Haberler

Sudan Diyalog Görüşmeleri

ADDİS Sudan hükümeti, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) ve Darfur hareketleri arasında yürütülen diyalog görüşmelerinin süresiz dondurulduğu açıkladı.

ADDİS Sudan hükümeti, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) ve Darfur hareketleri arasında yürütülen diyalog görüşmelerinin süresiz dondurulduğu açıkladı.

Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki'nin başkanlık ettiği Afrika arabuluculuk heyeti, tarafların Mavi Nil, Güney Kordofan ve Darfur konularında anlaşamaması nedeniyle görüşmeleri süresiz dondurma kararı aldı.

Alınan bilgiye göre, görüşmeler, taraflardan her birinin insani yardımların ulaştırılması ve ateşkes konularında kendi düşüncesinde ısrar etmesi nedeniyle tıkandı. SPLM-N insani yardımların Etiyopya ve Güney Sudan üzerinden ulaştırılmasını önerirken, hükümet bunun Sudan üzerinden gerçekleşmesini istedi.

Cibril İbrahim liderliğindeki Adalet ve Eşitlik Hareketi'nin heyet başkanı Ahmed Tekad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temel anlaşmazlık konuları arasında, "ateşkesin süresi, Darfur görüşmelerinde neye göre hareket edileceği, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılmasının" yer aldığını ifade etti. Tekad, Darfur hareketlerinin ateşkesin 6 ay, hükümetin ise 1 ay sürmesini istediğini kaydetti.

Hükümet, Doha Barış Anlaşması'nın görüşmelerde temel hareket noktası olarak kabul edilmesini isterken, karşı taraf, Addis Ababa'da görüşmelerde bulunan Darfur hareketlerinin Doha anlaşmasının bir parçası olmadığı gerekçesiyle bunu reddetti. Tutuklular konusunda ise hükümetin, iyi niyet göstergesi olarak iki tarafın da siyasi tutukluları serbest bırakması fikrine karşı çıkması nedeniyle anlaşmazlık yaşandı.

Sudan hükümetiyle silahlı gruplar arasındaki görüşmelerin 10. turu geçen perşembe SPLM-N Başkanı Yasir Arman'ın yanı sıra Darfur'daki en önemli üç hareketten ikisi Adalet ve Eşitlik Hareketi Başkanı Cibril İbrahim ile Sudan Kurtuluş Hareketi Başkanı Minni Arcua Minawi'nin katılımıyla başlamıştı.

Darfur haraketleri, Cibril İbrahim liderliğindeki Adalet ve Eşitlik Hareketi, Minni Arcua Minawi'nin başkanlık ettiği Sudan Kurtuluş Hareketi ve Abdulvahid Muhammed Nur liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi'nden oluşuyor.

Geçen yıl kasım ayında yapılan benzer bir diyalog görüşmesi çökmüş ve silahlı gruplar ile muhalif partiler 3 Aralık 2014'te Addis Ababa'da "Nida Sudan Bildirisini" imzalamıştı.

Söz konusu bildiri, "Tek parti devletinin kaldırılıp devlet mekanizmasının eşit vatandaşlık temelinde kurulması, bu amacın gerçekleştirilmesi için kitle iletişim araçlarından halk ayaklanmasına kadar her yola başvurulması, Darfur, Güney Kordofan ve Mavi Nil'de çatışmaların son bulması, sorunların siyasi meşveret yoluyla çözülmesi ve Sudan'da geçiş döneminde görev alacak geçici hükümetin kurulmasını" içeriyor.

Bildiri, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ve Sudan hükümeti tarafından ağır şekilde eleştirilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Güney Afrika Etiyopya Darfur Sudan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title