Haberler

Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Ayala, Kılıçdaroğlu'nu Ziyaret Etti

Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala, demokratik sistemin işleyebilmesi için herkesin ortak bir demokratik zeminde buluşabilmesi gerektiğini belirtti.

Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala, demokratik sistemin işleyebilmesi için herkesin ortak bir demokratik zeminde buluşabilmesi gerektiğini belirtti.

Ayala, İstanbul Milletvekili ve Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile geldiği CHP'de, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.

Görüşme sonrası Oran ile gazetecilere açıklama yapan Ayala, Sosyalist Enternasyonal'in dünya genelindeki sosyal demokrat partilerin, demokrasi adına yaptıkları çalışmaları takip ettiğini belirtti. Türkiye'deki üyelerinin ise CHP olduğunu hatırlatan Ayala, Türkiye'ye dayanışma amaçlı geldiğini söyledi. Ayala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son dönemde üyelerimize karşı çok ciddi saldırılar yapıldığını görüyoruz ve bundan büyük bir endişe duyuyoruz. Ciddi saldırı derken, Sayın Kılıçdaroğlu'na ve aynı zamanda birlikte çalıştığımız Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Sayın Umut Oran'a karşı gerçekleştirilen acımasız saldırıları kastediyorum. Sizin de bildiğiniz gibi bir demokrasi içerisinde pek çok taraf vardır, bu taraflar, vatandaşlar, siyasi partiler, hükümet, siyasi kurumlar ve medyadan oluşur. Bütün bu aktörlerin demokrasi içerisinde oynadığı rolleri ve sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar çerçevesinde doğrudan bahsetmek, doğruyu aktarmak ve doğru şekilde hareket etmek, özgürlüklere ve haklara saygı duymak, iyi niyetle hareket etmek gerekir. Ancak bütün bu aktörler bu çerçevede hareket ettiklerinde demokrasi kendi amacını gerçekleştirebilir."

Sosyalist Enternasyonal üyesi partilerin, çoğu ülkede ya iktidarda ya da iktidara alternatif durumda olduklarını belirten Ayala, üyelerinin yeni demokrasilerin kurulması yolunda, Orta ve Doğu Avrupa'da, Latin Amerika'da ve Afrika'da çok önemli roller oynadığını, görevler aldığını ifade etti.

Herkesin kendisini "doğruya ve adalete" adamasının önemine de değinen Ayala, "Avrupa demokrasisi için çok önemli rol oynayan Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu duruma dair endişelerimiz var" diye konuştu.

Milletvekili genel seçimlerine 90 gün kaldığını hatırlatan Ayala, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin demokratik aktör olarak, özgür ve adil bir şekilde Türk halkının iradesinin sergilendiği bir ülke olmasını ve Türk halkının siyasi aktörler ve kurumlar üzerinde kendi iradesini özgür ve adil bir şekilde sergileyebilmesini görmeyi istiyoruz. Sizler aracılığıyla bir çağrı yapmak istiyorum ve bu çağrımı bütün kurumlara, kuruluşlara ve medyaya yöneltmek istiyorum; demokratik sistemin işleyebilmesi için herkesin ortak bir demokratik zeminde buluşabiliyor olması gerekiyor."

Sosyalist Enternasyonal'in edindiği deneyimlerle, çoğu ülkede demokrasinin yerleşmesine ve gelişmesine önemli katkılar yaptığını belirten Ayala, "Ümit ediyoruz ki Türkiye'de demokratik dünya üzerinde, adil ve özgür yerini alacaktır, devam ettirecektir ve demokratik dünyayla daha güçlü bir şekilde kenetlenmeye devam edecektir" değerlendirmesini yaptı.

-Oran: "Devletin içerisinde örgütlü çeteler var"-

Umut Oran da Ayala'ya teşekkür ederken, Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu'nun da geçtiğimiz günlerde kendilerini ziyaret ettiğini hatırlattı.

Oran, CHP'li yöneticilerle ilgili iddiaları hatırlatırken, Sosyalist Enternasyonal yöneticilerine ise gösterdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Şilili olduğunu hatırlattığı Ayala'nın siyasi hayatının, "Diktatör Pinochet"ye karşı özgürlük ve demokrasi mücadelesiyle geçtiğini aktaran Oran, Ayala'nın bu yüzden demokrasinin anlamını dünyada en iyi bilen kişilerden biri olduğunu söyledi.

Bugün Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile de bir görüşmeleri olduğunu hatırlatan Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan aldıkları randevunun ise Davutoğlu'nun olağanüstü bir durum nedeniyle şehir dışına çıkması nedeniyle ertelendiğini bildirdi.

Türkiye'nin önemli bir seçime gittiğini anımsatan Oran, CHP olarak iddialı ve iktidara alternatif olduklarını kaydetti.

"Daha iyi bir Türkiye" dediklerini ifade eden Oran, şu açıklamalarda bulundu:

"İyi derken, daha etkili bir demokrasiyi, daha fazla özgürlükleri, bir kere öncelikle siyasi etik içerisinde yapabileceğimize inanıyoruz. CHP olarak temiz siyaset olması gerektiğine inanıyoruz. Bugün baktığınız zaman bu noktada CHP olarak biz siyasi ahlak noktasında kendimizden eminiz, şundan da eminiz; bugün Türkiye'nin en büyük sorunu demokrasi ve özgürlükler sorunu. Bu sorunun içerisinde de en büyük problem, bugün maalesef devlet mekanizmasının içerisinde birtakım çeteler, suç örgütleri oluşmuş durumda. Bu yakın dönemde de vardı. Cumhurbaşkanı bundan şikayet ediyordu, 'ne istedilerse verdim ama birtakım çeteler oluşmuş bunlardan Türkiye'yi temizleyeceğim' diyordu. Biz de aynen katılıyoruz, Türkiye'de devlet içerisinde asla bir çete olamaz."

Bu çetelerin bugün hala devam ettiğini gördüklerini dile getiren Oran, "Şu anda devletin içerisinde örgütlü çeteler var. Genel Başkanımız MİT'i işaret etti. Bu konuda öyle bir suç örgütleri oluşmuş ki bunların bir eli iş dünyasında, bir eli medyada, bir eli istihbarat, bir eli güvenlik birimlerinde, bir eli yargıda. Bu çeteler demokrasiye, parlamenter hukuk sistemine karşı sürekli komplo teorileri üretiyorlar" dedi.

CHP olarak buna asla müsaade etmeyeceklerini ve "daha güzel bir Türkiye" için mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirten Oran, medyanın asla birilerinin "tetikçisi" olamayacağını söyledi.

Oran, "Medya, 'çamur atarım izi kalır' diyemez, buna izin vermeyiz. Şu anda çamur medyası acı gerçeklerle karşı karşıya kaldı. Veremeyeceğimiz hesabımız yoktur, her türlü saydamlıkta siyaset yapıyoruz. Bütün iddialar çürüdü ama bu burada bitmedi. Yargı önünde bunu yapanlar mutlaka hesabını verecektir, sonuna kadar peşinden gideceğiz. Kim varsa arkasında ortaya çıkacak" açıklamasını yaptı.

Kaynak: AA / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Umut Oran Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title