Haberler

Suça Bulaşan Çocuk Sayısı Artıyor!

Güncelleme:

Baro Başkanı Hikmet Delebe, "Çocukların suçlara meyil edilmesi, suçlara doğru yönlendirilmesi son dönemlerde hayli yaygınlık kazandı. Özellikle patlamalara bakıldığı zaman çocuk yaştaki militanların kullanıldığı görülmektedir" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre toplumsal olaylara karışarak güvenlik birimlerine götürülen 'suça sürüklenen çocuk' sayısı son 5 yılda yüzde 49, son 1 yılda ise yüzde 16 oranında arttı. Toplumsal olaylara karışarak güvenlik birimlerine götürülen çocuk sayısı 2011 yılında 1027, 2012 yılında 965, 2013 yılında 1702, 2014 yılında 2202 ve 2015 yılında ise 2557 oldu.

URFA'DA 64 ÇOCUK SUÇA KARIŞTI
2015 yılında toplumsal olaylara karışarak güvenlik birimlerine götürülen suça sürüklenen çocuk sayısında ilk sırayı 386 çocuk ile Diyarbakır aldı. Diyarbakır'ı 347 ile İstanbul, 217 ile Mersin izledi. Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Giresun, Isparta, Kastamonu, Kırıkkale, Muğla ve Nevşehir'de ise 2015 yılında güvenlik birimlerine toplumsal olaylardan dolayı götürülen çocuk olmadı. Türkiye'de 2015 yılında toplumsal olaylara karışarak güvenlik birimlerine götürülen 'suça sürüklenen çocuk' sayıları şöyle:
Diyarbakır 386, İstanbul 347, Mersin 217, Adana 197, Van 175, Gaziantep 134, Mardin 115, İzmir 110, Hakkâri 89, Siirt 75, Şırnak 75, Şanlıurfa 64, Antalya 58, Sivas 39, Manisa 30, Bingöl 26, Ağrı 24, Muş 22, Samsun 22, Tunceli 18, Batman 17, Denizli 17, Sakarya 17, Aydın 16, Bursa 16, Kilis 15, Kırklareli 15, Balıkesir 14, Erzurum 13, Kayseri 13, Kırşehir 13, Konya 12, Ankara 11, Trabzon 11, Malatya 10, Tekirdağ 10, Tokat 10, Elazığ 9, Hatay 9, Adıyaman 8, Gümüşhane 7, Kocaeli 6, Afyonkarahisar 5, Bitlis 5, Eskişehir 5, Kütahya 5, Ordu 5, Kars 4, Osmaniye 4, Bayburt 3, Erzincan 3, Iğdır 3, Karaman 3, Yalova 3, Düzce 2, Rize 2, Sinop 2, Uşak 2, Amasya 1, Ardahan 1, Çankırı 1, Edirne 1, Kahramanmaraş 1, Karabük 1, Niğde 1, Yozgat 1, Zonguldak 1.

DELEBE: BU ADLİYEDEKİ DOSYALARA DA YANSIMAKTADIR
Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, son dönemlerde meydana gelen patlamalarda çocuk militanların kullandığına vurgu yaparak,"Çocukların suçlara meyil edilmesi, suçlara doğru yönlendirilmesi son dönemlerde hayli yaygınlık kazandı. Özellikle patlamalara bakıldığı zaman çocuk yaştaki militanların kullanıldığı görülmektedir. Uyuşturucu madde ticaretinden tutunda, uyuşturucu madde kullanımına kadar Türkiye'nin her tarafında çocuk yaştaki bireyler kullanılmaktadır. Dolayısıyla anne ve babalara burada ciddi görevler düşer. Çünkü çocuğun hem psikolojik yönden hem de içinde bulunduğu yaş grubu itibariyle aldatılması, kandırılması, suça meyledilmesi daha rahattır. Bu bakımdan özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere bütün kamu kurumlarının, bütün sivil toplum kuruluşlarının çok dikkatli ve hassas davranması gerekmektedir. Özellikle burada da anne ve babalara önemli ölçüde görevler düşer. Çünkü özellikle çocukların arkadaş çevresinden etkilenme durumu yetişkinlere göre daha fazladır. Bu bakımdan aile, anne ve babalar çocuklarını her zaman yakın takibe almalı. İlişki içine oldukları grupları arkadaş çevresini yakından tanımalı ve eğer şüpheli bir durumla karşı karşıya gelseler de buna ilişkin tedbirleri de almalıdırlar" dedi.

'UYUŞTURUCU KULLANIMI İLKOKUL ÇAĞINA İNMİŞ'
Urfa'da özellikle uyuşturucu madde kullanımı ve ticareti konusunda çocuk yaştaki bireylerin hayli yaygın bir şekilde kullanıldığının bilinmekte olduğunu dile getiren Delebe, bunun adliyedeki dosyalara da yansıdığını kaydetti: Delebe, "Bu bakımdan suça sürüklenen çocukların bu tür olaylardan uzak tutulması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan tutun da, yerele kadar bütün kurumların, sivil toplum kuruluşlarının, insan hakları örgütlerinin ve özellikle ailelerin sorumluluğu büyüktür. Bu bakımdan herkesin çok dikkatli olmasında fayda vardır. Çağrımız özellikle anne ve babalaradır. Konuyla alakalı biz baro olarak da daha önce defalarca açıklama yaptık. Uyuşturucu madde kullanımı neredeyse ortaokul çağına inmiş vaziyettedir. Burada anne ve babaların çocuğunu takip etmesi ve dikkatli davranması en önemli etkendir. Özellikle çocuk yaşlarda çocukların suça meyil etmesi, suç ortamından etkilenmesi yetişkinlere oranla çok daha kolay olabilmektedir. Bu itibarla bütün anne ve babaların özellikle çocuklarına dikkat etmesinde büyük fayda vardır" diye konuştu. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yaşam Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title