Haberler

Son 10 Yılda Şarap Üretimi de Tüketimi de Yüzde 100'ün Üzerinde Arttı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de 1 litre biradan 3,85 lira, 1 litre şaraptan ise 4 lira 17 kuruş ÖTV alındığını belirterek, ülkede son 10 yılda şarap tüketiminin yüzde 119.2 oranında arttığını, şarap üretiminin ise yüzde 104 oranında arttığını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmelerinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son 10 yılda iç piyasada şarap tüketiminin yüzde 119,2 oranında, şarap üretiminin ise yüzde 104,2 oranında arttığını açıkladı.

Toplam vergiler içerisinde vasıtalı vergilerin oranının oldukça yüksek olduğunu, bu tablonun uygulamada çok ciddi haksızlıklara neden olduğunu ifade eden CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin'in, "Türkiye, Amerika'dan ithal edilen viskide vergilerin oranını aşağı doğru çekerken kendi üzüm üreticilerimizin ürettiği üzümlerden üretilen şaraplarda 1 litrede 5 lira vergi alınmaktadır. Bu yüksek vergi, şişeyi de koyduğunuz zaman şarap üreticilerinin uluslararası piyasalara çıktığında 6,5 lira gibi yüksek bir fiyatla piyasaya girmek mecburiyetinde ve ihracatını engellemektedir. O nedenle de bu sene maalesef şaraplık üzümün kilosu 25 kuruşa indi. Yani 20 kilo üzümle 1 litre mazot alıyor üreticiler. Bu konudaki bu yüksek verginin değiştirilmesi, en azından aşağı düzeye çekilmesi konusunda herhangi bir çalışma söz konusu mudur?" ifadeleriyle Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e soru sordu.

CHP'li Keskin'in sorusuna cevap veren ve üreticilerin ihracatında yerel anlamda rekabet gücünü artırmasından yana olduklarını belirten Bakan Şimşek, "Ülkemizde Avrupa Birliği müktesebatına uygun olarak biradan her bir alkol derecesi itibarıyla, şaraptan da her 1 litre itibarıyla, burada alkol derecesi önem arz etmemektedir, maktu ÖTV alınmaktadır. 1 litre biradan halihazırda ülkemizde 3,85 lira, 1 litre şaraptan ise 4 lira 17 kuruş ÖTV alınmaktadır. Son 10 yılda iç piyasada şarap tüketimi yüzde 119,2 oranında, şarap üretimi yüzde 104,2 oranında artmıştır; aynı dönemde ihracat ise yüzde 7 oranında azalmıştır. İhracattaki azalmanın temel nedeni iç talebin güçlü olmasındandır. Buna göre, iç talepteki önemli artış iç üretimden kaynaklanmıştır. Bu durum, üzüm üreticileri için olumlu değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, vergi uygulamalarının Türk şarapçılığına yaramadığına ilişkin iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Şimşek Adnan Keskin Denizli Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title