Haberler

Soykırımın Olmadığını Artık Avrupa da Kabul Ediyor"

Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürkçüoğlu: "Mesele bilimsel boyutuyla tüm dünyaya hitap edilecek.

AYŞE YILDIZ - Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, sözde Ermeni soykırımı iddiasına ilişkin, "Meselenin bilimsel boyutuyla tüm dünyaya hitap edilecek. Çünkü artık mahkemeleri kazandık. Gerçekten soykırımın olmadığını artık Avrupalı da kabul etmeye başladı" dedi.

Kürkçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermeni sorunu üzerine, müdürlük olarak Doğu ve Güneydoğu'da önemli çalışmaların altına imza attıklarını belirterek, bölgede çok sayıda kazı yaptıklarını söyledi.

Iğdır, Kars, Ardahan, Van, Erzurum, Erzincan, Muş ve Bitlis'te yaptıkları çalışmalarda, bölgede asıl katliama uğrayanın Müslüman Türkler olduğunu bilimsel veriler ışığında kanıtladıklarını anlatan Kürkçüoğlu, "1919 yılında toplanan Paris konferansına 519 bin sivil ahalinin katledildiğini köy köy, kasaba kasaba belgelerle ortaya koymuşuz. Bilim adamları tarafından, bölge baştan aşağı taranmıştır. Toplam 185 toplu mezar tespiti yaptık. Bu toplu mezarlardan 18'ini bilim dünyasına kazandırdık" diye konuştu.

Çalışmaları belgeleriyle ortaya koyduklarının altını çizen Kürkçüoğlu, "Bölgede kazı çalışmaları yapıldı. Bugüne kadar 18 kazı gerçekleştirildi. Türk Tarih Kurumu'nun da bölgede çalışmaları var. Erzurum, Müslüman Türk katliamlarının yaşandığı şehirlerin başında geliyor. Şehidi çok olan bir şehir. 1914 ve 1919 yılları arasında çok yoğun şekilde şehit vermiştir. Müslüman Türk soykırımı yapılmıştır" şeklinde konuştu.

"Avrupa parlamentosunu tarih olarak da çok yanlış yönlendirdiler"

Erzurumlu'nun kendi köyünde, kendi kasabasında Ermeni çeteleri tarafından katledildiğini dile getiren Kürkçüoğlu, şunları kaydetti.

"Şu ana kadar yaptığımız çalışmaların yanı sıra, olayın geçtiği bölgede çok kapsamlı bir çalışma yapacağız. Mesele bilimsel boyutuyla tüm dünyaya hitap edilecek. Çünkü artık mahkemeleri kazandık. Gerçekten soykırımın olmadığını artık Avrupalı da kabul etmeye başladı. Ermeniler bu parlamentoyu hep kullandılar. Tarih olarak da çok yanlış yönlendirdiler. Ermenilerin suni bir şekilde gündeme getirdikleri 1915 olaylarının tarihi ki 24 Nisan tarihi de tamamen yanlıştır. Çünkü 24 Nisan Sevk ve İskan Kanunu'nun çıktığı bir tarih değildir. Ermeni soykırımı iddiasını, Sevk ve İskan Kanunu'nun çıktığı tarih olarak ilan ettiler. Burada çok büyük bir tarihi hata var."

Prof. Dr. Kürkçüoğlu, "Osmanlı Devleti 27 Mayıs 1915'te Sevk ve İskan Kanunu'nu mecburen çıkardı, 30 Mayıs'ta uygulamaya koydu. 24 Nisan 1915'te Van'da yoğun bir şekilde çok sayıda Müslüman sivil ahalinin Ermeni çeteleri tarafından katledilmesi üzerine, Osmanlı Devleti Taşnak, Hınçak, Ramgavar gibi Ermeni cemiyetlerini kapatmış, yöneticilerini tutuklamıştır. Bu arşivlerde de vardır ama kesinlikle 24 Nisan 1915'te Sevk ve İskan Kanunu çıkarılmamıştır" dedi.

Avrupa'da, "Ermeni soykırımının olmadığını söylemek noktasında" bazı ülke parlamentolarının anayasalarında yer almadığı halde, başta Fransa ve İsviçre gibi ülkelerin uluslararası hukuk kurallarına ters düştükleri halde bu yasaları kabul ettiğini anımsatan Kürkçüoğlu, "Yani bunu kabul etmek mümkün değil. Çünkü tarihte üçüncü bir ülkenin sözde Ermeni soykırım meselesini ülke parlamentosunda bunu gündeme getirmesi, hem kendi anayasalarına ters düşmektedir hem de hukuk kurallarını çiğnemektedir" şeklinde konuştu.

Kürkçüoğlu, "Israrla Amerika'da Ermeni lobisinin çok yoğun çalışmasıyla Fransa, İngiltere, İsviçre gibi ülkeler Ermeni çalışmaları sonucu bu, bölgede bizim üzerimize ihale edilmek isteniyor. Bizim tarihimizde bizim kültürümüzde kesinlikle soykırım söz konusu değildir. Biz soykırımı bir insanlık ayıbı olarak sayarız" ifadelerini kullandı. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Atatürk Üniversitesi Erol Kürkçüoğlu Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırşehir'de deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? Kırşehir deprem nerede oldu? Çankırı'da deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? Çankırı deprem nerede oldu? Yozgat'ta deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? Yozgat deprem nerede oldu? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Sivas'ta deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? SON DAKİKA Sivas deprem nerede oldu? Hudutsuz Sevda 29. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Sakla Beni 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title