Haberler

Son Nalbant"

Demirci'de yarım asırdır nal ustası olarak çalışan Zabir Çoban, çırak olarak başladığı mesleğini ilçede tek başına yaşatmaya çalışıyor Çoban: "70’li yıllarda Demirci’de 25’e yakın nal imalatı yapan esnaf vardı.

NURULLAH KALAY - Demirci ilçesinde 54 yıldır nal imalatı yapan Zabit Çoban (68), çıraklıktan bu yana sürdürdüğü mesleğini ilçede tek başına yaşatmaya çalışıyor.

Yıllardır geçimini nal imalatçılığı yaparak sağlayan Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada tarlada atların yerini iş makinelerinin aldığını, atların arazilerden çekilmesi ile birlikte artık nallara da ihtiyaç kalmadığını belirtti.

Son Nalbant

Teknolojiye yenik düşen el sanatları arasında yer alan nal imalatçılığının Demirci'de can çekiştiğini anlatan Çoban, mesleğinin artık son demlerini yaşadığını kaydetti. İlçedeki son nalbant olduğunu söyleyen Çoban, kendisinden sonra mesleği yürütecek birisinin olmamasından üzüntü duyduğunu kaydetti.

Nal imalatçılığına 1960 yılında çırak olarak başladığını anlatan Çoban şunları söyledi:

"Artık eskisi gibi at ve merkepler için nal isteyen çiftçilerimiz kalmadı. Mesleğim olması sebebi ile hizmet olsun diyerek nal imalatını sürdürüyorum. 70'li yıllarda Demirci'de 25'e yakın nal imalatı yapan esnaflar vardı. O günlerde arazide, tarlada at ve merkepler ile iş görülüyordu" dedi.

Arazilerde at ve merkeplerin yerini traktörün aldığını belirten Çoban, "Kırsal alanlarda traktörü olmayan hala at ve merkepler ile çalışan bazı çiftçilerimiz var. Tabiki ileride bunlar da kalmayacak. Bende yapabildiğim yere kadar mesleğimi sürdüreceğim. 54 yıldır bu işi yapıyorum. Görünen o ki ben de artık yapamayınca Demirci'de bu meslek de son bulacak. Benden sonra kimsenin bu mesleği sürdüremeyecek olması üzüntü verici" diye konuştu.

Nal yapmanın marifet istediğini, imalatının tamamının elle yapıldığına dikkati çeken Çoban, "At ve merkep gibi hizmet hayvanlarının toynaklarını korumak için 2 çeşit, kapalı ve açık nallar vardır. At ve merkeplerin ayak numaralarına göre demir makası ile saç kesimi yapıyorum. Daha sonra çekiç ve örs marifeti nalların kenarlarını düzleyerek numaralandırdığım çiviler ile ayaklarına çakılacak şekilde delikler açarak nallama yapıyorum" diyerek mesleğinin inceliklerini anlattı.

Nalların tekini 2 liradan yaptığını söyleyen Çoban, iş yerinde semer, tarlalarda kullanılan ananet, dirgen ve çapa satarak geçimini sağladığını sözlerine ekledi. - Manisa

Kaynak: AA / Güncel

Demirci Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title