Haberler

Sözlü'nün Çalışmalarını Japonlar da Takip Ediyor

Jica Türkiye Temsilcisi Mayumi Endo, Türkiye’nin güneyindeki ve doğusundaki 10 belediyenin kanalizasyon ve su şebekesi eksiklerini gidermeleri için kullanıma açtıkları yaklaşık 400 milyon dolardan en önemli payı Adana Büyükşehir Belediyesi’nin almasını beklediklerini açıkladı.

Jica Türkiye Temsilcisi Mayumi Endo, Türkiye'nin güneyindeki ve doğusundaki 10 belediyenin kanalizasyon ve su şebekesi eksiklerini gidermeleri için kullanıma açtıkları yaklaşık 400 milyon dolardan en önemli payı Adana Büyükşehir Belediyesi'nin almasını beklediklerini açıkladı. Endo, mevcut belediyeler arasında proje hazırlama ve aktivite konusunda en hazır belediyenin Adana Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi.

Japon International Cooperation Agency (JICA) Türkiye Temsilcisi Mayumi Endo ve Yardımcısı Satoe Sawado, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'yü ziyaret etti. Mayumi Endo, Türkiye'nin güney ve doğu bölgelerini kapsayacak şekilde 5 milyar Japon yeni karşılığı (400 milyon dolar) kredinin, su ve kanalizasyon şebekesi projelerinde kullandırılacak olmasıyla ilgili bilgi verdi.

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EN HAZIR BELEDİYE

Mayumi Endo, "Projelerle ilgili İller Bankası'na başvuruların yapılmış olması bizleri de memnun etti. ASKİ'nin oldukça proaktif bir kuruluş olması beni etkiledi. Adana'da vatandaşa temiz su temin edilmesi için ASKİ bazı projeler hazırlamıştı. Ben de gelecekte ASKİ'yle çalışmaktan memnuniyet duyacağım. Son dönemde yaptığımız çalışmalarla ilgili biraz bilgi vermem gerekirse; Türkiye'nin Güneydoğu bölgelerini kapsayacak şekilde, su ve kanalizasyon şebekeleriyle ilgili çalışmalarda kullanılmak üzere 5 milyar Japon yeni karşılığı bir kredi kullandırılması söz konusu. 400 milyon dolar ABD doları karşılığı bir para bu. Bu proje için Adana'nın başvuru yapmasını bekliyoruz. Kredi koşulları oldukça uygun. Kredinin geri ödemesiz dönemi 7 yıl. Kredinin geri ödeme süresi ise 25 yıl. Umarım ki Adana bizim kredimizin sağladığı avantajlardan yararlanır. Geçen yıl geldiğimizde Adana Büyükşehir Belediyesi 50 milyon lira değerinde bir proje başvurusu yapacaktı. Hüseyin Sözlü Başkanımız geldikten sonra proje miktarı yaklaşık 300 milyon liraya ulaşmıştır. O tarihte böyle bir artış olacağını bilseydik, kredi üst limitimizi de artırabilirdik. 400 milyon dolar değerindeki kredi 10 belediye arasında paylaştırılacak. Öyle sanıyorum ki Adana 150 milyon dolardan faydalanacaktır. Çünkü bu konuda en hazır belediye olduğunuzu görüyorum" dedi.

TÜRKİYE, SURİYELİ MÜCTECİLER KONUSUNDA YALNIZ BIRAKILIYOR

Başkan Hüseyin Sözlü de, Japon Hükümeti'nin Suriyeli göçmenlerin yaşadığı dramın azaltılmasıyla ilgili verdiği desteği takdir ettiklerini ifade etti. Başkan Sözlü, "Türkiye, Suriye'de yaşananların oluşturduğu sorunların mali boyutunun yüzde 90'ını tek başına karşılayan bir ülke. Bununla ilgili 5 milyar dolarlık bir kaynak harcadı. Avrupa ülkeleri mülteciler konusunda iyi konuşuyor ama icraatta bunun gereğini yerine getirmiyor. Kendi iç dünyalarına çekilip rahatlarına bakıyorlar. İnsan olmanın bize yüklediği sorumluluklar var. Türkiye Suriye'ye komşu olduğu için belki ilk sırada yakınlık duyuyor ve sorumlulukta daha duyarlı davranıyor. ABD ve Avrupalı Büyükelçiler beni ziyaret ettiklerinde Türkiye'yi bu konuda takdir ettiklerini söylüyorlar. Ben de onlara, yeterince destek vermediklerini ve bu konuda Türkiye'yi yalnız bıraktıklarını söylüyorum. Adana olarak biz de bu konuda sorumluluk alıyoruz. Adana'da 200 binin üzerinde olduğunu düşündüğüm Suriyeli mülteci var" diye konuştu.

JAPON HÜKÜMETİ SAMİMİ

JICA'nın açtığı ve projelere bağlı kredinin iyi niyetli olduğunu belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kredi tek başına yeterli olmasa da elbette çok iyi niyetle hazırlanmış bir proje. Japonların samimiyetini burada görüyoruz. Asya, bu konuda her zaman Avrupa'dan daha samimi. İnşallah projelerinizle ilgili kurumlar nezdinde ciddi bir çalışma yaptığımızı gösterirsek, halk ve çevre sağlığıyla ilgili bu önemli girişimin uygulanmasını arzu ediyorum. Bölgenin yükünün en azından üçte birini Adana'nın çektiğini düşünüyorum. Bu kredi şartlarının iyileştirilmesi ve miktarının artırılması, söz konusu insanlık dramının şehirlerimize birdirdiği yükü azaltması açısından önemli bir çalışma olur. Projeler bazında bölgenin en hazırlıklı belediyesi olduğumuz kanaatindeyim." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İller Bankası Hüseyin Sözlü Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title