Haberler

Sosyal Güvenlik Bilgilendirme Seminerleri Başlıyor

Güncelleme:

"Çiftçilerimize ve Ziraat Odalarımıza yönelik çok önemli düzenlemelerin çıkarılmasını sağladık"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, sosyal güvenlikte çiftçilere ve Ziraat Odalarına yönelik çok önemli düzenlemeleri çıkarılmasını sağladıklarını bildirerek, "çiftçilerimizin mağduriyetlerini gideriyoruz. Konuyla ilgili sosyal güvenlik bilgilendirme seminerlerine de başlıyoruz" dedi.

Bayraktar, 11 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanan, kamuoyunda torba kanun olarak adlandırılan, "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 Sayılı Kanun"un çiftçinin birçok mağduriyetini giderdiğini belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yaptığını, SGK'da kendi nam ve hesabına çalışanları temsil ettiğini bildiren Bayraktar, bu görevi dolayısıyla, çiftçilere ve Ziraat Odalarımıza yönelik çok önemli düzenlemelerin çıkarılmasına katkıda bulunma fırsatı olduğunu vurguladı.

-Çiftçilerimize yönelik sosyal güvenlik düzenlemeleri-

Bayraktar, şunları kaydetti:

"6111 sayılı kanunla sattıkları ürün bedelleri üzerinden 1994 yılından bu yana BAĞKUR prim kesintisi yapılan, Ziraat Odası'na da kayıtlı çiftçilerimize geriye yönelik yapılandırma hakkı getirildi. Ancak kadın çiftçilerimiz, 2003 yılından önceki dönemler için aile reisi olmamaları nedeniyle borçlanamadılar. 2012 yılında bu mağduriyet giderildi. Kadınlarımız 2003 yılından önceki dönemler için de aile reisi olmasalar bile geriye yönelik borçlanabildiler. SGK nezdinde yaptığımız girişimler sonucunda, düzenlemeye istinaden tescil tarihlerindeki değişiklik nedeniyle sigortalılık durumları değişen kadın çiftçilerimiz, hak kazandıkları dönem için gecikme cezası ve gecikme zammı ödemediler.

Yine çabalarımız sonucu yapılan düzenlemeyle, ilgili maddeye "tarımsal faaliyette çalışanlar hariç" ibaresi eklenmesi dolayısıyla tarımda kendi nam ve hesabına çalışan çiftçilerimizin aylıklarından, tarımsal faaliyete devam etseler bile yüzde 15 sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmıyor.
Diğer taraftan çiftçilerimizin sattıkları ürün bedelleri üzerinden, borcu olsun olmasın, 1994 yılından itibaren yüzde 1 oranında BAĞKUR prim kesinti yapılmaya başlandı. 2012 yılı başında bu kesinti oranı yüzde 5'e çıkarıldı. Girişimlerimiz sonucu, 1 Ocak 2014 tarihinden bu yana yüzde 2 olarak, sadece borcu olan çiftçilere ve borcu oranında kesinti şeklinde uygulanıyor. Çiftçi muafiyet kapsamında, diğer bir statüde çalışıyor ise kurumdan alacağı kesinti muafiyet belgesiyle kesintiden kurtuluyor."

-"Torba kanunla kayıplar telafi edildi"-

Talepleri üzerine, çiftçilerin, 6552 sayılı kanunla oda kayıtlarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle oluşan kayıplarının telafi edildiğine dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"6552 sayılı torba yasada yer alan düzenlemelerle çiftçilerin oda kayıtlarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle oluşan kayıplar telafi edilecek. Ziraat Odaları üye kayıtlarında olması gereken; yönetim kurulu kararı, tarihi ve benzeri usul ve esaslar ile ilgili eksiklikler, üye kayıt defterlerinin noter tasdikli olmaması veya defterlerdeki yıpranmalar nedeniyle, tamamen üyenin iradesi dışında oluşan sebeplerle kişilerin sigortalılıklarının iptal edilmesi ve buna bağlı olarak hak kaybına uğramamaları engelleniyor. Ziraat odaları kayıtlarındaki uygunsuzluklar sebebiyle sigortalılıkları iptal edilen çiftçilerin; söz konusu sürelere ilişkin prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarını 31 Aralık 2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla sigortalılıkları başlangıçtan itibaren geçerli olacak.
Yine, kanuna eklenen "ziraat odalarına kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanları bildirmemekten dolayı kesilen idari para cezalarının da bir defaya mahsus silinecek" ibaresiyle idari para cezalarının silinmesi sağlandı. Odalarımızın bildirilmemiş işe giriş ve çıkış bildirimlerini 11 Aralık 2014 mesai saati bitimine kadar bildirmeleri gerekiyor.

Taleplerimiz üzerine, Tarım Bağkurlu kadın çiftçilerimize 3 çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı getirildi. Düzenlemeyle, 3 çocuğu olan kadın çiftçi, 6 yıla kadar borçlanabilecek.

Yine, genel sağlık sigortası ve sigorta prim borçlarına yapılandırma hakkı getirildi.

Çiftçilerimiz daha sonra mağdur olmamaları açısından borçları yapılandırma işlemleri için 31 Aralık 2014 tarihine kadar başvurmaları gerekiyor."

Çiftçilerin mağduriyetlerini gidermek için pek çok girişimde bulunduklarını hatırlatan Bayraktar, "Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili bakanlıkların duyarlı yaklaşımlarıyla sorunları önemli ölçüde çözmeyi başarıyoruz. Çözülen bu konularda emeği geçen herkese temsil ettiğim tarım sektörü adına teşekkür ediyorum" dedi.

-Bilgilendirme seminerleri-

Tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu tespit edilen 6 ilde SGK ve TZOB işbirliğiyle bilgilendirme seminerleri yapılacağına dikkati çeken Bayraktar, bilgilendirme seminerlerinin, 24 Kasım'da Konya'da, 27 Kasım'da Erzurum'da, 1 Aralık'ta Sakarya'da, 4 Aralık'ta Manisa'da, 8 Aralık'ta Şanlıurfa'da, 11 Aralık'ta Adana'da başlayacağını bildirdi.

Bayraktar, seminerlerin, kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik hak ve yükümlülüklerine olan etkilerine, Ziraat Odalarının SGK ile ilgili yaşadığı iş ve işlemlerde yaşanan problemlere ilişkin olduğunu belirtti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Şemsi Bayraktar Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title