Haberler

Stratonikeia Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları

MUĞLA (AA) – Muğla'nın Yatağan ilçesinin batısında Eskihisar köyü sınırları içinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan 3 bin 500 yıllık Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam ediyor.

MUĞLA (AA) – Muğla'nın Yatağan ilçesinin batısında Eskihisar köyü sınırları içinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan 3 bin 500 yıllık Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam ediyor.

Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin bir arada olduğu Stratonikeia Antik Kenti'nde, Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt yönetiminde gerçekleştirilen çalışmalarda, 3 bin 500 yıl öncesine ait birçok eser gün yüzüne çıkartılıyor.

Söğüt, gazetecilere yaptığı açıklamada, antik kent içerisindeki kazı evininin bir kısmının laboratuvar olarak kullanıldığını, laboratuvarda yapılan çalışmalarla, kentte bulunan eserlerin ömürlerine ömür eklendiğini söyledi.

Kazı esnasında bulunan seramik ve metal eserlerin temizliği, konservasyonu ve gerekiyorsa restorasyonunun kurulan bu laboratuvarda gerçekleştirildiğini ifade eden Söğüt, "Burada öncelikle tarihi eserlerin temizlikleri yapılıyor. Sonrasında ise gerekli olan konservasyon çalışmaları yapılıyor, yani onun mevcut halleri donduruluyor veya tamamlanması gerekiyorsa tamamlanıyor. Eserler arasında farklılıklar gözleniyor. Bir esere uyguladığınızı, diğerine uygulayamıyorsunuz. Mesela metalin madeni fark ediyor. Ne gerekiyorsa, esere uygun müdahale ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Söğüt, laboratuvardaki çalışmaların Pamukkale Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi Fatma Şenol yönetiminde gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi:

"Buradaki çalışmalarda dönem ayrımı yok. Antik kentteki kazılarımız gereği 3 bin yıllık süreç içerisinde her dönem var. Arkadaşlarımızdan birisi erken Osmanlı döneminden, bir arkadaşımız Bizans döneminden bir sikkeyi temizliyor. Diğer arkadaşımız ise orta Bizans dönemine ait bir seramik kapta çalışma yapıyor. Hangi döneme ait eser varsa, onların tamamını birinci elden uzman kontrolü altında korumak için gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Onları sağlamlaştırarak, bir diğer ifadeyle onların ömürlerini uzatıyoruz. Sonrasında ise müzeye teslim ediyoruz."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Bilal Söğüt Yatağan Muğla Roma Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title