Haberler

Srebrenitsa Soykırımının 19. Yıl Dönümü

Soykırımdan kaçan kurbanların, orman yolunu kullanarak Tuzla kentine ulaşmak üzere geçtiği güzergahta geleneksel olarak düzenlenen ''ölüm yürüyüşü''ne, çok sayıda Türk katıldı Yürüyüşe ilk kez katılan Aydınlı Bahar Avcı: ''Bizim şu anda yemeğimiz, ayakkabımız ve giysilerimiz var ama onlar bu yollarda.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımından kaçmak isteyen Boşnaklar'ın kullandığı ve "ölüm yolu" olarak bilinen orman yolunda, dünyanın farklı ülkelerinden gelen binlerce kişinin katılımıyla üç gün sürecek "Barış Yürüyüşü"ne (Marş Mira) Türkiye'den de çok sayıda vatandaş katılıyor.

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yürüyüşe katılmak üzere Nezuk kasabasına gelen Bahar Avcı, Srebrenitsa'daki cenaze törenine daha önce birkaç kez katıldığını, ancak Barış Yürüyüşüne ilk kez katıldığını söyledi.

Nezuk'a geldiklerinde, Srebrenitsa'daki soykırımda Boşnaklar'ın aslında nasıl acılar çektiğini daha iyi hissettiklerini anlatan Avcı, "Bu yolları daha önce onlar geçti. Bizim şu anda yemeğimiz, ayakkabımız ve giysilerimiz var ama onlar bu yollarda aç, sussuz ve yaralı yürüdüler" şeklinde konuştu.

"Buradaki hava insanı yürütüyor"

Yürüyüşe Kuşadası'ndan katılan Rukiye Vural da Boşnak asıllı olduğunu, ancak Bosna Hersek'e ilk kez geldiğini söyledi.

Ömer Faruk Kırbat da bu yıl üçüncü kez yürüyüşe katıldığını, kendisiyle birlikte İstanbul'dan 24 kişilik bir grubun da Barış Yürüyüşü'ne katılmak üzere Nezuk'a geldiğini ifade etti.

Grubun içinde ilkokul öğrencilerinin de olduğunu söyleyen Kırbat, "Bosna Hersek bizim için herhangi bir ülke değil. Burası tarihte sıkı bağlarımızın olduğu, Müslüman kardeşlerimizin olduğu bir coğrafya. Tüm arkadaşlarımız burada insanlık vazifelerini yerini getiriyor" dedi.

Yürüyüşe babası ile birlikte İstanbul'dan katılan 15 yaşındaki Halil Abdullah Biçici ise yaşı küçük olmasına rağmen "Barış Yürüyüşü"ne beşinci kez katıldığını söyledi.

Biçici, "İlk defa katıldığımda 10 yaşındaydım. Yapamayacağım diye düşünüyordum, 'yürüyemem' dedim ama buradaki hava insanı yürütüyor" diye konuştu.

Her gün 35 kilometre yürüyecekler

Bu yıl onuncu kez düzenlenen "Barış Yürüyüşü", 11 Temmuz'da 175 soykırım kurbanı için toplu cenaze namazının kılınacağı ve kurbanların defnedileceği Potoçari'deki anıt mezarda son bulacak.

Potoçari'ye ulaşmak için her gün yaklaşık 35 kilometre yol kat edecek katılımcılar, üç günü yolda geçirecek. Geceleri daha önce belirlenen ormanlık alanlardaki konaklama noktalarında geçirecek katılımcılara, Srebrenitsa'da yaşanan soykırımla ilgili bilgiler verilecek, soykırımdan kaçmak için "ölüm yolu"nu kullanan ve hayatta kalmayı başaranlar anılarını anlatacak. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Srebrenitsa Kuşadası Aydınlı Tuzla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title