Haberler

    Sony Xperia Z3

    Sony'nin amiral gemisi Xperia Z3'ü test merkezimizde ağırladık.

    Mahmut Saral - -

    Sony'nin son dönemde akıllı telefon pazarında atağa geçtiğini söyleyebiliriz. Firma, her altı ayda bir amiral gemisi telefonu politikasının yeni sonucu olarak Xperia Z3'ü satışa sunmaya hazırlanıyor. Bu incelememizde bahsedeceğimiz ürün de Xperia Z3'ün ta kendisi. Peki, daha Xperia Z2 piyasaya çıkalı pek uzun bir zaman olmamışken Z3 bize neler sunuyor, almaya değer mi, Xperia Z3 Compact ile arasında ne gibi farklar var, bu telefonu kimler almalı? İşte bu incelememizde bu sorulara yanıtlar veriyoruz.


    Xperia serisinin yeni ağabeyi


    Xperia Z3, Sony'nin yeni amiral gemisi modeli. Onu Xperia Z, Z1 ve Z2 ile kıyasladığımızda, doğal olarak hem tasarımsal hem de özellikler bakımından farklılıklarının olduğunu görüyoruz. Ancak benzer taraflar da var tabii ki. Z3, 152 gram ağırlıkta ve 7.3mm kalınlıkta. Dolayısıyla Z3, önceki Z serisi amiral gemisi modellerinden daha ince. Aynı zamanda 146 gramlık ilk Z'nin ardından 152 gramlık ağırlığıyla en hafif amiral gemisi Xperia Z telefonu.


    Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.



    Kullanılan malzeme ve tasarım hatlarına baktığımızda da Z3'ün, önceki Sony amiral gemileriyle mukayese edildiğinde en güzel tasarım hatlarına sahip model olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki tasarımda benzerlikler var. Ancak daha ince bir tasarımın tercih edilmesi önemli. Öte yandan alüminyum çerçeve kullanılarak telefonunun ekranını çevrilmesi de dikkat çekici. Köşelerin oval olarak tasarlanması, tek elle kullanımlarda batma hissiyatını ortadan kaldırıyor. Sağ yan taraftaki tuş tasarımları, iki tarafta da yer alan kapaklar, ekranda ve arka tarafta kullanılan cam kaplamalar cihazın tasarım bütünlüğünü sağlıyor.



    Sonuç olarak Xperia Z3'ün şık ve kullanışlı bir tasarımı var. Güç ve kısayol tuşlarının sağ yan tarafa konumlandırılması, uzun ekran faktörünü ortadan kaldırdığı için tek elle kullanımda sıkıntı çıkarmıyor. Ancak arka tarafın camla kaplı olması, diğer birçok Xperia'da olduğu gibi yine kısa sürede terleme ve kaymalara yol açabilir.


    #Sayfa#


    Büyük ekran sevenler için


    Xperia Z3, 5.2 inç değerde IPS LCD ekrana sahip. 1080 x 1920 çözünürlükte görüntü sunan bu ekran, 424ppi değerinde. Baktığımızda Sony, Xperia Z2'de de 1080p çözünürlüklü 5.2 inçlik IPS LCD ekran kullanmıştı. Triluminos ve X-Reality görüntü teknolojilerinin de yer verildiği ekran panelinde pek de değişiklik yok. Sony, Z2'de başarılı görüntü performansı sunan ekranı bu kez Z3'e taşımış. Gerek iç mekanlar, gerekse de dış mekanlarda cihazın sunduğu görüntü kalitesi başarılı. Ekran parlaklık seviyesinin otomatik modda iç ve dış mekandaki ışık seviyesine göre kendini daha iyi ayarlayabildiğini söyleyebiliriz. Xperia Z3'ün ekranı, bir şeyler izlemek ve oyun oynamak için gayet ideal. Dokunuşlara verdiği tepkiler de akıcı. Bu büyük ekran boyutunun bir diğer güzelliği de, ince tasarımla birleşerek tek elde kullanılabilir bir hal alması.



    Toz geçirmiyor, suya daha dayanıklı


    Xperia Z3, tıpkı bir süre önce incelediğimiz kardeşi Xperia Z3 Compact gibi IP65/68 derecelendirmesine sahip. Tatlı suda 1 buçuk metre derinliğe kadar yarım saat boyunca çalışabilen ve video kaydedebilen ürün, aynı zamanda toz geçirmiyor. Böylece Z3 Compact ile birlikte Z3'ün diğer üst seviye Xperia'lardan daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz.


    Tabii telefonun su karşısında zarar görmemesi için kapaklarının tamamen kapalı olduğundan emin olmanız gerekiyor. Aksi bir durumda cihazınız su alabilir ve bu, "kullanıcı hatası" kapsamında değerlendirilerek cihazınız garanti kapsamı dışında işlem görebilir.



    Snapdragon 801


    Sony, Xperia Z3'te Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801 serisine mensup 2.5GHz'lık 4 çekirdekli Krait 400 işlemcisi, 3GB RAM ve Adreno 330 GPU'suyla karşımızda. İşlemci ve GPU, Z3 Compact'ta da aynıydı, ancak Z3 Compact'ta 2 olan RAM değeri, Z3'te 3GB'a çıkarılmış. Ekran büyüklüğü ve çözünürlüğünün Z3 Compact'a göre daha yüksek olduğunu göz önüne alırsak, 3GB RAM değerinin performansı dengelemek için kullanıldığını söyleyebiliriz.



    Yaptığımız AnTuTu testinde, Xperia Z3'ün 39 binin üzerinde puan aldığını gördük. Z3 Compact ise, 44 bini geride bırakabilmişti. Ancak dediğimiz gibi bunda Xperia Z3'ün ekran boyutu ve çözünürlüğünün yüksek olmasının da payı var.


    #Sayfa#


    Z3'ün bir şeyler izlemek ve oynamak için ideal bir telefon olduğundan söz etmiştik. Bu teknik özellikler ve ekran boyutu, haliyle bunu gerektiriyor. Yaptığımız testlerde de güçlü grafiklere sahip 3 boyutlu oyunların Z3'te rahatlıkla oynanabildiğini gördük. Örneğin Gameloft'un FPS oyunu Modern Combat 4, güzel grafikleri ve görsel efektleriyle Z3'ün ekranında gayet etkileyici görünüyor. İşin içine güçlü hoparlörleri de kattığınızda, neredeyse bir el konsoluna sahip oluyorsunuz diyebiliriz. Uzun süreli oyun oynamada cihazda az da olsa ısınmaların yaşandığını ekleyelim.



    Güçlü ses


    Sony, Xperia Z3'te ön yüzde, bir tanesi yukarıda, diğeri de aşağıda olmak üzere iki hoparlöre yer veriyor. Yüksek kalite ses çıkışı olduğu bildirilen bu hoparlörler, bir şeyler izlerken ya da oyun oynarken gerçekten güzel sesler sunuyor. Telefonu yana yatırıp iki elle oyun oynadığınızda bu hoparlörleri kapatmıyorsunuz ve böylece ses de boğuk çıkmıyor.


    Ek olarak bir de Walkman tarafı var tabii. Walkman klasörüne müziklerinizi doldurduktan sonra ayarlar kısmına giderek ses çıkış kalitesinden kulaklık profiline kadar birçok ayarlama yapabiliyorsunuz. Kulaklık profilleri Sony'nin kulaklıklarına göre ayarlanmış. İyi bir kulaklık kullandığınızda telefonun müzik kalitesi hoşunuza gidecektir. Ancak gerek kulaklıktaki müzik kalitesi olsun, gerek hoparlör kalitesi olsun, piyasada çok güçlü modeller bulunduğunu hatırlatalım.



    Android 4.4.4 KitKat


    Sony, güncel arayüzünü kullandığı cihazında Android 4.4.4 KitKat işletim sistemine yer veriyor. Telefonun akıcı ve kullanışlı bir arayüzü bulunuyor. Sony'nin telefonda yer verdiği, PlayStation, Lifelog, AVG Anti Virüs Pro, Akıllı Bağlantı ve Çizim gibi uygulamalar, dikkat çeken başlıklar olarak sıralanabilir.


    Z3, PlayStation 4'e destek veren telefonlardan bir tanesi olacak


    Sony, kasım ayında yayınlayacağı güncelleme sayesinde yeni Xperia telefonlarla PlayStation 4 konsolu arasında aynı ağ üzerinden bağlantı kuracak ve bu sayede oyuncular, isterlerse Dualshock 4 kontrolörün de yardımıyla PS4 oyunları oynayabilecek. Dualshock 4 ile oyunları kontrol ederken görüntüyü de Xperia Z3 telefonunuzdan takip edebileceksiniz. Evet, oyuncuların hoşuna gidebilecek, evde istedikleri yerde oyun keyiflerini sürdürebilecekleri bir özellik bu.


    #Sayfa#


    Kameralar


    Akıllı telefonlarda iyi kameralar artık olmazsa olmaz. Sony de en iyi mobil kamerası olarak yıllardır lanse ettiği Exmor RS sensörlü, 8X dijital zoom'lu 20.7MP'lik ana kamerasını Z1 ve Z2'nin ardından biraz daha geliştirerek Z3 Compact ve Z3'te de kullanıcılara sunuyor. Telefonun arka kısmındaki ışıklı kamera, özellikle gün ışığında güzel çekimler yapıyor. Gece çekimlerinde daha iyi renkler elde edilebilmesi için bu kez ISO 12800 değeri bulunuyor. 4K video kaydı da var, ancak 4 dakika gibi bir sürede cihazda aşırı ısınmalar gözlenebiliyor. 4K konusunda hala telefonların yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Ön tarafta ise, 1080p videolar çekebilen ve görüntülü görüşmeler gerçekleştirip selfie - öz çeim fotoğraflar çekebileceğiniz ikinci kamera yer alıyor. Onun da çekim kalitesinin ışık düzeyi yüksek ortamlarda iyi olduğunu söyleyebiliriz.



    Tabii Sony, kameralarının yanında kamera yazılımlarıyla da dikkat çekiyor. Ar Efekti ile çektiğiniz fotoğraflara sanal manzaralar, karakterler ekleyebilir, Live on YouTube sayesinde anında videolu canlı yayın gerçekleştirebilir, Social Live ile anında Facebook'ta paylaşımlarda bulunabilirsiniz örneğin. Çeşitli video ve fotoğraf düzenleme, efekt verme seçenekleri de bulunuyor.


    Batarya ömrü


    Xperia Z3'te çıkarılamaz 3100mAh değerinde batarya bulunuyor. Bu batarya ile bir günü rahatlıkla görebiliyorsunuz. Tasarruf modu olan Stamina'yı açtığınızda ise, ikinci gün de kullanımınızı sürdürebiliyorsunuz. Sony, Stamina modunu biraz daha geliştirerek bize Ultra Stamina seçeneğini de sunuyor. Bunu aktif ettiğimizde, fotoğraflar, telefon rehberi ve mesajlaşma gibi temel uygulamalar haricinde geri kalan uygulamalar devre dışı kalıyor ve ekran da siyah beyaz oluyor. Böylece cihaz daha az güç harcadığı için daha uzun süre kullanılabiliyor.


    Örnek fotoğraflar için tıklayın.



    Xperia Z3 ile Z3 Compact arasındaki farklar


    Xperia Z3 ile Z3 Compact'ı karşılaştırdığımızda, birçok özelliğinin aynı olduğunu görüyoruz. Bu da Xperia Z3 Compact'ın aslında "özellikleri kırpılmış bir mini telefon olmadığını" gösteriyor. Daha çok, ufak boyutlu modelleri sevenlere yönelik hazırlanmış yüksek özelliklere sahip bir model. Z3 ise, büyük ekranına rağmen ince gövdesiyle tek elle kullanımı mümkün kılan bir model.


    #Sayfa#


    Dikkat çekici farklar olarak, Z3 Compact'ın 4.6 büyüklükte 720p ekranının olduğunu, Z3'ün ise 5.2 inç'lik 1080p ekranının olduğunu söyleyebiliriz. Z3 Compact'ta 2 olan RAM değeri, Z3'te 3GB olarak geliyor ve Z3'ün bataryası da 3100mAh değerine. Z3 Compact'ta batarya değeri 2600mAh. Bir de Z3'te dahili depolama olarak 32GB seçeneği de mevcut.


    Kamera, işletim sistemi versiyonu, suya ve toza karşı dayanıklılık seviyesi, işlemci ve GPU gibi özellikler, iki cihazda da aynı. Sitemizdeki Xperia Z3 Compact incelemesine göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.


    Xperia Z2 sahipleri almalı mı?


    Baktığımızda Xperia Z2'nin satışa sunulmasının ardından uzun bir zaman geçmediğini görüyoruz. Dikkat çekici taraf olarak Z2'de de Z3'te de 1080p çözünürlüklü, X-Reality ve Triluminos teknolojilerine yer verilen 5.2 inçlik IPS LCD ekranların kullanıldığını görüyoruz. Bir diğer dikkat çekici taraf olan kameralar da aynı. İşlemci tarafında Z3'ün daha iyi olduğu ortada, ancak Z2'ye sahip bir kullanıcının Z3'e geçmesi için ciddi bir sebep görünmüyor. Ama eğer ki eski bir telefonunuz var ve yeni bir amiral gemisi modeli almak istiyorsanız, işte o zaman adaylar arasına Z3'ü de yerleştirebilirsiniz.



    Sonuç


    Sony Xperia Z3, Z3 Compact ile en güncel ve üst düzey Xperia modeli. 5.2 inçlik ekranı ve ince gövde tasarımı sayesinde tek elde de kullanıma imkan sunan, performanslı bir model. Suya karşı daha dayanıklı ve toz geçirmeyen tasarımı, verimli batarya performansını da unutmayalım. Ancak kamera tarafında hala eksiklikler bulunuyor. Eğer eski bir telefona sahipseniz ve yeni bir üst seviye ürün arıyorsanız, Xperia Z3'ü de adaylar arasında bulundurmanız gerekiyor.


    Xperia Z3, ülkemizde 2.299 lira fiyat etiketine sahip.



    Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Mahmut Saral Sony Xperia Sony Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title