Haberler

Su Sporları Kooperatif Başkanları: Denetlemeler Yeterli

İstanbul Kumburgaz Kamiloba sahilinden denize açılan 5 gencin kaybolması, gözlerin deniz bisikletlerine çevrilmesine neden oldu.

İstanbul Kumburgaz Kamiloba sahilinden denize açılan 5 gencin kaybolması, gözlerin deniz bisikletlerine çevrilmesine neden oldu. Arama-kurtarma çalışmaları sürerken, Büyükçekmece Belediyesi ise ilçedeki deniz bisikletlerini toplattı. Muğla'nın Bodrum ve Marmaris İlçeleri'ndeki su sporları kooperatifi başkanları, bu konuda, 1997 yılında yenilenen yönetmelikle yasalardaki tüm boşlukların ortadan kaldırıldığını, Kumburgaz'daki olayda işletmecinin ihmali olduğunu öne sürdü.

Turizm cenneti Ege sahillerinde su sporları kooperatif başkanları, Kumburgaz'daki facia sonrası deniz bisikleti kiralayan işletmelerin uygun denetlenip denetlenmediği sorusunu cevapladı. Bodrum Su Sporları ve Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz, ilçede 80'e yakın su sporları işletmesi olduğunu ve her yıl yaklaşık 400 bine yakın yerli ve yabancı turistin çoğu zaman otellerde ücretsiz olan deniz bisikleti ve kano benzeri hobi aletlerini kullandığını belirtti. Yılmaz, İstanbul'daki facianın bir benzerinin yaşanmamasının tek nedeninin yasalara uygun hareket edilmesiyle sağlandığını söyledi. Dernek Başkanı Arif Yılmaz, "1997 yılında yenilenen yönetmelik ile yasalardaki tüm boşluklar ortadan kaldırıldı. Şu anda bununla ilgili hiçbir yasal boşluk yok. Tek bir deniz bisikleti veya kano dahi işletecek olan kişi veya kuruluş, Turizm Bakanlığı'ndan Deniz Turizmi İşletme Belgesi almak ve buradaki kurallara uymak zorundadır. Bu belge her yıl yeniden verilir ve işletme yeniden denetlenir. Ayrıca sezon ortasında bu işletmeler sürekli denetim altındadır. Belgesi olmayan işletmelere asla izin verilmez. Ayrıca bu belgeyi alan işletmeler, kıyıda en az bir sürat botu olan gözlemci ve cankurtaran ile denize açılan herkesi gözetler, gözle takip eder. En ufak bir tereddütte hızla giderek yardım eder. İstanbul'daki faciadan anlaşılan; böyle bir sürat botu böyle bir cankurtaran olmadığı gibi, deniz bisikletinin alınıp gidildiği bile fark edilmemiş. Bu tamamen bir ihmal ve tedbirsizliktir. Muhtemelen can yelekleri bile yoktu. Can yelekleri ve kıyıda gözlemci bir sürat botu olsaydı, bugün bunları konuşmuyor olacaktık" dedi.

KAPATMA BİLGİSİ GELMEDİ AÇIKLAMASI

Şu ana kadar Bodrum, Ege ve Akdeniz'deki su sporları işletmecilerine yönelik herhangi bir kapatma bilgisinin gelmediğini söyleyen Yılmaz, "Çünkü bunların hepsi bakanlık belgeli yasal bir işletme. Antalya'da her yıl 500-600 bin kişi deniz bisikleti, kano kullanıyor. Bugüne kadar böyle bir faciaya tanık olmadık. Yasalar tam ve yeterli. Denetimler yapılıyor. İllerde valiler, ilçelerde kaymakamlığın öncülüğünde oluşturulan turizm koordinasyon kurulları bu denetimleri yapar, ihmale göz yummaz. Sorun da yaşanmaz" diye konuştu.

MARMARİS'TE DURUM

İlçe genelinde bulunan 15 su sporu istasyonunda toplam 58 deniz bisikleti denilen pedal botlar bulunduğunu belirten Marmaris Su Sporları Kooperatif Başkanı Mehmet Salih Tunç, bugüne kadar ilçe genelinde herhangi bir kaza yaşanmadığını vurguladı. İlçede faaliyet gösteren istasyonların Sportif Kurulun ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın belirlediği şartlar dahilinde deniz bisikletlerini kiraya verdiğini söyleyen Tunç, "Kiralanan pedal botlarda bir adet yetişkin olması en önemli şartımız. Her pedal bot 4 kişilik kapasite ile sınırlandırılmıştır. Herkes can yeleği takmak zorundadır. Pedal botlar, rüzgarlı havalarda kiraya verilmiyor. Saatliği 30 liradan kiraya verilen botlar için her istasyonda bir zodyak bot güvenlik önlemi alıyor. Sahilden fazla uzaklaşanlar, botla gidilip ikaz ediliyor. Tehlikeli durumlarda ise bota bağlanan bir iple sahile çekiliyorlar. Bugüne kadar ilçe genelinde bir kaza yaşanmadı. Marmaris'te denetimler oldukça fazla zaten. Cezaların yüksek olmasından dolayı istasyonlar kendi otokontrolünü kendisi yapıyor" dedi.

KUŞADASI'NDA SADECE BİR YERDE VAR

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde kent merkezinden başlayan Milli Park'a kadar uzanan 20 kilometrelik sahil şeridinde yaklaşık 6 yıldır, plajların yoğunluğu gerekçe gösterilerek deniz bisikletine izin verilmediği belirtildi. Kaymakamlığın sadece bu yıl Karaova sahilinde deniz sporları merkezinin deniz bisikletiyle hizmet vermesine izin verildiği açıklandı. Buna rağmen belediyenin olumsuz görüş bildirdiği ifade edildi. Burada da deniz bisikletinin şamandıralarla sınırlandırılmış alanda kullanılabildiği belirtildi - Bodrum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kumburgaz İstanbul Marmaris Bodrum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title