Haberler

Sudan'ın Güney Sudan Sınırını Kapatma Tehdidi

Sudan yönetimi karşıtı Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'in (SPLM-N), Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in çağrısı üzerine yaptığı Güney Sudan ziyareti sona erdi.

Sudan yönetimi karşıtı Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'in (SPLM-N), Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in çağrısı üzerine yaptığı Güney Sudan ziyareti sona erdi.

SPLM-N yöneticileri, Sudan Dışişleri Bakanı Kemal İsmail'in, geçen hafta, Cuba'nın "isyancılara destek vermeye devam etmesi" durumunda iki ülke arasındaki sınır kapısının kapatılacağı tehdidinde bulunduğu bir zamanda Mayardit'in çağrısı üzerine Güney Sudan'ı ziyaret etti.

SPLM-N'den yapılan açıklamada, SPLM-N lideri Malik Akar, Genel Sekreter Yasir Arman ve askeri yetkililerin, Güney Sudan Devlet Başkanı Mayardit, Devlet Başkanı yardımcıları Taban Deng Gai ve James Wani Igga ile askeri yetkililerle bir araya geldiği belirtildi.

Güney Sudan'ın, Sudan'daki barış sürecini destekleme imkan ve isteğinin görüşüldüğü toplantılarda, iki ülke arasında imzalanan "sınır kapılarının açılması, sınırın denetlenmesi ve ortak güç oluşturulması" anlaşmasının uygulanmasının da ele alındığı ifade edildi.

Güney Sudan sınırındaki Darfur, Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletlerinde Sudan ordusuyla savaşan hareketin, Mayardit'in çağrısı üzerine geldiği Güney Sudan ziyaretini bitirdiği bildirilen açıklamada, SPLM-N'nin iki ülke arasındaki gerginliğin son bulması için üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğunu vurguladığı kaydedildi.

Güney Sudan yönetiminden konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Sudan Dışişleri Bakanı Kemal İsmail, geçen hafta yaptığı açıklamada, Güney Sudan hükümetinin, geçen ay, "iki ülke arasında 2012'de imzalanan güvenlik anlaşmasının 3 hafta içerisinde uygulanacağı ve topraklarındaki Sudanlı isyancıları sınır dışı edeceği" taahhüdünde bulunduğunu hatırlatarak, Cuba'nın bu sözleri yerine getirmemesi durumunda iki ülke arasındaki sınır kapısının kapatılacağı tehdidinde bulunmuştu.

Eylül 2012'de iki ülke arasında imzalanan güvenlik anlaşması, sınırdan 10 kilometre içeriye kadar olan bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyordu ancak anlaşma uygulanmamıştı.

Sudan, Güney Sudan'ı sınırdaki Darfur, Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletlerindeki isyancılara destek vermekle suçlarken, Güney Sudan da Hartum'un, yönetim karşıtı eski Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ı desteklediğini iddia ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Darfur Sudan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title