler ya bizi taşısınlar başka bir yerde bize ev yapsınlar veya bir gün bizim çocukların başına bu evler yıkılacak. Bu can kaybı olacak bunun cevabını kim verecek. Bunun sorumlusu kimdir. Yetkililerden bizzat sayın başbakanımızdan, Orman ve Su İşleri Bakanımızdan yardım istiyoruz bu konuyla ilgilenmelerini rica ediyorum.

Aynı köyde oturan ve sulama kanalından sızan su nedeniyle evi hasar gören Ekrem Kaya ise, yazdıkları dilekçelerden sonuç alamayınca 2011'de Diyarbakır Bölge İdaresinde açtığı dava sonucu zararı tespit edilmeden sadece evine yapılacak olan boya parası verildiğini söyledi. Kaya, Bu ev her an yıkılabilir ve 15-20 nüfuslu aileye mezar olabilir. Ben bundan çok korkuyorum. Yetkililerime sesleniyorum, bir can kaybı yaşanmadan önlem almalarını istiyorumdiye konuştu.

Köy muhtarı Kasım Turan da, 2009'dan beri Batman Sağ sahil kanalının açılışından beri yol üzerinde bulunan altı haneyi su bırakıldığında su bastığını ifade ederek, Bütün yetkililere her yere müracaat etmemize rağmen bu soruna bir çare bulunmadı. Ben Batman Sağ sahil sulamasının delegesiyim. Bunu bizzat Batman Sağ sahil Sulama Kanalı Başkanı'na durumu izah ettik. Kendisi biz çalışma yaptık dedi ama yaptıkları çalışma sadece ilaçla oldu. Bu iş ilaçla olmuyor. 4-5 senedir bu çabalarımıza ve müracaatlarımıza rağmen DSİ ilgilenmiyor ve DSİ buna bir çare bulmuyor. Bu konuda yetkililerden ricamız buna bir çare bulmalarıdır. ya devlet kalksın bu evlerimizi istimlak yapsın veya bu kanala bir çare bulsundedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Veysel Eroğlu Diyarbakır Silvan Batman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title