Haberler

Sonra Yapılan İzin Çözüm Değil, Bayramda Çalışana Zamlı Ücret Şart

Güncelleme:

Yasaya göre, bayramda çalışanlara işverenin iki kat ücret ödemesi gerekiyor. Bayramda çalışılıp sonra izin yapılsa dahi çalışana zamlı ücret ödenmesi şart.

Bayram'da mesai yapanların ücreti tartışılıp durur. Bu konu da kanun açık, çalışanlara arife gününün yarısı ve bayramdaki mesaisi için günlük 'iki kat' ücret ödenir.Bayram günlerinde çalışanlara, arife günü ve bayramdaki çalışmalarının ücreti zamlı olarak ödenir.

BAYRAMDAN SONRA İZİN VERİLSEDE ÜCRET ZAMLI OLACAK

İşveren, "İznini bayram sonrası kullanırsın" dese bile, bayramda yapılan çalışma zamlı olacaktır. Yani, sonradan verilecek izin herhangi bir anlam ifade etmez. İşveren isterse daha sonra o çalışmanın karşılığı olarak ayrıca izin verebilir.

NORMALİN İKİ KATI ÜCRET

Bayramda çalışan işçilere verilecek ücret normal zamanda elde ettikleri ücretin iki katı tutarındadır. Bu zamlı ücret bayramın üç günü için ayrı ayrı ve yine arife günü öğleden sonrası için de ayrıca hesap edilir.

İŞYERİ İDARİ PARA VEZASI ÖDEYEBİLİR

Aylık sistemiyle çalışan bir kişi için toplam brüt ücreti 30 güne bölünerek bir günlük ücret tutarı hesap edilecek, ortaya çıkan rakamın iki katı alınarak bayram çalışmasının ücreti ödenmiş olacaktır. Ayrıca bayramda çalışan işçinin eğer bu çalıştığı süreler fazla mesai de oluyorsa, bu sefer bayram sebebiyle iki katı tutarında ücreti değil günlük ücreti en az yüzde 50 oranında artırılarak günlük ücretinin iki buçuk katı tutarında ödenmelidir. İşveren çalışanın ücretini bayrama ait fazla mesai ücretini dikkate almadan, bayram öncesinde çalışanı için ödediği ücreti esas alarak hesaplarsa, herhangi bir denetim veya çalışanın şikayeti üzerine idari para cezası ödemek zorunda kalır.

BAYRAM HAFTA SONUNA GELİRSE

Bu sene olduğu gibi bayram tatilinin hafta sonuna denk geldiği durumlarda, hafta tatili ücretiyle bayram tatili için ayrı ayrı ücret ödenip ödenmeyeceği sorusu akla gelebilir. Maalesef bu gibi durumlarda işverenler hafta tatili için ayrı, bayram tatili için ayrı olarak ücret ödemek zorunda değil. Hafta sonu iki gün tatil yapılan işler için de sonuç değişmiyor, cumartesi için de ek bir ödeme yapılmıyor. Buna göre, bayram hafta sonuna denk geldiğinde her gün için çalışılmazsa sadece bir günlük çalışılırsa da yapılan çalışmanın fazla mesai olup olmamasına göre iki ya da iki buçuk günlük ücret ödenmesi gerekiyor.

İŞTEN ÇIKARILMA

Bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak istemeyen işçiler işverenleri tarafından çalışmaya zorlanamaz. Çalışmaya zorlanan işçiler bu durumu şikayet konusu yapar, hatta iş mahkemesine taşırlarsa işyerinden haklı sebeple, kendi istekleriyle ayrılıp tazminatlarını alabilirler. Ancak tam tersi durumda eğer çalışanın hizmet sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bayramlarda çalışmaya izin veren bir hüküm varsa, bu sefer bayram günü de gelip, işverenin talimatıyla çalışmak zorunda kalırlar. Hatta bayram günü çalışmıyorum deyip işe gelmemeleri durumunda üst üste iki gün işe gelmemezlik yaparlarsa, işveren kıdem tazminatı ödemeden çalışanı işten çıkarır. Bu nedenle çalışanların imzaladıkları iş sözleşmelerinin çok büyük önemi bulunmaktadır. Çoğu zaman okumadan imzalanan sözleşmeler sonradan işten çıkarılmayı kolaylaştıran belgeler haline gelebilir.

ÇOCUKLAR ÇALIŞAMAZ

İş Kanunu'nun çalışan çocuk ve gençleri koruyucu hükümlerinden birisi bayramda her ne ad altında olursa olsun çalıştırılmamalarıdır. Kanunlarımız en azından bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılmalarını yasaklıyor. (Kaynak:Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Kobi Memur Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500

Yorumlar (20)

Denetim yok:

Devlet hiç sormuyor mu bu eleman pazar çalışmış ama bankaya bu kadar para yatıyor. Bakınız devlet her ile helal haram nedir bilen çok değil 100 müfettiş koysa ve işini adam gibi yapsa işçi sorunu diye bişey kalmaz emin olun

15
0
yanıtYanıtla
taseron:

taserona vermezler

14
0
yanıtYanıtla
Fatih Sultan Mehmet Mobil-IOS:

Polis, asker bayram seyran her zaman Çalışıyor, özel sektör ve diğer kamu çalışanlarına verilen bu 2 kat ödeme neden polise askere verilmiyor. Devlet burda haksızlık ve Eşitlik ilkesine Aykırı davranmıyor mu ?

6
4
yanıtYanıtla
Denetim yok:

Hükümet ilk önce denetim yapsın işçi şikayet ediyor ama ne hikmetse işyerinin müfettiş geleceğinden hemen haber alıyor. Kuşlar mı söylüyor yada fala mı bakıyor işveren. Olan yine işçiye oluyor. Bayram mesaisi normal pazar yani % 50 ödeniyor

8
0
yanıtYanıtla
malatya:

memursa ağlar işçiyse güler gecer memursa tencere çalar işçiyse güler gecer memursa yetmiyor der işçiyse ALLAHA ŞÜKÜR DER

6
1
yanıtYanıtla
devletin denetlemesi lazım kan emicileri:

bunları devletin denetim altına alması lazım, yoksa vatandaşın hakkını savunacak bir kurum yok, devlet vatandaşını ezdirmemesi lazım, on kişiden yirmi kişiden fazla adam çalıştıran yerleri devletin takibe alması lazım, ortalıkda kan emici patron çok var, her şeyden milletin hakıını kısıp kendi yiyen patronların devlet ensesinde olması lazım, aksi halde bu kanemiciler milleti her şkilde kendi çıkarına göre çalıştırmaya çalışırlar

6
0
yanıtYanıtla
OSMANLI:

hangi işyeri veriyor herşey sözde kalıyor istediğin zaman isten çıkarmakla sorguluyor

6
0
yanıtYanıtla
çalışanMobil-ANDROID:

bu kanunun hangi devlette

5
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

taşeron işçiyim. yeni 3 yıllık sözleşme yaptım. resmi tatil, bayram tatillerinde haftaiçi hangi güne denk gelirse yol yemek ücreti 8 tl kesiliyor. maaşımız zaten asgariücret. sürünüyoruz. kira fatura yol yemek parası bir bayramlık bile alamıyoruz. bu 3 yılllık sözleşme bizim için çok kötü oldu. maaşlarımız artmıyor. yerimizde sayıyoruz. asgari ücret en az 1500 olsun.

4
0
yanıtYanıtla
FatsalıMobil-IOS:

Piyasa bitik siz ücretlerden bahsediyorsunuz hükümet önce ekonomiyi düzeltsin

2
2
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title