Haberler

SPK Başkanı Ertaş: "Dolar Aşağı Yönde Hareket Edecektir, TL'ye Yatırım Yapan Daha Çok Kazanıyor"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, dolarda zaman zaman oynaklıkların yaşanacağını belirterek, “Ben kuvvetle muhtemel bu trendin normalleşeceğini düşünüyorum.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, dolarda zaman zaman oynaklıkların yaşanacağını belirterek, "Ben kuvvetle muhtemel bu trendin normalleşeceğini düşünüyorum. Orta ve uzun vadede Türkiye'de TL yatırımları döviz yatırımlarından daha fazla kazanç sağlıyor" dedi.

SPK Başkanı Ertaş, İhlas Haber Ajansı (İHA) ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın programına konuk oldu. Yaşar'ın gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran SPK Başkanı Ertaş, dolardaki hızlı yükselişi değerlendirdi. Türkiye'nin son yıllarda ciddi bir yapısal dönüşümü tamamladığını ifade eden Ertaş, Türkiye'nin bankalarında şuanda 660 milyar TL mevduatı, 330 milyar lirasının karşılığında da döviz mevduatı olduğunun altını çizdi. Ertaş, istatistiklerin son bir yılda, son üç yılda, son beş yılda ve son on yılın tamamında Türk Lirası'na yatırım yapan yatırımcıların dövize yatırım yapan yatırımcılardan daha fazla kazandığını gösterdiğini kaydetti.

"TÜRK LİRASI'NA YATIRIM YAPANLAR DAHA ÇOK KAZANDI"

Dövizde zaman zaman oynaklıkların olduğunu, bunun geçmişte ve bugünde yaşandığını söyleyen Ertaş, "Ama buradaki trende baktığınız zaman genelde üç, beş gün ve bir hafta süren bir kısa süreli yukarıya çıkış hareketi, burada da normalde küçük yatırımcı diye hitap ettiğimiz kesim 'bugün mü alayım, yarın mı alayım, biraz daha düşüneyim, geri düşer mi?' diye beklenti içerisinde, bir bakarsınız ki yüzde 3 ve 5 artmıştır. Aslında yatırımcı realize etmemiştir. Ondan sonra tekrar aşağıya yönlü bir hareket ve yeni bir taban oluşur" diye konuştu.

"RAKAMLAR ORTADA, TL'YE YATIRIM YAPAN UZUN VADEDE DAHA ÇOK KAZANIYOR"

Ertaş, "Dolarda aşağı yönlü bir hareket bekliyor musunuz?" yönündeki soruya, "Ben kuvvetle muhtemel bu trendin normalleşeceğini düşünüyorum. Bu bizde son bir hafta ve on günlük dövizdeki hareketin önemli bir kısmı da bizim gibi gelişmekte olan hemen hemen hepsinde para birimlerinde bir oynaklık var" diye cevap verdi.

"Üç günlük, on günlük, on beş günlük kazançlardan uzak durup, orta ve uzun vadeli bizim artık buna geçmemiz lazım" diyen Ertaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Rakamlar ortada. Bir yılda TL'ye mi yatırım yapmak istersiniz yoksa dövize mi? Üç yıllık bir perspektifiniz varsa TL mi, döviz mi? Bütün datalar TL'ye yatırımların daha cazip olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla biz önümüzdeki dönemde de benzer trendin devam edeceğini tahmin ediyoruz."

"UZUN VADEDE HER ZAMAN TÜRK LİRASI YATIRIMI DÖVİZ YATIRIMDAN DAHA FAZLA KAZANDIRMIŞ"

Doların ne seviyede izleyeceği yönündeki soruya ise Ertaş, kurlarda sabit şu olur demenin doğru olmadığını dile getirdi. Bunun isabet oranının son derece zayıf olacağını vurgulayan Ertaş, "Bizim söylediğimiz mesaj şu; orta ve uzun vadede her zaman Türk Lirası yatırımı döviz yatırımından daha fazla kazandırmış. Dolayısıyla eğer elinde tasarruf olan yatırımcılarımız varsa TL olarak değerlendirdiklerinde dövize göre ama bu kısa dönemde tersine olabilir. Ama istatiksel olarak orta ve uzun vadede Türkiye'de TL yatırımları döviz yatırımlarından daha fazla kazanç sağlıyor" şeklinde konuştu.

"ENFLASYON VE FAİZ ORANLARINDA BİR DÜŞME BEKLENİYOR"

Faiz tartışmalarına da değinen Ertaş, Merkez Bankası'nın 3 Şubat'ta enflasyon rakamları açıklanmadan önce 1 puandan ve üzerinde bir düşüş olursa toplantıyı erkene alıp faiz kararlarını gözden geçirecekleri yönündeki açıklamalarını anımsattı. Rakamların açıklanmasının ardından Merkez Bankası'nın bu toplantıyı yapmayacağını açıkladığını hatırlatan Ertaş, "Faiz oranlarının düşmeyeceği anlamına gelmiyor. Konjenktürel olarak petrol fiyatlarındaki düşüşün hem enflasyon üzerindeki etkisi hem de cari açık üzerindeki etkisi nedeniyle Türkiye'deki enflasyonun şuandaki trendi düşme yönünde kuvvetli bir seyir izliyor. 22 Şubat'ta ve ondan sonraki süreçlerde faiz oranlarında düşme, düşmeme ihtimalinden çok daha kuvvetli" dedi.

"PETROLDEKİ 10 DOLARLIK DÜŞÜŞ BİZE 4.4 MİLYAR DOLAR TASARRUF SAĞLIYOR"

Hem enflasyonda ve buna paralel olarak faiz oranlarında bir düşmenin beklendiğini söyleyen Ertaş, açıklamasına şöyle devam etti:

"Merkez Bankası 2015 yılı için enflasyon hedefi yüzde 5. Geçmişte sapmalar olsa da bu yıl gerçekleşme ihtimali önceki yıllardan daha kuvvetli. Geçen yıl biz tarım ürünlerinde ciddi bir kuraklık yaşadık. Bununla beraber tarım ürünlerinde bir türlü aşağıya çekilemedi fiyatlar. Artık petrol fiyatlarındaki düşüşte geçen sene son çeyrekte başladı. Dolayısıyla bu sene beklenti 60 dolarlar civarında. Geçen sene 120 dolara yakın bir bedel ödedik. Her 10 dolarlık düşüş bize 4.4 milyar dolarlık bir tasarruf sağlıyor. Bu ciddi bir cari açıkta düşüş sağlıyor. Onun için bu sene enflasyonun hedef noktaya yaklaşma ihtimali önceki yıllardan çok daha kuvvetli."

"FED KARARLARI PARA BİRİMLERİNİ ETKİLİYOR"

Ertaş, son yıllardaki en iyi dış ticaret dengesinin 2015 yılında yaşanmasının muhtemel olduğunu dile getirdi. Petrol fiyatlarının bugünkünden daha fazla yukarılara çıkmaması durumunda bunun gerçekleşebileceğini ifade eden Ertaş, "Beklenti bu düzeylerde kalacağı yönünde" dedi.

Doların fiyatını Türkiye'deki gelişmelere bağlamanın yanlış bir durum olduğunu kaydeden Ertaş, "FED kararları dünyadaki bütün para birimlerini etkiliyor. Gelişmekte olan para birimleri etkileniyor. Dolayısıyla dışarıda ne olup biteceği ve bunun yüzdesel yansımasını öngörmek kolay değil. Doların fiyatı sadece Türkiye'deki ekonomik performansla kıyaslanan bir durum değil. Dışsal faktörlerde en az onun kadar etkili. Bunun başında ABD'deki hem FED kararları hem petrol fiyatları, hem de dolar-euro paritesi ve buna benzer faktörler etki ediyor" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Sermaye Piyasası Kurulu Vahdettin Ertaş Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title