Haberler

Suçüstü Yakalanan Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü: Pişmanım

Güncelleme:

MKE Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, 18 Milyon dolarlık Milli Piyade Tüfeği projesini bir firma sahibine 1 Milyon Lira karşılığında satmak isterken suçüstü yakalandı. Mahkemedeki ifadesinde Silah tüccarı K.K'nın ABD'de fabrika kuracağı sözlerine inandığını söyleyen Tanrıverdi, "K.K. bana uygun bir para vereceğini söyledi. Biz pazarlık yapmadık. O da çanta ile parayı bana verdi. Ben bu çantadaki parayı da saymış değilim. Ben bu olayda hatalı davrandım. Yaptığımın farkındayım ve pişmanım" dedi. Tanrıverdi tutuklandı.

LOKANTAYA EKİPMAN KURULDU

MKE Kırıkkale Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin tutuklanmasına neden olan soruşturma 1 Nisan 2016′da yapılan bir ihbar üzerine başladı. Anayasal Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, sulh ceza hakimliğinden CMK'nın 140. maddesi uyarınca şüpheliye yönelik teknik araçla izleme kararı alındı. Şüpheli Tanrıverdi ile ihbar eden K.K'nın buluşma noktası olan lokantaya önceden gidilerek burada ses ve görüntü kaydı alınması için ekipman kuruldu. Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de buluşma yeri olarak belirlenen restoranda sivil kıyafetlerle beklemeye başladı.

ELİ BOŞ GİRDİ ÇANTAYLA ÇIKTI

MKEK'e bağlı Kırıkkale Silah Fabrikası'nın müdürü olan şüpheli Mustafa Tanrıverdi, ihbar eden silah tüccarı iş adamı K.K ile Eskişehir yolu üzerindeki bir lokantada 6 Nisan günü saat 19.00 sıralarında buluştu. Tanrıverdi, yanında getirdiği gizli bilgilerin kayıtlı olduğu 2 adet flash belleği, K.K'ya verdikten sonra daha önce polislerce hazırlanarak seri numaraları alınan çanta içindeki 200 bin TL ve 300 bin ABD doları parayı alarak lokantadan çıktı. Eli boş girdiği lokantadan çanta ile çıkan Tanrıverdi, lokantanın önünde bekleyen Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince suçüstü yakalanarak, gözaltına alındı.

MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ PROJESİNİ SATTI

Tanrıverdi'nin, projeleri satmaya çalıştığı ve olayı ihbar ederek ortaya çıkaran iş adamı K.K'nın ise Türk uyruklu ve aynı zamanda ABD vatandaşı olduğu öğrenildi. K.K'nın "önceliğim ülkem" diyerek, ihbarda bulunduğu belirtildi. Tanrıverdi'nin rüşvet aldığı ihbarcı iş adamı K.K'ya verdiği flash bellekler içinde, fabrikada Ar-Ge çalışmaları yapılarak tamamlanan ve patenti MKEK'e ait olan MP-5 marka silah ile üretimine yeni başlanan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin temel saldırı silahı olacak olan Milli Piyade Tüfeği MPT-76 marka silahın çizim ve tüm üretim planlarının olduğu anlaşıldı. Tanrıverdi'nin, MP-5 silahı için 200 bin TL, MPT-76 silahı için ise 300 bin ABD doları aldığı tespit edildi.

EVİNDE 30 BİN DOLAR BULUNDU

Tanrıverdi'nin yakalanmasına eş zamanlı olarak, Kırıkkale'deki ev ve iş yerinde de arama yapıldı. Aramalar sonucunda Tanrıverdi'nin evinde 30 bin dolar ele geçirildi. TCK'nın 252/2 ve 333/1 maddelerindeki "rüşvet alma" ve "devlet sırlarından yararlanma" ile suçlanan Tanrıverdi, dün Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından Ankara Adliyesi'ne getirildi. Savcı Ali Alper Saylan'a ifade veren Tanrıverdi, tutuklanmak üzere nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

"TECRÜBEMDEN FAYDALANMAK İSTEDİĞİNİ SÖYLEDİ"

Hakimlik sorgusunda ifade veren Tanrıverdi, şunları söyledi:

"1987 yılından beri MKEK kurumunda değişik görevlerde, son olarak da silah fabrikası müdürü olarak çalışıyorum. MPT-76 adlı piyade tüfeğinin ilk başlangıcından bugüne kadarki tüm aşamalarında aktif olarak görev aldım. Proje koordinatörü olarak çalıştım. Şu anda NATO standartlarındaki en çok testi geçebilen ve dünyada birinci sırada yer alacak nitelikteki bir piyade tüfeğinin seri üretimine müdürü olduğum fabrikada başlanmıştır. Ben K.K. isimli kişiyi yaklaşık bir buçuk yıldır tanırım. Kendisinin Amerika'da yasal olarak silah ticareti işi yaptığını, ayrıca sivillere yönelik bir silah fabrikası kuracağını biliyorum. Ben bu kişiye on bin adet MP-5, G-3 ve buna benzer silahların sivil versiyonlarını yasal olarak sattım. Sivil versiyondan kastım otomatik değil. Tek atış yapabilen, emniyeti olan silahlardır. Benden MPT-76 ve MP-5 tüfeklerinin çizim ve diğer bilgilerini istedi. Amerika'da silah fabrikası kuracağını, benimde tecrübemden faydalanmak istediğini söyledi. Ben de bir hata yaptım, söylediği sözlere inandım. Bu kapsamda K.K. bana uygun bir para vereceğini söyledi. Biz pazarlık yapmadık. O da çanta ile parayı bana verdi. Ben bu çantadaki parayı da saymış değilim.

"BU BİLGİLER DEVLET SIRRI DEĞİL"

K.K'ya flash disk içerisinde verdiğim bilgilerin büyük bir kısmı, daha doğrusu namlu dışındaki tüm parçalara ait teknik veriler gizli bilgi niteliğinde değildir, hizmete özel bilgidir. Teknik çizim ve verilerin tamamı gerek internette gerekse taşeron firmalara verdiğimiz teknik şartnamelerde mevcuttur. Bu nedenle ortada devlet sırrı niteliğinde bir bilgiden söz edilemez. Hatta namlunun yiv set kısmı dışındaki bölümleri dahi taşeron firmalar aracılığıyla fabrikamız tarafından yaptırılmaktadır. Benim verdiğim flash disklerde namlu ile ilgili teknik veriler de mevcuttur. K.K. bu flash diskteki bilgileri alarak yasal yollardan bu silahları üretmesi mümkün değildir. Zira patenti Amerika'da da ülkemiz lehine koruma altındadır. Ancak bu kişi bu teknik verileri esas alarak gerekli değişiklikleri yaparak sivillere yönelik silahlar imal edebilir. Ben de bu şekilde yapacağını düşünüyorum.

"SSM "İSTEYENE VERİYOR" DEDİ"

K.K. dışında herhangi bir kişiye, kuruluşa ya da devlete bilgi vermedim. Ancak Savunma Sanayi Müsteşarlığı ihracat amacıyla isteyen herkese bu bilgileri vermektedir. Tabanca imalatı yapan ve av tüfeği de satan bir firmanın sahipleri de benim gibi Giresunludur. Gıyaben duyduğum kadarıyla onlar da tüfek imalatı yapmak istediklerini, bu kapsamda SSM ile görüşmelerinin olduğunu biliyorum. Ancak firma ya da Türkiye'den başka herhangi bir firma ya da kişi benimle MPT-76 ya da MP-5 silahlarının üretimi, planlarının kendilerine verilmesi ya da herhangi bir konuda görüşmüş değillerdir. Bu kapsamda firma ya da yetkilileri ile bir münasebetim olmamıştır

"PİŞMANIM"

Tanrıverdi, ifadesine şöyle devam etti:

"Ben bu olayda hatalı davrandım. Yaptığımın farkındayım ve pişmanım. Ancak K.K'ya verdiğim bilgilere göre bu kişinin bu silahı uygun teknik imkanlar ile üretebileceğini biliyorum. Ancak teknik olarak üretebilir durumda olsa da Amerikada bunu yasal çerçeve dışında üretip satabilmesi mümkün değildir. Söylemek istediğim husus budur. Yine ifade ettiğim üzere K.K. bu verileri kullanarak sivil amaçlı tek atış yapan emniyeti olan bir silah yapıp onu satacağını düşünüyorum."

Tanrıverdi, bu ifadesinin ardından, "devlete ait gizli kalması gereken fenni keşif, buluş ve sınai verilerden yararlanma" ve "rüşvet alma" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. (Kaynak: Sözcü)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mustafa Tanrıverdi Kırıkkale Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (86)

serhat:

bu adam chp li ve vatan haini

30
15
yanıtYanıtla
AR,,,,,,,:

SON PİŞMANLIK FAYDASIZ DEVLETİMDEN HALKI ÇOK SEVİNDİRECEK BİR CEZA VERİLMESİNİ İSTİYORUM

24
0
yanıtYanıtla
MEHMET VATAN SEVERLER:

VATAN HAYİNİ GEREKEN YAPILMALI

22
0
yanıtYanıtla
vatandass:

kandirmislar adami ve birkereden birsey olmaz cumhurbaskani olur yakinda

4
12
yanıtYanıtla
urfalı Türkmen:

giresunlular vatanperver insanlardır. Bu alçak hemşehrilerinin yüz karası olmuştur. Vatana ihanetten daha büyük suç yoktur.

14
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

ülkemiz böyle vatan hainleriyle dolu ne yazık ki

12
0
yanıtYanıtla
komplo:

adama komplo kurmuşlar belli silahın reklamını yapmak için adamı harcadılar kameramanlr ekipler hazır suçüstü tiyatrosu maksat silahın iç politikada reklamını yapmak yoksa abd senin silhını ne yapsın adamlar zaten en iyisini yapıyor

3
9
yanıtYanıtla
ASDMobil-IOS:

PARALELCİDİR HATTA PKK LİDİR DEYİN İŞİN İÇİNDEN ÇIKI VERİN. ÇÜNKÜ AKP/MHP KOALİSYONUN TEMİZLİK DETERJANI PARALEL VE PKK KELİMELERİDİR.!

3
9
yanıtYanıtla
ASDMobil-IOS:

SOL DÜŞÜNCE TAŞIYAN HİÇ KİMSE BU İHANETİ YAPMAZ! SOL MEVCUT DÜZENE KARŞI MÜCADELE EDER ANCAK ÜLKE ÇIKARLARINI YABANCI BİR ÜLKEYE ASLA SATMAZ.! BU TÜR İHANETLER SADECE MİLLİYETCİLİK VE MUHAFAZAKARLIK TİCARETİ YAPAN KAN VE KAPSTAN BESLENEN OBURLAR YAPAR.! BI HERİFİN KAYDI AKP DE BEYNİ MHP DEDİR...

4
7
yanıtYanıtla
aaaaaa:

Sen sol düşüncenin ne olduğunu bilmiyorsun. karl mark sı ve robert oven fikirlerini bir iyice oku. mark dini afyon olarak tabir eder. din inancı olmayan bir kişi den her şey beklenir. Türkiyede chp kaç yıl tek başına iktidarda kaldı bir çivi bile çakmadı. şimdi yapılan her iyi işi mahkeme kararıyla durdurmaya çalışıyor. havaalanı yapılmasın köprü yapılmasın metro yapılmasın bunları ben demiyorum. sol görüşlü senin kılınçoğlu diyor. .

yanıt0
yanıt0
Tüm 86 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title