Haberler

Su Altında İşaret Diliyle "Çanakkale Türküsü"

MURAT YOLCU - Muğla'nın Bodrum ilçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi dolayısıyla etkinlik düzenleyen Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Sporları Kulübü üyelerinden Tuğçe Akça, "Çanakkale Türküsü"nü su altında işaret diliyle aktardı.

Etkinlikle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Tuğçe Akça, işaret dili eğitimini, tıp fakültesindeki seçmeli dersi sayesinde öğrendiğini söyledi.

İşaret dili programının iki ay sürdüğünü belirten Akça, tıp fakültesindeki öğrenimine devam ederken, bir yandan da üniversitedeki kulüp çalışmalarına katıldığını dile getirdi.

Akça, SDÜ Su Sporları Kulübü'ne de bu kapsamda gittiğini ve dalış eğitimi aldığını anlattı.

"Şehitleri anmak ve farkındalık oluşturmak istedik"

Aldığı eğitimle tek yıldız dalgıç brövesine sahip olduğunu belirten Akça, Bodrum Kaçakçı koyunda düzenledikleri dalışta, 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni anmak ve farkındalık oluşturmak için su altında işaret diliyle Çanakkale Türküsü'nü icra etme fikri doğduğunu ve öneriyi seve seve kabul ettiğini kaydetti.

Etkinliğe bir hafta kala sürekli türküye çalıştığın vurgulayan Akça, şunları söyledi:

"Gerçekten gurur verici bir şey. İlham veren bir üniversitenin ilham veren bir projesi oldu bu. İşaret dili kolay ancak su altında olmam biraz zorladı beni. Çok fazla baloncuk çıkınca işaretlerimi kapatabiliyordu. Türkünün üç kıtasını aktardım. 2 dakika 45 saniye sürdü. Görüntüyü izlediğimde gerçekten çok mutlu oldum."

SDÜ Su Sporları Kulübü Başkanı Tahacan Atak da kulübün ana faaliyetlerinin yanı sıra özellikle ülke için önemli olan gün ve haftalarda anlamlı çalışmalar yapma gayretinde olduklarını söyledi. Atak, bu kapsamda 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü'nde Çanakkale Türküsü'nü işaret diliyle su altında söyleme ve Türk Bayrağı açma etkinliğini sorunsuz gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

"Çok özgün bir çalışma"

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, projeyi çok anlamlı bulduğunu belirterek, öğrencilerini bu duyarlı çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Çarıkçı, "Öğrencilerimiz çok özgün bir çalışma yaptı. Bu çalışmayla hem Çanakkale şehitlerimizi andık, hem işaret diline dikkat çektik, hem de su sporlarına olan ilgiyi arttırmak istedik. Bu açından ilham veren bir fikir ortaya çıktı." diye konuştu.

Su altında özel anlamı olan türküyü işaret diliyle seslendirerek Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayan SDÜ Kulüpler Şube Müdürü Hidayet Yıldız ise, üniversite bünyesinde 102 öğrenci topluluğu bulunduğunu ve bu topluluklarla "İlham veren üniversite" sloganıyla birbirinden güzel çalışmalara imza atmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Zaferi Bodrum Muğla Akça Politika Güncel Haberler

title