Haberler

Sübhan" Tespih Sergisi Sanatseverlerle Buluşacak

Hüseyin Çelik Atölyesi’nin “Sübhan” adlı tespih sergisi yarın saat 19.00’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılıyor.

Hüseyin Çelik Atölyesi'nin "Sübhan" adlı tespih sergisi yarın saat 19.00'da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılıyor. Çelik'in otuz yıllık birikimi "Sübhan" sergisinde sanatseverlerle buluşacak. Sergi 16 Nisan'a kadar görülebilecek.

Her din ve kültürde neredeyse insanlık tarihiyle eşzamanlı olarak varlık gösteren tespih, bir süredir hak ettiği anlamı kazanarak 'sanat' olarak değerlendirilmeye başlandı. Yurt içi ve yurt dışında açılan pek çok sergi de bu sanatın koleksiyonerler dışında da sanatseverlerle buluşmasına vesile oluyor.

"Tespih İstanbul'da çekilir"

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde yarın açılacak olan Hüseyin Çelik Atölyesi Tespih Sergisi de bu anlamda birbirinden değerli tespih eserlerini bir araya getiriyor. Mehmet Lütfi Şen küratörlüğünde hazırlanan Sübhan başlıklı sergi ilk atölye sergisi olması açısından önem taşıyor.

1996 yılında ülkemizde ilk kez yapılan tespih sergisi Dua Taneleri'ne Necip Sarıcı koleksiyonundaki eserleriyle katılan Hüseyin Çelik, sonraki yıllarda küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen'in yaptığı "Tespih Sanat Olunca" sergilerine de katıldı ve workshoplar yaptı. 2011 yılında Roma'da Vatikan'a ait Cancelleria Sarayı'nda Mehmet Çebi koleksiyonundaki tespihleri sergilendi. Yurt içi ve yurt dışındaki koleksiyonlarda birçok tespihi bulunan Hüseyin Çelik'in, İstanbul'daki Hilye ve Tespih Müzesi'nde eserleri daimi sergide yer alıyor.

İmamede toplanan sanat

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılacak olan sergi hakkında " 'Sübhan' projesi tam da zanaatın sanata dönüştüğü yeri imliyor" diyen küratör M. Lütfi Şen, "Bizim tespih geleneğimiz Osmanlı tecrübesiyle çok üst bir dil yaratmış. Nasıl hattatlarımızın muhteşem eserleri "Kur'an İstanbul'da yazıldı" dedirtmişse, tespih ustalarının muhteşem tasarım ve olağanüstü işçiliklerle ortaya koyduğu eserler de "Tespih İstanbul'da Çekilir" karinesini doğurmuştur. Günümüz ustalarının, özellikle tasarımı ön planda tutan ve tasarıma layık işçilikle tamamladıkları tespihler artık sanata dönüşmüştür." şeklinde konuşuyor.

Hüseyin Çelik'in 30 yıllık çabasının ürünlerinin yer alacağı 16 Nisan'a kadar devam edecek olan sergide Adnan Tolga Çelik'in eserleri de görülebilecek.

Hüseyin Çelik kimdir?

Hüseyin Çelik, 1964 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitiminden sonra çeşitli atölyelerde torna tesviyeci olarak çalışmaya başladı. 1984 yılında vatani görevini yerine getirmek üzere askere gitti. Askerlik yaptığı dönemde tespih ticaretiyle uğraşan Abdullah Öner'le tanıştı. Torna tesviye birikiminden cesaret alarak 1986 yılında tespih yapmaya başladı. Çelik, 8 yıl boyunca otodidakt olarak tespih yapımında belli bir seviyeye geldi. 1994 yılında Türkiye'nin en önemli tespih ustası Elazığlı Yusuf Özgen'le tanıştı. 2001 yılına kadar kendisiyle çalışma imkanı oldu. Bu süreç içerisinde kendi otodidakt birikiminin yanında büyük bir ustayla çalışarak kazanılan bilgi tecrübe ve hassasiyetin, tespih sanatına giden en önemli yol olduğunu kavradı. Kendi tecrübesi, Rahmetli Üstat Yusuf Özgen'den öğrendiklerinin yanında hayranı olduğu Osmanlı tespih ustalarının eserlerini detaylı etüt etmeyi sürdürdü. Bu etütlerle edindiği Osmanlı tespih tecrübesi onda, geleneğe saygı ve geleneği sürdürmek için öze sadık kalarak yenilikler yapmanın önemini kavramasını sağladı.

Eserleri yurt içi ve yurt dışındaki pek çok koleksiyonda yer alan sanatçı halen Gaziosmanpaşa'daki Hüseyin Çelik Tespih Atölyesi'nde oğlu Tolga Çelik ile birlikte çalışmalarına devam etmektedir. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüseyin Çelik Zeytinburnu Lütfi Şen İstanbul Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title