Haberler

Spil Ormanı Yangına Dayanıklı Olacak

Orman Genel Müdürlüğü, yangına dayanıklı ormanlar projesini Manisa Spil Dağı'nda uygulamak için proje başlattı. Yangına dayanıklı orman projesi ile Spil Dağı ve Sabuncubeli, yangına dayanıklı ağaç ve bitkilerle donatılacak. Ayrıca şehir ve ekili alanları ormandan ayırmak için 7.5 kilometre yol yapılacak.

Orman Genel Müdürlüğü, Manisa'da orman alanlarının korunması ve yangına dayanıklı ormanların arttırılması için harekete geçti. Orman Genel Müdürlüğü, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Orman Genel Müdür Yardımcısı Halil Coşkun, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın'ın katıldığı toplantıyla projeyi tanıttı. Orman Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Halil Coşkun, 2001 yılına kadar yıllık 7 milyon bin metreküp civarında endüstriyel odun üretirken bugün 14 milyon odun ürettiklerini söyleyerek "Var olan değerleri ön plana çıkarmak bizi son derece mutlu ediyor. Ormanlarımıza bakım yaparak güzelleştirirsek gelecek adına yenilenebilir enerji olarak bundan faydalanmış oluruz. Orman yangınlarıyla ilgili tedbirleri alıyoruz. Ancak orman yangınlarıyla mücadelede ülkemiz dünyada hatrı sayılır bir yerde. Son yıllarda orman yangınlarının önlenmesiyle ilgili Yangına Dayanıklı Orman Projesi ülkemize uygulanıyor. Manisa'da yapılması düşünülen proje bölgemize büyük bir fayda sağlayacak. Yangın olmadan önce önlemler alınarak, orman yangınlarına geçit verilmeyecek" diye konuştu.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın da orman yangınlarına dayanıklı bir orman kurmak için Manisa Spil Dağı yamaçlarında yeni bir orman oluşturacaklarını söyledi. Yangın sezonunun henüz kapanmadığını ve çok dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Aydın, tüm önlemleri aldıklarını söyledi. Manisa'nın yüzde 41'inin ormanlık alan olduğunu kaydeden Aydın, orman yangınlarını önleyerek, erken müdahale ve yanan alanları hızlı şekilde ağaçlandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Yanan orman alanların rehabilitasyonu ve yangına dayanıklı orman kurmak istediklerini kaydeden Orman Bölge Müdürü Aydın, çalışmanın İzmir Manisa girişinden, şehir çöplüğünün olduğu yerer kadar yapılacağını söyledi. Üç yıl içerisinde bu çalışmaların tamamlanacağını aktaran Aydın, "İzmir girişi ve Batıkışla arasındaki kısmı tamamı 7.5 kilometre, kendi standartlarımıza uygun şekilde bir ulaşım yolu yapacağız. Yolun sağı ve solundaki ormanların bakımını yapıp, buraları orman yangınına dayanıklı ağaç ve bitkiler ile donatacağız" dedi.

KIZILÇAM YERİNE YANGINA DAYANIKLI AĞAÇ DİKİLECEK

Amaçlarının ormanlık alanlardaki riskli yerlerde tarım arazileri ile orman arazileri arasında hat oluşturmak ve o bölgedeki bakımı yapmak olduğunu kaydeden Aydın, şöyle konuştu:

"Yollar ve orman yangın havuzları yapacağız. 2013'de Spil Dağı'nda çıkan yangında, yanan alanda da yangına dayanıklı orman çalışması yaptık. Kızılçam ağaçlarını kaldırıp yapraklı türlerle besleyeceğiz. Buralara değişik türlerde 10 bin ağaç dikilecek."

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da yangın yaşanmadan önce önlem almanın en etkili çözüm olduğunu belirterek, Spil Dağı'nda yaşanabilecek herhangi bir yangında büyük orman alanlarının kaybedildiğini vurguladı. Spil Dağı'nı korumak için yangına dayanıklı orman projesinin çok uygun olduğunu dile getiren Vali Bektaş, "Yangına dayanıklı türler ekmek gerekiyor. Ayrıca yine çıkan yangınların çıkış sebeplerine bakıldığında yangınlarını çoğunun insan kaynaklı ve yerleşimden kaynaklı olduğu gözüküyor. Yani ya bir mesire alanında bir ateşten çıkmış oluyor veya bir çöplük alanında ateşten yangın çıkmış oluyor veya çocukların oyunundan çıkmış oluyor. Onun için yerleşimlerle ormanların arasına belli tamponlar koymak lazım" diye konuştu.

Proje tanıtım töreninin ardından Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri çalışma yapılacak orman alanlarını yangın söndürme helikopteriyle basın mensuplarına tanıttı. Yarım saatlik uçuşta, Spil Dağı'nda yapılacak çalışmalar ayrıntılı şekilde anlatıldı. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Orman Genel Müdürlüğü İbrahim Aydın İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title