Haberler

Sportaccord Uluslararası Kongresi Belek'te Devam Ediyor

Güncelleme:

Uluslararası spor dünyasının önde gelen tüm kuruluşları ve liderlerini bir araya getiren SportAccord Uluslararası Kongresi Belek'te devam ediyor.

Uluslararası spor dünyasının önde gelen tüm kuruluşları ve liderlerini bir araya getiren 'SportAccord Uluslararası Kongresi' Antalya Belek'te başlarken, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Spor Direktörü Alp Berker, hareketsiz yaşayan 7-8 yaşındaki genç nüfusun 5 sene daha az yaşayacağını söyledi.

Uluslararası spor dünyasının önde gelen tüm kuruluşlarını ve liderlerini bir araya getiren 'SportAccord Uluslararası Kongresi', Antalya Belek'te devam ediyor. 11 Nisan tarihine kadar sürecek kongreye Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, yaz ve kış olimpiyat oyunlarında yer alan tüm sporların uluslararası federasyonlarının başkanları, Yaz Olimpik Sporları Uluslararası Federasyonlar Birliği (ASOIF), Kış Olimpik Sporları Uluslararası Federasyonlar Birliği (AIOWF), IOC tarafından tanınan olimpik olmayan uluslararası spor federasyonları başkanları, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları ile Gençlik Olimpiyat Oyunları'nın organizasyon komiteleri, 'World Games' organizasyonu genel kurulu üyelerinden oluşan yaklaşık 2 bini aşkın delegenin katılması bekleniyor.

"DÜNYANIN KALBİ ANTALYA'DA ATIYOR"

Dünyanın kalbinin Antalya'da attığını belirten Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Spor Direktörü Alp Berker, "SportAccord, dünyanın tüm spor bileşenlerini bir araya getiren bir kongre. Türkiye'de ilk defa düzenleniyor. Şu anda burada tüm olimpik ve olimpik olmayan federasyon temsilcileri, ayrıca spor tesisi üreticileri, alt yapı sağlayıcıları, değişik sporla ilgili gruplar gibi birçok sporun bileşeni var. Yaklaşık 1800 delege ile dünyanın kalbi Belek Antalya'da atıyor diyebilirim" dedi.

"ÜLKE TANITIMINA KATKISI ÇOK BÜYÜK"

SportAccord'un ülke tanıtımına katkısının çok büyük olduğunu dile getiren Berker, "Türkiye'nin de hem organizasyon kapasitesini göstermesi hem de mevcut tesislerini göstermesi açısından bir fırsat. Ama daha önemlisi bizim ulusal federasyonlarımızın spor dünyası ile bir araya gelmesi onlarla değişik bağlantılar kurması. İş birliklerinin ilk tohumlarını atması için çok önemli bir fırsat. Çünkü çok büyük paralar harcayarak, dünyanın etrafında gezerek elde edebileceğimiz kazanımları 3 gün içerisinde burada yapılacak toplantılarla elde etmek mümkün" şeklinde konuştu.

"EN BÜYÜK ADAY ERZURUM"

Berker, 2020 Yaz Olimpiyatları'nı alamadıklarını ama hedeflerinde çok büyük organizasyonlarına ev sahipliği yapmak olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"İlk olarak hedefimiz 2019 yılında Erzurum'da düzenlenecek ve Erzurum'un aday olarak katıldığı Avrupa Gençlik Oyunları Festivali'nin adayıyız. Hatta 3 hafta önce Avrupa Olimpiyat Komitesi'nden bir ekip Erzurum'u denetlemeye geldiler. Tesisleri gezdiler. Şu an en kuvvetli aday Erzurum gözüküyor. Bunu aldığımız takdirde ilk uluslararası büyük organizasyonumuz bu olacak. Bundan sonra 2024 olimpiyatları var. Daha sonra 2026 Kış Oyunları var. Biliyorsunuz ki bu büyük adaylıklar daha çok devlet kararıyla oluyor. Bizim Milli Olimpiyat Komitesi'nin mutlaka isteği olacaktır ama bizim kararımızla olmuyor. Fakat hedefte birçok spor organizasyonu var."

"2014 NANJİNG YAZ GENÇLİK OLİMPİYAT OYUNLARI'NA 25 SPORCUYLA KATILMAK İSTİYORUZ"

2014 Nanjing Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları'na 10 sporcunun katılma hakkı kazandığını söyleyen Alp Berker, "3 Haziran tarihine kadar yeni atletlerimizin de katılma şansı var. Her biri kendi dallarında birçok Avrupa ve Dünya şampiyonasında yer alıp müsabakalara katılıyorlar. İstedikleri puanları alabildikleri takdirde bunların da 2014 Ağustos ayında Nanjing'de olmalarını arzu ediyoruz. Hedefimiz 25 civarında sporcuyla Türkiye'yi orada temsil etmek. 10 kişimiz garanti, diğerlerini de bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"7-8 YAŞINDAKİ HAREKETSİZ NÜFUS 5 SENE DAHA AZ YAŞAYACAK"

Dünyadaki en büyük sorunlardan bir tanesinin genç nüfusun hareketsizliği olduğunu vurgulayan Berker, "Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin de üstünde hararetle çalıştığı bir konu. Şu an 7-8 yaştan bahsettiğim nüfus, istatistikler gösteriyor ki 5 sene daha az yaşayacak. Bunun en büyük sebebi hareketsizlik. Hareketsizlik sonrası oluşan obezite. Obezitenin yol açtığı kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorunu. Dolayısıyla SportAccord'u da bir fırsat bilerek bizim ulusal biçimde gençlerimizi harekete geçirerek, kampanyaya başlamamız gerekiyor. Aksi halde ne yazık ki, sağlıksız ve hasta bir nesil bizi bekleyecek. Bunun önemle üzerinde durmamız gerekiyor. Tüm bileşenleriyle beraber aileler, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, federasyonlar, milli olimpiyat komitesi bu konuda çaba sarf etmeliyiz" dedi.

"ÜCRETSİZ SPOR OKULLARI AÇIYORUZ"

Berker, çocuklar için ücretsiz spor okulları açtıklarını belirterek, "Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin değişik projeleri var. Bunlardan bir tanesi ücretsiz spor okulları. Türkiye'nin değişik illerinde ve bölgelerinde ücretsiz spor okulları açıyoruz. Buradaki amacımız çocukların spora başlamaları. Atlet yetiştirme çabasında değiliz ama çocuklarımızın sporla tanışmasını hedefliyoruz. Bunun yanında değişik projelerimiz var. OLİ diye bir projemiz var. Burada olimpik değerleri ve olimpik kültürü genç çocuklara aktarmaya çalışıyoruz. Okullarda günde minimum 1 saat hareket kampanyası, nasıl yapabiliriz onu düşünüyoruz. Milli Olimpiyat Komitesi olarak çocukları hareketlendirmek için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Erzurum Türkiye Belek Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title