Haberler

Stk'lar İztuzu Plajı İçin Topladı

İztuzu Plajı'nda ticari faaliyete izin verilmemesi, şezlong ve şemsiyelerin kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar üzerine, İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP), sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle toplantı düzenledi.

İztuzu Plajı'nda ticari faaliyete izin verilmemesi, şezlong ve şemsiyelerin kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar üzerine, İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP), sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle toplantı düzenledi.

Dalyan Mahallesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan İKUP Sözcüsü Murat Demirci, plajdaki şezlong ve şemsiyelerin kaldırılmasının Dalyan turizmini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

İztuzu Plajı'nın Boğazağzı mevkisi ve karadan gidilen tarafında belli kısımlara şezlong ve kafeler yerleştirildiğini hatırlatan Demirci, "Gelen turistler buraları kullanıyor ve diğer taraflara gitmelerine gerek kalmıyor. Şezlonglar ve kafeler kaldırıldığı anda 4,5 kilometrelik kumsalı herkese açmış olursunuz. Bu yöntem korumacı anlayışla baktığımız zaman doğru bir yöntem değil. İnsanları bir yerde topladığınızda onları daha kolay kontrol ediyorsunuz" dedi.

Demirci, İztuzu Plajı'nda 25 yıl önce karar verildiğini ve ufak tefek eksikleriyle bugüne kadar gelmiş bir sistem olduğunu, sistemin doğa korumada, turistlerin memnuniyetinde başarılı olduğunu savundu.

Turizm firmaları ve seyahat acentelerinin düzenli olarak anketler yaptığını, anketlerde İztuzu Plajı'nın her yıl ilk 10'a girdiğini vurgulayan Demirci, şunları kaydetti:

"Plaj Avrupa'da geçen yıl 8. sıradaydı bu yıl ise 5. sırada seçildi. Geçen yıl dünya sıralamasında yoktu. Bu yıl 20. sırada yer aldı. Bunlar bize gösteriyor ki burası kötü yönetilmemiş ve doğa korunmuş. Tersi bir durum olsa karşımıza bu sonuç çıkmazdı. Caretta carettalar kısmına baktığımızda ise korunması ve üremesinin her geçen yıl yapılan çalışmalarla arttığı görülüyor. Demek ki burada doğayı, caretta carettaları koruma çalışmaları ve oranın kullanılması bugüne kadar başarılı bir şekilde gelmiş. Ortada bütün bu sistemi değiştirecek bir sebebin olmadığını düşünüyoruz."

Demirci, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin plajı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar'a emanet ettiğini, salı günü plajın nasıl işletileceği konusunda Harmandar ile platform olarak görüşeceklerini bildirdi.

Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan ise İztuzu Plajı'nın sadece kaplumbağa varlığıyla değil, bütün kumsalının korunmasının önemli olduğunu ifade etti.

İztuzu Plajı'nın özelliklerini yok etmenin Dalyan turizmine büyük zarar vereceğini belirten Özhan, şunları söyledi:

"Çünkü plaj Dalyan'a ait olağanüstü bir yer. İztuzu'nun dünya sıralamasında yer alması, günübirlik kullanımındaki turistlerin beğenisiyle dereceye girmiştir. Bu özelliğinin devam etmesini diliyoruz. Bu plajın iki ucundaki şezlong ve şemsiyelerin kaldırılması Dalyan turizmine ciddi zararlar verir."

Kaynak: AA / Yerel

Mansur Harmandar Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title