Haberler

Sudan Devlet Başkanı Beşir Açıklaması

ADDİS Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, barış ve güvenliğin tesisi için Afrika Boynuzu ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemli olduğunu belirtti.

ADDİS Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, barış ve güvenliğin tesisi için Afrika Boynuzu ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemli olduğunu belirtti.

Beşir, Etiyopya televizyonuna verdiği röportajda bölgede barış ve güvenliğin tesisi için Afrika Boynuzu ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemini vurgulayarak, bu ülkelerin içişlerine müdahaleye karşı olduğunu ifade etti.

Afrika Boynuzu ülkelerinden Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı başta Mısır olmak üzere bölgedeki diğer Afrika ülkelerini de etkileyen Hedasi (Nahda) Barajı projesi hakkında konuşan Beşir, Sudan'ın projeyi başından beri yakından takip ettiğini dile getirdi.

Beşir, "Sudan, fikir aşamasından projeye dönüşmesine kadar her adımda projeyi izledi. Hedasi mevzusu baştan itibaren Sudan ve Etiyopya arasında görüşme konusu oldu. Sudan hükümeti konuyu iyice inceledi ve Hedasi Barajı'nın faydalı olacağını gördü" ifadelerini kullandı.

Barajın olumsuz yanları da olacağına dikkati çeken Beşir, şunları kaydetti:

"Olumlu yanları olumsuzluklarına baskın geliyor. Bu nedenle barajın Sudan ve Etiyopya'ya yararlı olacağını düşünüyoruz. Baraj ile ilgili 3 temel tartışma konusu vardı. Birincisi güvenlik meselesiydi. Bunun için uluslararası uzmanlardan oluşan bir komite kuruldu ve komite barajın güvenli olduğunu ortaya koydu. İkincisi barajın yapımı ardından suyun depolanması konusuydu. İki taraf bu meselede anlaşma sağladı. Üçüncüsü de barajın çalışma programıydı. Bunun üzerinde de anlaşıldı."

Söz konusu anlaşmaların içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi vermeyen Beşir, Mısır'ın baraj konusundaki çekincelerine dair, "Mısır hükümeti ile görüşmeler yapıldı. Baraj inşasıyla herkesin kazanacağı ve gerçek bir üçlü ortaklık kurulacağı noktasında Etiyopya, Sudan ve Mısır arasında iyi niyet göstergeleri var." dedi.

Sudan-Etiyopya ilişkilerine değinen Beşir, iki ülke ilişkilerinde büyük gelişme kaydedildiğini vurgulayarak, "Etiyopya ve Sudan, arasındaki sınırı iki ülkenin yararına bir köprü olarak kullanma konusunda anlaştı. Bu örnek ya da kanaat, bölgedeki diğer ülkelere de yansıdı. Özellikle Afrika Boynuzu ülkeleri Sudan, Somali, Cibuti ve Eritre arasında iyi niyet göstergeleri var." şeklinde konuştu.

Eritre'nin de yakında bu iş birliğine katılacağı tahmininde bulunan Beşir, güvenliğin sağlanması için bölgedeki tüm mevcut gerginliklerin yok edilmesine ilişkin bir anlayışın olduğunu ifade etti.

Afrika'nın içişlerine yabancı müdahaleleri eleştiren Beşir, "Afrika Birliği, kıtanın problemlerinin çözülmesi konusunda önemli bir role sahip. Birlik, artık dış müdahalelere kapılarını kapatarak iç problemlerini çözebiliyor." dedi.

Sudan'ın iç meselelerine ilişkin de konuşan Beşir, Ulusal Diyalog Konferansının Afrika, Batı ve Arap ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılandığını, konferansın halihazırda son merhalelerinden geçtiğini ve genel komitenin, uygulanabilir kararlara dönüşmesi için tavsiyeler hazırlayacağını söyleyerek "Diyaloğa katılmayan hareketlerle iletişime geçeceğiz. Katılım kapısı herkese açık." diye konuştu.

Uluslararası cezaların büyük ölçüde kötü etkilerinin olduğuna işaret eden Beşir, bu cezalar yüzünden Sudan'ın bölgesel ve uluslararası finans kurumlarında birçok haktan mahrum edildiğini, kalkınmaya katkı sağlayan teknolojilerin çoğundan istifade edemediğini kaydetti.

Beşir, "Cezaların neden olduğu sonuçlarla mücadele için Çin, Rusya, Hindistan ve Afrika ile Arap ülkelerinden alternatif aradık. Afrikalı liderlerin ABD'nin dayattığı bu cezalara yönelik net bir tutumu var. Afrika Birliği de cezalara karşı." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Etiyopya Afrika Sudan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title