Haberler

Satın Alma Sözleşmesinden 40 Gün Sonra Caydı, Mahkeme Haklı Buldu

Güncelleme:

Tur firmasınca tanıtım amaçlı götürüldüğü tesiste, psikolojik baskı altında devre mülk sözleşmesi ve senet imzalatıldığını iddia eden tüketiciyi mahkemece haklı buldu.

Bursa'da, bir tur firması tarafından tanıtım amaçlı götürüldüğü tesislerde, psikolojik baskı altında devre mülk sözleşmesi ve senet imzalatıldığını iddia eden tüketici, 40 gün sonra caymasına rağmen sözleşmeyi "kapıdan satış" kapsamında değerlendiren mahkemece haklı bulundu.

MAHKEME MASRAFLARINI DA FİRMA ÖDEYECEK

Bursa 6'ncı Tüketici Mahkemesi, 9 bin lira bedelli senetlerden tüketicinin borçlu olmadığına ve mahkeme masraflarının firma tarafından ödenmesine hükmetti.

HEDİYE TATİL DİYEREK KANDIRDILAR

Merkez Osmangazi ilçesinde yaşayan Tahsin Yazar, bir tur firması tarafından hediyeli tatil vaadi ve bedava tanıtım amacıyla 28 Eylül 2014'te Yalova'da bir termal tesise götürüldü.

BASKI ALTINDA İMZA

Yazar, buradaki tesislerde "aldatıcı, yanıltıcı beyanlarla psikolojik baskı altında, devre mülk sözleşmesi kapsamında 9 bin lira bedelli senetlere imza attırıldığını" öne sürerek, Bursa Tüketiciler Derneği'ne başvurdu.

MAĞDUR VATANDAŞ DAVA AÇTI

Dernek aracılığıyla şirkete 7 Kasım 2014'te ihtarname gönderen ancak olumsuz yanıt alan Yazar, 3 Aralık 2014'te ise Bursa 6'ncı Tüketici Mahkemesi'nde dava açtı.

MAHKEME DUR DEDİ

Taraflar arasındaki devre mülk sözleşmesinin resmi usullere göre yapılmaması nedeniyle geçersiz olduğunu, vadedilen taşınmazın tapuda devrinin yapılmadığını ve hizmetten yararlanmanın söz konusu olmadığını tespit eden mahkeme, "kapıdan satış" şeklindeki bu protokolün taraflara hak ve borç doğurmayacağına karar verdi.

"TÜKETİCİLER 'HAKKIM KAYBOLDU' DİYE DÜŞÜNMESİN"

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, tatil sezonuna girilirken "hediye tatil" ve "bedava tanıtım amaçlı turistik tesis gezisi" gibi vaatler karşısında tüketicileri dikkatli olmaya çağırdı.

"MUTLAKA HAKKINIZI ARAYIN"

Yılmaz, bu tür gezilerde tüketicilere aldatıcı, yanıltıcı beyanlar ve psikolojik baskı altında yüklü senetler imzalatıldığını ifade ederek, tüketicilerin çaresiz olmadığını, haklarını mutlaka yasal yollardan aramaları gerektiğini vurguladı.

14 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKI

Tüketicilerin 14 içinde hiçbir gerekçe göstermeden ve cezai işleme tabi olmadan sözleşmeden cayma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"EĞER SÜRE AŞILIRSA"

"Bu sürenin aşılması durumunda, sözleşme 'kapıdan satış' şeklinde yapılmışsa, ayrıca cayma belgesi verilmemişse ve tesisten hiç yararlanmamışsa, süreye bağlı kalmaksızın tüketicinin cayma hakkı vardır. Tüketiciler bu durumda cayma hakkı için 14 günlük süreyi aştım, hakkım kayboldu' diye düşünmesin. Tahsin Yazar da bu tüketicilerden biridir. Şehrin işlek caddelerinde bir anket ile başlayan ve tüketicinin tatil yerlerine götürülüp herhangi bir mekanda yapılan sözleşmeler genellikle kapıdan satış sözleşmeleri kapsamında değerlendirilir çünkü bu sözleşmeler, iş yeri dışında yapılan sözleşmelerdir. O nedenle tüketiciler süreye bağlı kalmadan itiraz haklarını kullanmalı ve hukuki yollara başvurmalıdır."

Yılmaz, Bursa 6'ncı Tüketici Mahkemesinin verdiği kararın buna iyi bir örnek olduğuna dikkati çekerek, "kapıdan satış" sözleşmeleriyle mağdur olan tüketicilerin mutlaka haklarını yargıda aramalarını istedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Sıtkı Yılmaz Osmangazi Eylül Turizm Turizm Memur Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (2)

zaza baba Mobil-ANDROID:

Tc noormal man bosver bunlari siz oyunu zu hdp hdp HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP'YE OYLAR

1
5
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

olur paşam. . . . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title