Haberler

    Sörf Yaparken Köpekbalığına Çarptı

    Çölleri aştılar ELENA POLYOKOVA VE ALPER DALKILIÇ Yaptıkları spor: Ultra maratonNeden bu sporu yapıyorlar?

    Çölleri aştılar

    ELENA POLYOKOVA VE ALPER DALKILIÇ

    Yaptıkları spor: Ultra maraton

    Neden bu sporu yapıyorlar?

    Elena: Önce 42 km maratonu denedi. Yetmedi. Sonra ultra maratonlara katıldı. 240 km koştu. Bu mesafenin kendisine göre olduğunu fark etti.

    Alper: Önce dağcılığı denedi. Dayanıklılık ve sabır kazandı. Ardından ultra maratonlara katıldı. Bir daha da bırakamadı.

    Katıldığınız en zor yarış hangisiydi ve neden zordu?

    Elena: Ultra - Trail du Mont-Blanc. Fransa, İtalya, İsviçre'yi kapsıyor. 168 km mesafe ve 9.600 m. tırmanış içeriyor. 38 saat 44 dakika koştuğum bu yarış benim için tam anlamıyla fiziksel ve zihinsel mücadele oldu.

    Alper: 2013'te '#7kıta7ultramaraton' projemin devamı niteliğinde beşinci kıtam olan Avustralya'da 10 günde 520 km koşulan ultra maraton en zor yarışımdı. Her daim değişen koşullar, sırtta taşınan malzemeler, her gün yarış bitiminde yemek hazırlamak için kendi ateşimizi yakmak ve beslenmek durumundaydık. İlk 9 gün 400 km, son gün ise 120 km kat ettik. Üstelik yarışın her anında bizlerle hareket eden karasinekler vardı. Bir de 2011'oe katıldığım hayatımdaki ilk çöl maratonunu Gobi'de yarıda bıraktım.

    Yaşayan efsane

    AHMET ARSLAN

    Yaptığı spor:  Dağ koşusu.

    Neden yapıyor?

    Spora başladığım ilk yıllarda kros ve pist yarışları koşuyordum. Kros yarışları koşarken zorlu parkurlarda daha severek koşuyordum ve daha başarılı sonuçlar alıyordum. O sıralar dağ koşusu diye bir branşın olduğunu duydum ve antrenörüme Türkiye Dağ Koşusu Şampiyonası'na katılmak istediğimi ilettim. O da bana destek oldu ve katıldığım ilk Türkiye Şampiyonası'nda gençler kategorisinde yarışabilen bir sporcu olmama rağmen büyükler kategorisi şampiyonu olmuştum. Böylece dağ koşusu serüvenim başlamış oldu.

    Katıldığınız en zor yarış/deneyim hangisiydi ve neden zordu?

    Skaala Uphill yarışı, (8 km içerisinde 1850 metre irtifa farkı ve sırtımızda 2.5 kg çanta ile koşuluyor). Red Bull Dolomitenmann, (Dünyanın en zorlu takım yarışı. Dağ koşusu, paraşüt, kano ve dağ bisikletinden oluşuyor. Her sporcu bir etap yarışıyor. Ben dağ koşusu dalını koşuyorum ve zorlu Dolomit Dağları'nda 11 km içerisinde 2 kilometre irtifa kat ediyorum), Red Bull 400 Serisi. (Red Bull 400'lerde mesafe sadece 400 metre ama eğim %79'a ulaşabiliyor.

    Sörf yaparken köpekbalığına çarptı

    LENA AYLİN ERDİL

    Yaptığı spor:

    Rüzgar sörfü

    Neden yapıyor?

    Rüzgar sörfünün içinde doğdum diyebilirim. Annem ve babam da sörf yapıyor ve küçüklüğümden beri sürekli sörf yapılan ortamlarda oldum. 10 yaşında sörfe başladım ama oldukça küçük yaşımda sörf tahtasına binmiştim.

    En zor katıldığınız yarış/deneyim hangisiydi? Neden zordu?

    Bu sene birkaç zorlu deneyimim oldu. İki hafta önce IFCA Dünya Şampiyonası'nda dünya şampiyonu olduğum yarış oldukça zorluydu. Yarış öncesi ayağımı kestim ve ayağım açık bir şekilde yarıştım. Hem ayağım kesikti, hem de board kanlar içindeydi. Acı ve korkuyu bir kenara bırakıp yarışa konsantre oldum. Oldukça zorluydu. Bir başka zorlu deneyimi de geçtiğimiz kış Güney Afrika'da yaşadım. Bazen iyi dalgaları seçmek için denize doğru açılıyoruz. Tam dönüşümü yaptıktan sonra önümde beyaz bir hayvan görmem ve ona çarpıp düşmem bir oldu. Daha düşerken çığlık çığlığa kaldım. Çarptığım şeyin bir köpekbalığı olduğunu düşündüm ve hemen sörf tahtasının üstüne çıktım. 5 metre ileride gezinen köpekbalığı yüzgecini görünce artık şüphem kalmamıştı ve hayatımın en büyük korkusunu yaşıyordum.

    Kaburgaları kırıldı çenesi yarıldı

    JAK KAMHİ

    Yaptığı spor?

    High Flyer, BASE Jumper, Wingsuit Pilot

    Yaptığınız sporu açıklar mısınız?

    Base jump sporu binalardan, antenlerden, köprülerden ve dağlardan tekli paraşüt sistemi kullanılarak yapılan atlayışlara deniyor. Skydive denilen uçaktan serbest atlamada kullanılan sistemler ana paraşüt ve yedek paraşüt olarak ikiye ayrılıyor. Ayrıca otomatik paraşütü kendinden açan cihazlar da mevcut. Base jump ise daha eski bir sistem. Tek bir paraşüt var. Yedek açmak için zaman ve yeterli yüksekliğiniz yok. O nedenle paraşütü doğru şekilde katlamak hayati önem taşıyor. Wingsuit ise uçmak için kullanılan kıyafetin ismi. Wingsuit kıyafetinizi base jump paraşütünüze monte edip yüksek yerlerden atlayıp uçabiliyorsunuz.

    Nasıl bu sporu yapmaya kadar verdiniz?

    Aslında her zaman hareketli, yerinde duramayan bir çocuktum. Farklı olmayı severdim, geçmişten beri. Hız tutkum var ve tehlikenin sınırlarında olmaya bayılıyorum. Bu yüzden birçok farklı sporla ilgilendim. Lakin bu sporu ilk yaptığım dönemde ticaret ile uğraşıyordum, bambaşka bir işim vardı. İlk atlayışımı yaptıktan sonra babamı aradım.

    Tırmandığı dağda üç kişiden biri ölüyor

    TUNÇ FINDIK

    Yaptığı spor?

    Dağcılık, buz tırmanışı, kaya tırmanışı.

    Nasıl bu sporu yapmaya kadar verdiniz?

    Dağcı olmaya bir anda karar vermedim. Üniversite yıllarımda burslu okuduğum Bilkent dağcılık ve doğa sporlarına katıldım. Şimdi dağlar benim için vazgeçilmez, kendimi en iyi ifade ettiğim mekanlar...

    En zor katıldığınız yarış/deneyim hangisiydi? Neden zordu?

    Doğrusu, tüm yaptığım tırmanışlarda zorluk ve risk vardı ancak dünyadaki en yüksek 2. dağ ve en riskli tırmanış olan  K2  dağı (8611m) sanırım hala bence en zorlar arasında benim için... Çığ riski, zorlu ve dik teknik tırmanış, devamlı kötü ve değişken hava, dağın uzaklığı... Kısaca alınan risk, zirveye ulaşan her üç kişiden birinin inişte ölmesi kadar büyük bir ölüm riskiydi!

    Önemli başarılarınız neler?

    Türkiye ve dünyada 1000 kadar zirveye tırmanış, 350'den çok yeni rota, ilk çıkış ve ilk Türk çıkışı, 11 adet 8000  metreyi aşan zirve tırmanışı ile (ki dünyada 14 adet var) en çok 8000'lik dağa çıkan Türk insanı olmak.

    Smokinle ultra maraton koşulur mu?

    HÜSEYİN BURGAZ – BİROL GÜL

    Yaptıkları spor?

    Smokinle ultra maraton

    Neden bu sporu yapıyorlar?

    Ultra maratonların büyük bir çoğunluğu patika koşusu olarak insanı kendisine hayran bırakan yerlerde gerçekleşiyor.Ultra koşucularının tamamına yakını sanılanın aksine hiçbir süper özelliği olmayan insanlardır. Bizler sadece limitlerimizi görmeyi bağımlılık haline getirmiş sıradan kişileriz. Şahsen beton binaları ve trafiği ile bir şehirle mücadele etmek yerine yeşillikleri ve muhteşem manzarası ile bir dağla mücadele etmeyi tercih ediyoruz.

    En zor katıldığınız yarış/deneyim hangisiydi? Neden zordu?

    En zoru ilk ultra koşumdu. Çünkü doğada 60 km. Çekmeköy grubu Bakiye Duran hocamızın düzenlediği koşu ilk 13 km. yere oturdum ağlıyordum. Resmen gözyaşları akıyordu. Dağcı bir arkadaş ve bir asker Coşkun Sırabaş ve Doğan Nadi Çetinkaya abilerin bana yetişmesi ve ilaç vermesi ile 36 km.'ye tırmandım. Yarısında bıraktım yarışı. 5 dk. sonra ayakkabıları parçalanan Bilal Gül de aynı yerde beraber yarışı bıraktık. En zor yarışımızdı.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Türkiye İtalya Fransa Spor Haberler

    Bakmadan Geçme

    ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title