Haberler

Son Dakika! Dolar 3.40 TL'yi, Euro da 3.60 TL'yi Geçerek Tarihi Rekor Kırdı

Güncelleme:

Küresel piyasalardaki gelişmelerin yanında, Türkiye'deki artan iç politik gerginliklerin etkisiyle lirada zayıflama hız kazandı. Dolar ve euro lira karşısında art arda yeni rekor düzeylere tırmanıyor.

DOLAR 3.40, EURO 3.60 TL

Dolar 3.40 lira psikolojik sınırını da hızla aşarak 3.4069 liraya kadar tırmanırken, dolar karşısında büyük ölçüde gerileyen euro da 3.6011 ile lira karşısında yeni tarihi rekor düzeye tırmandı.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen'ın faiz artışına yönelik açıklamalarının ardından dolar sert yükseldi. Dün gece uluslararası piyasalarda 3.3847 TL'ye kadar çıkarak tarihi zirvesini gören dolar, güne 3.38 TL'nin üzerinde başladı. Dolar ilerleyen dakikalar yeniden tırmanışa geçti ve 3.4069 TL ile yeni tarihi zirvesine çıktı.

Euro da 3.60 lirayı geçerek tüm zamanların rekor düzeyine çıktı.

FED BAŞKANI 'FAİZLER ARTABİLİR' DEDİ, DOLAR ALDI BAŞINI GİTTİ

FED Başkanı Janet Yellen, ABD'de açıklanan verilerin istihdamda artışa ve enflasyonda yükselişe işaret etmesi halinde faizlerin "görece yakın" dönemde artırılabileceğini söyleyerek, faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair açık bir ipucu verdi.

Dün 3.31 TL'nin altına inen dolarda tansiyon FED Başkanı'nın faiz artırımı sinyali veren açıklamalarıyla yeniden tırmanışa geçti.

Yellen, Fed yetkililerinin bu ay yaptıkları toplantıda faiz artırımları için gereken koşulların olgunlaştığına kanaat getirdiğini ifade etti. Yellen, ABD'de başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Donald Trump'ın kazanmasından bu yana yaptığı ilk konuşmasında, "Yakın dönemde böyle bir artışı yapmak uygun olabilir" dedi.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul dolarda yaşanana sert yükselişin etkisiyle yeni güne düşüşle başladı. Endeks yüzde 0.33'lük kayıpla 74.877 puandan açıldı.

Öte yandan ABD'de dün açıklanan veriler de faiz artışının yakın olduğunu teyit eder nitelikteydi. ABD'de işsizlik maaş başvuruları 12 Kasım'da sona eren haftada 235 bine gerileyerek 43 yılın en düşük seviyesine ulaştı. İstihdam piyasanın hızla güçlenmeye devam ettiğine işaret eden veri Fed'in Aralık ayında faiz artırmasını kolaylaştırabilir.

ALTININ GRAMI 131 LİRA

Altının gram fiyatı, dolar kurundaki artışın etkisiyle 131,5 liradan alıcı buluyor.

ÇEYREK ALTIN 215, CUMHURİYET ALTINI 880 TL

Hafta başında yükselişe geçen altının gram fiyatı saat 11.10 itibarıyla 131,5 lira seviyelerinde dengelenirken, dolar/TL 3,3921'le tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 215 lira, Cumhuriyet altını 880 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı ise ABD tahvil faizleri ve dolar endeksindeki yükselişin etkisiyle yüzde 1 azalışla 1.205 dolardan işlem görüyor.

AA Finans Analisti İslam Memiş, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın sunum metninde faiz artışının görece yakın zamanda uygun olacağına karar verdiklerini belirtmesinin ardından doların güçlendiğini aktararak doların küresel piyasalarda değer kazanmaya devam etmesiyle altının ons fiyatındaki yükseliş isteğinin sınırlandığını vurguladı.

Doların aşırı değer kazanmasının altının gram fiyatında yükselişlerine neden olduğunu anımsatan Memiş, "Altının gram fiyatının 130 lira seviyesinin üzerinde kalmasını sağlayan tek nedenin dolar kuru olduğunu söyleyebiliriz. Döviz ve altın fiyatlarındaki yükselişlerin yatırımcısına satış fırsatı verdiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Memiş, bugün altının ons fiyatında 1.205-1.218 dolar ve gram fiyatında 130,2-132,2 lira aralığında işlemler gerçekleştirileceği öngörüsünde bulundu.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Merkez Bankası Janet Yellen Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title