Haberler

SPK'dan, "Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliği"Ne Değişiklik Taslağı

Tebliğ değişikliğiyle hizmet sağlayıcılık faaliyetinin varlık yönetim şirketleri tarafından da yerine getirilebilmesi sağlanırken, yedek hizmet sağlayıcı belirlenmesi ihtiyari hale getirildi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), "Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı"yla hizmet sağlayıcılık faaliyetinin varlık yönetim şirketleri tarafından da yerine getirilebilmesi sağlanırken, yedek hizmet sağlayıcı belirlenmesi ihtiyari hale getirildi.

SPK'nın resmi internet sitesinden yapılan duyuruya göre, "Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliği", 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında hazırlandı ve 21 Ocak 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, uygulamanın sağlıklı olarak yönlendirilebilmesi ve teminatlı menkul kıymet ihracına daha fazla işlerlik kazandırılabilmesini teminen "Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı" hazırlandı.

Söz konusu Tebliğ Taslağı'yla hizmet sağlayıcılık faaliyetinin varlık yönetim şirketleri tarafından da yerine getirilebilmesi sağlanırken, yedek hizmet sağlayıcı belirlenmesi ihtiyari hale getirildi.

Türev araçların karşı taraflarının sahip olmaları gereken derecelendirme notu, yatırım yapılabilir seviye olarak yeniden belirlenen Tebliğ Taslağı'nda, türev araçların teminat uyum ilkelerinin kontrolünde etkin kullanılabilmesine yönelik iyileştirmeler yapıldı.

Tebliğ'de ayrıca, şu değişiklikler yapıldı:

"Teminat varlıklardan tahsil edilen nakdin teminat uyum ilkeleri ihlal edilmediği ve ihraççının yükümlülüklerini yerine getirdiği müddetçe serbest tasarruf edilebilmesi hususuna netlik kazandırıldı. Teminat varlıkların idaresine ilişkin esaslar netleştirildi, teminat varlıkların idaresinde dışarıdan hizmet alımına ilişkin esaslar belirlendi.

Teminat defterinin Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ'ye günlük olarak iletilmesinin istisnaları düzenlendi. İpotek teminatlı menkul kıymet ihraçları kapsamında yapılacak stres testi senaryolarında teminat fazlası oranının yalnızca zorunlu olan kısmının ikame varlıklardan oluşmasına yönelik düzenleme yapıldı. Yurt dışı ihraçlarda yerine getirilmesi gereken yükümlülükler açık bir şekilde düzenlendi."

"Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı"na ilişkin, tüm kişi ve kuruluşlar görüş ve önerilerini 4 Ağustos 2014 tarihine kadar "tmk@spk.gov.tr" adresine ya da Kurul'a yazılı olarak gönderebilecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Sermaye Piyasası Kurulu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title