Haberler

Suçtan Zevk Alıp, Pişman Olmadıklarını Gözlemledik"

DURMUŞ GENÇ/LEVENT KİŞİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Halit Çokan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıklarının duruşmalardaki savunmalarına değinerek, "Suçtan zevk alıp, pişman olmadıklarını gözlemledik. Bundan dünyanın endişe etmesi lazım. Yani ibadet eder gibi suç işleyen insanların 'endişe verici' olarak izah edilmesi hafif bir durumdur." dedi.

Çokan, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 44'ü tutuklu, 3'ü firari 47 sanığın yargılandığı davada verilen ara kararı, AA muhabirine değerlendirdi.

Mahkemenin doğal seyrinde devam ettiğini belirten Çokan, "Özellikle altının çizilmesi gereken husus, mahkemenin sanıklarla ilgili herhangi bir karar vermemiş olması. Mahkeme sadece delillerin toplanması aşamasında sanık tarafının, savcılığın, bizim ve kendisinin davanın aydınlatılmasıyla ilgili delillerin toplanmasına karar verdi." ifadelerini kullandı.

Gelinen süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan adına davaya katılma talepleri olduğunu anımsatan Çokan, bunun mahkemece uygun görüldüğünü kaydetti.

Talebin kabulüyle davanın resmi tarafı olduklarını dile getiren Çokan, "Ayrıca diğer müştekiler ve şehit yakınlarının da katılma talebi kabul edildi. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Çiğli ve Dalaman'da bazı kamera kayıtlarının celbine karar verildi. Bir sanığın odaya giriş ve çıkış kamera kayıtları istendi. Ege Ordu Komutanı Abdullah Recep'in İzmir'de dinlenmesini, Muğla Valisi Amir Çiçek ile İl Jandarma Alay Komutanı Yavuz Özfidan'ın tanık sıfatıyla dinlenmesine karar verildi." şeklinde konuştu.

"İfadeler arasındaki çelişkileri değerlendirecektir"

Mahkeme heyetinin, sanıkların keşif talebinin reddine karar verdiğine dikkati çeken Çokan, davanın henüz sonuçlanmadığını ancak burada altı özenle çizilmesi gereken hususun, Türk milletinin birliğini temsil eden ve davanın birinci mağduru Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın suçtan zarar gören sıfatıyla davaya taraf edilmesi olduğunu anlattı.

Çokan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu davaya taraf olmuştur. Bundan sonra katılan taraf olarak davaya katılmaya devam edeceğiz. Mahkemede elbette aşamalardaki ifadeleri ve ifadeler arasındaki çelişkileri değerlendirecektir. Bu bizim Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre delilleri değerlendirmek ve hukuki nitelemeyi yapmak sayın mahkemeye aittir. Dolayısıyla sanıkların ifadeleriyle ilgili esasa ilişkin iddialarımızda nelerin çelişkili nelerin tutarlı olduğuna ilişkin beyanlarımızı ortaya koyacağız. Ancak bugünden sayın mahkemenin yerine geçip bizim herhangi bir görüş beyan etmemiz çok doğru değildir ama günü gelince biz bunu sayın mahkemenin dikkat ve değerlendirmelerine elbette sunacağız."

Muğla'daki davanın tarihi anlamda önemli olduğuna işaret eden Çokan, suikast gerçekleşseydi ülkenin tarihsel gidişinin farklı olacağını söyledi.

"Bu davanın birinci muhatabı, birinci mağduru Sayın Cumhurbaşkanımızdır." diyen Çokan, eylemin gerçekleşmesi durumunda daha kötü şeylerin yaşanabileceğini bildirdi.

Çokan, "Sayın Cumhurbaşkanımıza dönük bu eylem eğer gerçekleşmiş olsaydı belki bugün farklı şartlarda yaşıyor olacaktık. Onun için bu dava özgül ağırlığı itibarıyla çok önemli bir davadır." değerlendirmesinde bulundu.

Sanıkların hak ettikleri cezaya çarptırılacaklarına inandıklarını ifade eden Çokan, şunları kaydetti:

"Suçtan zevk alıp, pişman olmadıklarını gözlemledik. Bundan dünyanın endişe etmesi lazım. Yani ibadet eder gibi suç işleyen insanların 'endişe verici' olarak izah edilmesi hafif bir durumdur. Onun için hepimizin, bütün dünyanın bu belaya karşı uyanık olmasını, diri olmasını ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda ortaya koyduğu mücadele azminin örnek alınmasını temenni ediyoruz. Mahkeme, özellikle Ankara'daki çatı iddianamesinin bu davayla bazı sanıkların ilişkisi nedeniyle celbine karar verdi. Bu da önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçecektir."

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Halit Çokan Muğla Politika Güncel Haberler

title