Haberler

    Sony PlayStation 4 Satışa Çıktı

    Sony'nin merakla beklenen konsolu PlayStation 4, 15 Kasım itibarıyla önce Amerika'da, 13 Aralık itibarıyla da Türkiye'de satışa sunuldu.

    Mahmut Saral - - Sony'nin merakla beklenen konsolu PlayStation 4, 15 Kasım itibarıyla önce Amerika'da, 13 Aralık itibarıyla da Türkiye'de satışa sunuldu. İlk 24 saatte 1 milyon, 2 hafta sonunda da 2.1 milyon satan konsol, tarihin en hızlı satan konsolu unvanının sahibi oldu ve Sony'nin yüzünü güldürdü. Ülkemizde de 12 Aralık'ı 13 Aralık'a bağlayan gece satışa sunulan cihaz, kısa sürede büyük ilgi gördü ve birçok oyuncu da konsola sahip olabilmek için ocak ayını beklemeye başladı. Zira ilk parti PS4'ler tükendi.

    Birçok analist, bu konsol neslinin artık "son" nesil olacağını savunuyor. Ancak ne derece haklı çıkarlar, bunu da zaman gösterecek. 11 Kasım 2006'dan beri hayatımızda olan PlayStation 3, şimdi yerini ağabeyi PlayStation 4'e bırakıyor ve PS4'le de bizi en az 7-8 yıllık bir süreç bekliyor...

    Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.

    Tasarım

    PlayStation 4'ün yana yatık bir tasarımı var. Arada çikolata bulunan iki bisküvinin üst üste getirilmesi gibi sanki. Yaklaşık 2,8 kilo ağırlığında olan PS4, hem dikey, hem de yatay olarak kullanılabiliyor. Yüzeyindeki kaplama malzemesine baktığımızda, hem fat kasa PS3, hem de slim kasa PS3 gelecektir akıllara. Zira üst tarafın bir kısmı parlak siyah zeminle kaplıyken (ki çizilmelere karşı çok dayanıksız), büyük bir kısım ise mat plastikle kaplı. Ortada yer alan sınır çizgisi de, aydınlatma faktörüyle ayrı bir etki bırakıyor.

    #Sayfa#

    Cihazın ön kısmında 2 adet USB 3.0 girişi, disk çıkarma ve sistemi açma kapama tuşları yer alıyor. Özellikle tuşlar çok ufak tasarlanmış, ki neredeyse varlıklarının bile farkına varmıyorsunuz. Cihazın yan taraflarında yer alan havalandırma kanalları, içerdeki sıcak havanın dışarıya başarılı şekilde tahliyesi için güzel düşünülmüş. Ayrıca arka tarafta da bu kanalları görmek mümkün. Yine arka kısımda, güç bağlantı noktası, Wi-Fi, HDMI gibi bağlantı girişleri yer alıyor.

    PlayStation 4'ün güzel bir tasarımı var. Gördüğüm kadarıyla da birçok oyuncu bu tasarımdan memnun kalmış. Tabii ki geçmişteki örnekleri de göz önüne alacak olursak, 1-2 yıla kadar PS4'ün slim kasa versiyonu da gelecektir. Bu versiyon da muhtemelen daha hafif, daha ince ve daha az enerji tüketen bir versiyon olacaktır.

    Başlıca teknik özellikler

    PlayStation 4'te 8GB GDDR5 bellek, AMD'nin ürettiği 8 çekirdekli ve Jaguar isminde bir işlemci ve yine AMD'nin ürettiği ve yeni nesil Radeon olarak lanse ettiği bir GPU yer alıyor. Disk sürücüsü olarak da yine Blu-Ray teknolojisinin kullanıldığını, PS3'e göre daha geliştirilmiş olduğunu görüyoruz. 500GB değerinde de sabit diske sahibiz ve bu oranı başka disklerle artırma şansımız da var.

    #Sayfa#

    Bu kez Cell yok

    PlayStation 3'te kullanılan Cell işlemcisi çok güçlüydü belki, ancak oyunların bu platforma geliştirilmesini zorlaştırıyordu. Bir oyunu Xbox 360 ve PC'ye neredeyse benzer şekilde rahatlıkla hazırlayabiliyorken, PS3'te ise ekstra çalışmalar yapmanız gerekiyordu. Bu da ekstra para ve zaman kaybı anlamına geliyordu, ki zaten zaman zaman yapımcı ve yayıncılar da bu durumdan şikayet ediyordu.

    PS4'e baktığımızda ise, AMD'nin Jaguar işlemcisi, hem güçlü, hem de oyun geliştirilmesi konusunda yapımcılara birçok kolaylıklar sunacak. Cell gibi karışık olmaması, hem zaman, hem de bütçe konusunda yapımcılara yükler bindirmeyeceği için üçüncü parti oyunların sayısı ve çıkış tarihleri konusunda PS4'ün PS3'ten çok daha avantajlı olacağını, bunun da oyuncuların işine geleceğini söyleyebiliriz.

    Kurulum

    PlayStation 4'ün basit bir kurulumu var. Kutuyu açtığınızda bir adet konsol, bir adet Dualshock 4, bir adet mikrofonlu kulaklık, bir adet HDMI kablosu (evet, var) ve bir adet de güç kablosu görüyorsunuz. Güç kablosunu prize, HDMI'ı da televizyona taktığınızda PS4'ü açmanız için hiçbir engel kalmıyor. Bazı kullanıcılar bu tip cihazların kurulumlarında "Acaba zor mudur?" diye düşünebiliyor. Hiç de zor değil arkadaşlar. Cihazı kurduktan sonra, Dualshock 4'ü de tanıtıyor ve menülere ilk adımlarınızı atıyorsunuz. Evet, Türkçe ibareler karşılıyor sizi ve bu ibareler her yerde.

    #Sayfa#

    %100 deneyim için internet bağlantısı şart

    Sony, PlayStation 4'ü lanse ederken sosyal medya kavramından da sıklıkla bahsetmiş ve oyuncuların Twitter, Facebook gibi mecraları ne kadar çok kullandığına dikkat çekmişti. Sadece oyunlarda elde ettiğiniz başarılar değil, oyunda yaşağıdınız bir anı fotoğraf veya video olarak kaydedip sosyal paylaşım platformlarında yayınlamanıza imkan tanıyan bir platform PS4. Arkadaşlarınızla iletişime geçebileceğiniz, kamera açarak canlı yayınlar, partiler düzenleyebileceğiniz bir platform. Tabii tüm bunları ve daha fazlasını yapabilmeniz için Sony'nin yayınladığı yaklaşık 350MB büyüklüğündeki ilk gün yamasını indirmeniz ve sisteminizi güncellemeniz gerekiyor. Bunun için de internet lazım tabii. Eğer güncelleme yapmaz ve internet bağlantısını geri plana atarsanız, PlayStation 4'ün birçok nimetini de elinizin tersiyle itmiş oluyorsunuz.

    Arayüz PS3 ile benzer şekilde, anlaşılır ve kullanılabilir

    PlayStation 4'e mevcut PSN hesabınızla giriş yapabiliyorsunuz. İsterseniz kullanıcı adınızı, isterseniz de gerçek adınızı kullanabiliyorsunuz, bu size kalmış. Ayrıca, aynı konsolda birden fazla farklı kullanıcı da login olup başarılarını, oyunlarını ve mesajlarını görebiliyor. Arayüz PS3'tekine benziyor, ama bence bir sorun yok. Akıcı ve daha kolay kullanılabilir olması, işlerinizi daha hızlı yapmanıza imkan tanımış. Örneğin sağ sol yaparak simgeler arasında turluyorsunuz. Alt yön tuşuna bastığınızda ise, o simge neyse onu açmış oluyorsunuz. Giriş ve çıkışlar gayet hızlı ve kolay olmuş anlayacağınız.

    #Sayfa#

    Dualshock 4, PS4'ün en önemli silahı

    Hatırlarsanız Sony, daha PlayStation 4'ü göstermeden tanıtmıştı Dualshock 4'ü. Dualshock 4 için özel bir etkinlik düzenlenmiş ve bu etkinlik internet üzerinden de canlı olarak yayınlanmıştı. Yetkililer daha PS4'ün final tasarımına ulaşılmadığını belirtirken, oyuncuların en önemli silahının Dualshock 4 olacağını bildiriyordu. Peki nedir bu Dualshock 4?

    Basitçe, PS4'ün gamepad'i diyebiliriz. Sony, PlayStation 4'te Dualshock 3'ü istemiyor, sadece 4'ün kullanımını istiyor. Bunun sebebi de oyunların Dualshock 4'e göre tasarlanıyor olması ve bu gamepad'in üzerinde yer alan fonksiyonlarıyla beraber PS4'ün bir bütün halini alması.

    Dualshock 4'ün tasarımı ve özellikleri

    Bu gamepad'i Dualshock 3 ile yan yana getirdiğimizde, hem tasarımsal, hem de özellikler anlamında birçok farklı bulunuyor. Yaklaşık 280 gram ağırlığındaki Dualshock 4'ün ön tuş dizilimi, Dualshock 3 ile hemen hemen aynı. Ancak tasarımlarda farklılıklar söz konusu. Ayrıca ek tuşlar ve bağlantı noktaları da var.

    Cihaza önden baktığınızda, sol üst tarafta share, sağ üst tarafta da options tuşları bulunuyor. Evet, bunlar yeni tuşlarımız. Options ile oyunların ayarlarında ve diğer detaylarda gezinirken, share ile de sosyal paylaşım tarafını ateşleyebiliyoruz. Bir oyun esnasında share'e basarsanız, karşınıza bir ekran geliyor. İster ekran görüntüsü alın, ister video kaydı başlatın, isterseniz de canlı yayına adım atın. Gayet kullanışlı.

    #Sayfa#

    Gamepad'in ön yüzeyinde dikkat çeken bir diğer detay da dokunmatik paneli. Özellikle oyunlarda işe yarayacak bu panel sayesinde, özel dokunuşlar gerektiren görevlerin üstesinden gelebileceğiz. Panelin hemen altında yer alan ufak hoparlör çıkışı ise, yine oyunlardaki bazı seslerin bize buradan sunulmasını sağlıyor. Örneğin: Karşınızda biri konuşuyorsa, onun sesini televizyondan duyuyorsunuz. Ama oyunda bir telefon görüşmesi yapıyorsanız, bu sesi sizden başkası kolay kolay duyamaz ve daha özel olur. İşte bu tip yakın sesler de gamepad aracılığıyla aktarılıyor.

    PlayStation home tuşunun altındaki bölgeye baktığımızda da, kulaklık ve mikrofon girişini görüyoruz. Cihazın yanında gelen kulaklığı veya farklı mikrofonlu kulaklıkları kullanarak özellikle online oyunlarda iş görebilirsiniz.

    Bu arada evet, Dualshock 4 de kablosuz olarak, şarjla çalışıyor ve yine Dualshock 3'ten farklı olarak, arkasında bir de led bildirim ışığı yer alıyor. Bu ışık, aynı anda birden fazla oyuncu varsa farklılıklar gösteriyor. Oyundaki duruma göre de değişebiliyor. Mesela sağlığınız %100 ise yeşil yanıyor, mermi yemeye başladıkça yeşil renk kırmıza doğru yol alıyor. Ayrıca farklı tonlardaki titreşimler sayesinde de oyunlardaki heyecan artacaktır. Eğer PlayStation 4'ünüzde kamera da kullanıyorsanız, Dualshock 4'ünüz bir yerde "Move" görevi de görüyor ve sadece hareketlerinizle de oyunlar oynayabiliyorsunuz.

    Heyecan demişken ve gamepad'in arka kısmına gelmişken, L ve R tetik tuşlarını da görmezden gelmek olmaz. Bu kez üzerlerinde yazan yazıların ters olduğunu görüyoruz. Böylece gamepad'i kendinize çevirdiğinizde düz oluyor ve hemen hangi tuş nerede anlayabiliyorsunuz. Heyecan sebebiyle tuşları karıştıran oyuncular için güzel bir çözüm diyebiliriz.

    #Sayfa#

    Çalışma performansı

    PlayStation 4'ün performansı an itibarıyla oldukça iyi görünüyor. Tabii şunu da unutmamak gerekiyor. PlayStation 4 gibi uzun ömürlü cihazlar, ömürleri boyunca performans konusunda sürekli yeni bilgiler verebilir kullanıcılarına. Bu sebeple daha ilk etap için konuşacak olursak, başarılı olduğunu söyleyebilirim.

    Cihazın açılma süresi, PlayStation 3 ile hemen hemen aynı, ancak sistemin kapanış süresi PS3'e nazaran biraz daha uzun sürüyor. İsterseniz cihazı kapatmayabiliyor, bekleme moduna alarak güncellemelerin indirilmesini de sağlayabiliyorsunuz. Disk okuma hızı ve sessizliği konusunda ise, PS4'ün PS3'ü rahatlıkla geride bıraktığını söylemem gerekiyor. Bazı anlar cihazdan neredeyse hiç ses çıkmıyor.

    Oynadığım Killzone: Shadow Fall ve FIFA 14 gibi oyunlar, konsolun ileriye dönük görsel kalitesinin daha da artacağının işaretlerini veriyor zaten. 30FPS, ufak haritalar ve daha az oyuncu sayılı multiplayer karşılaşmalar, artık geride kalıyor ve büyük haritalarda, 60FPS değerde, daha iyi görsellere sahip oyunlarla karşılaşmaya başlıyoruz. Bunlar da bir nevi zamanla artacak, görülecek ve tercübe edilebilecek şeyler tabii.

    #Sayfa#

    PS Vita ve akıllı mobil cihazınızla sosyalliği ve etkileşimi artırın

    PlayStation 4, sosyal medyaya olduğu kadar, akıllı cihazlara ve PS Vita'ya da önem veriyor. Böylelikle oyun keyfinizi daha da yukarılara taşıyabiliyorsunuz. Android ve iOS işletim sistemli mobil cihazlar için hazırlanan PlayStation uygulaması, profilinize girmenize, arkadaşlarınızla iletişim kurmanıza, oyun satın alıp indirmeye başlamanıza ve PSN'deki gelişmelerden haberdar olmanıza yardım ediyor. PS Vita ise, ikincil ekran olarak yardımınıza koşuyor.

    PS Vita'yı PS4'ünüze tanıttıktan sonra, isterseniz televizyondaki görüntüyü PS Vita'ya aktarabiliyor ve yine PS Vita'nın tuşlarıyla PS4 oyununu oynayabiliyorsunuz. Nintendo'nun daha evvel çıkan konsolu WiiU'da da benzer bir sistem bulunuyordu. Böylelikle oturma odanızdaki televizyonu kapatsanız bile, kanepede uzanarak PS Vita aracılığıyla oyununuza devam edebiliyorsunuz.

    Şimdi almalı mı?

    PlayStation 4 daha yeni çıktı ve önünde uzun bir ömür var. Bu soruyu sıkı oyuncular için sormuyoruz tabii ki. Zira şimdiden milyonlarca satan ve birçok noktada tükenen bir konsoldan söz ediyoruz. Ancak şu an birçok kullanıcı için erken olabilir. Zira oyun yelpazesinin genişlemesini ve fiyatlarda düşüşlerin olmasını bekleyenler de var. Tabii yeni çıkan bir konsolda pat diye indirim yaşanması da pek kolay görünmüyor. Muhtelemen 1-2 yıl içinde PS4'ün sistemi iyice oturmuş olacak ve yeni gelişmelere tanıklık edeceğiz.

    #Sayfa#

    PlayStation 3 alırsam zarar mı ederim?

    Sıklıkla sorulan sorulardan biri de bu ve cevabım, hayır. PS3, yüzlerce kaliteli oyuna sahip ve bu oyunların fiyatları da oldukça makul seviyelerde. Cihazın fiyatının da düştüğünü ve en az 2-3 yıl daha Sony'nin resmi destek vereceğini göz önüne alırsak, oyun oynamak için en güzel seçimlerden biri hala PS3.

    PlayStation 3 oyunları PS4'te çalışıyor mu?

    Hayır, çalışmıyor. PSN profilinizi PS4'te aktif edebiliyor ve PS3 oyunlarında kazandığınız ödülleri PS4'teki ekranınızda da görebiliyorsunuz, ancak PS3 oyunlarını oynayamazsınız. Şu an böyle bir destek söz konusu değil, ancak ilerleyen yıllarda Sony'den bu yönde hamleler gelecektir.

    PlayStation 4, 4K destekliyor mu?

    Hem evet, hem de hayır diyebiliriz bu soru için. Öncelikle Sony, PlayStation 4'te 4K oyun geliştirmeyi düşünmediğini söylemişti, ancak önümüzdeki yıllarda neler olur bilemeyiz. Öte yandan, yine aynı Sony, PS4'ün 4K fotoğraf ve videoları görüntüleyebildiğini de söylemişti. Yani izleme için evet, oynama için hayır şu an.

    Sonuca gelirsek

    PlayStation 4, an itibarıyla ülkemize giriş yapmış ve firma tarafından resmi desteği bulunan ilk ve tek yeni nesil konsol. 1399TL fiyat etiketiyle satılan ürün, gerek menülerde, gerekse de birçok oyununda şimdiden Türkçe dublaj ve altyazı desteği sunmaya başladı. PS3'ün Türkiye'deki popülaritesini, fiyat indirimlerini, Türkçe dublajlı oyunlarını göz önüne alırsak, PS4'ün de geleceği parlak görünüyor. Oyun oynamayı seven kullanıcılar için "tercih edilirse pişman etmeyecek" bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz

    Mahmut Saral - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Amerika Birleşik Devletleri Mahmut Saral Türkiye Sony Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
    500

    Yorumlar (1)

    Tuncay Gür:

    Açıklayıcı bilgileriniz için teşekkürler

    0
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title