Haberler

Şükufename" 142 Yıl Sonra Yeniden Basıldı

Osmanlı döneminde çiçek sanatı üzerine yazılmış olan ilk on eserden biri olarak kabul Adanalı Udmi Efendi’nin “Şükufename” adlı eseri Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi 142 yıl sonra tarafından yeniden basıldı.

Osmanlı döneminde çiçek sanatı üzerine yazılmış olan ilk on eserden biri olarak kabul Adanalı Udmi Efendi'nin "Şükufename" adlı eseri Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi 142 yıl sonra tarafından yeniden basıldı.

İlk defa 1873 yılında Adana Vilayet Matbaası'nda yayınlanan eser, Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat tarafından günümüz Türkçesi'ne yeniden çevrildi. İçerisinde çiçek üzerine yazılmış şiirlerin ve özlü sözlerin yanında ilk defa bir çiçek bulmacası da bulunan eseri Udmi Efendi, Adana Valiliği Yazı İşleri Müdürlüğü ve Adana'nın ilk ve yerel gazetesi olan "Seyhan" gazetesinin yazarlığını ve yazı işleri müdürlüğünü de yaptığı yıllarda hazırladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Şükufename adlı eserin önsözünde Udmi Efendi'yi rahmet ve saygıyla anarken şu ifadelere yer verdi:

"Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan güzel şehrimiz Adana, tarihin her döneminde önemli bir noktada olmuştur. Geçmişten günümüze Çukurova'ya bereket katan Seyhan ve Ceyhan nehirleri, bu topraklara hayat katmıştır. İşte bu bereketli topraklarda yetişen nesiller ise gelecek nesillere çok önemli eserler bırakmıştır. Admi Efendi ve yazdığı eseri olan Şükufename adlı eseri de bunlardan biridir. Uzun yıllar önce unutulup gitmiş, bu değerli şahsiyeti ve eserini ortaya çıkarmak bizler için önemli bir adımdır. Osmanlı'nın son döneminde Adana'da yazılmış ve vilayet matbaasında yayınlanmış olan bu eserin Osmanlı ve Türk tarihi açısından önem arz ediyor olması da başka bir anlam yüklemektedir. Bu yüzden bu eser muhakkak tanıtılmalı ve gelecek nesillere aktarılmalıdır. Türk edebiyatının ve Adanalıların bu gibi eserlere ihtiyacı vardır. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak bu eseri yayınlarken, gerçekten büyük bir hizmete adım atmış olmanın mutluluğunu da yaşıyoruz. Unutulmamalıdır ki, gelecek nesiller bu eserleri okuyarak, memleketimize hizmet eden ve çok önemli eserleri bırakan Admi Efendi gibi şahsiyetleri tanıyarak geçmiş ile bağlarını da koparmayacaktır." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adana Valiliği Seyhan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title