Haberler

    Sporda Performans Arttıracak Akıllı Kumaş İcat Edildi

    Günümüzde teknoloji hemen hemen her spor dalında önemli bir rol oynuyor.

    Günümüzde teknoloji hemen hemen her spor dalında önemli bir rol oynuyor. Örneğin teniste topun hızını ölçen teknolojinin yanı sıra raketlere yerleştirilen alıcılar ve akıllı elbiselerle atletlerin performansları ölçülüyor.

    Ancak bugüne kadar elektronik sensörler yerleştirilerek üretilen akıllı spor kıyafetleri oyuncunun rahat hareketini engelliyordu ve neme karşı da dayanıksızdı. İngiltere Cambridge'ten araştırmacılar elbisenin kendi kumaşının aktif alıcı olduğu bir ürünü geliştirdi. Burada fiber optik aslında elbisenin içine entegre edilmiş. Araştırmacılara göre Xelflex adı verilen bu akıllı kumaştan üretilen spor kıyafeti rahatlıkla giyilir, hatta yıkanabilir ve sporcuya performansıyla ilgili bir çok bilgi sağlayabilir.

    Xelflexin mucidi Martin Brock sistemin nasıl çalıştığını anlatıyor: "Fiber optiğin gerilimini ölçmeye çalışıyoruz. Bunu fiberin bükülme sonucu ortaya çıkan değişimlerini ölçerek çok düşük maliyetle yapıyoruz. Yani fiberin içindeki alıcı bölgede oluşan ufak bükülme

    Yazar:

    Etiketler: Gönderildi: 26 Mart 2015

    İzlenme oranı: 0.0

    Oylar: 0

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title