Haberler

Somalı Madenciler Bankaya Yatırılan Ücretlerini Çekmeye Başladı (2)

Işıklar OCAĞI HAFTAYA AÇILACAK Manisa'nın Soma İlçesi'nde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin iki gündür eylem yapan işçilerin ücretlerini yatırdığını belirten Vali Erdoğan Pektaş, "Soma'da maaşları şirket ödedi.

Işıklar OCAĞI HAFTAYA AÇILACAK

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin iki gündür eylem yapan işçilerin ücretlerini yatırdığını belirten Vali Erdoğan Pektaş, "Soma'da maaşları şirket ödedi. Zaten devlet de ödese şirketten alacaktı. Önümüzdeki hafta Işıklar Ocağı açılacak. O ocaktan sonra ikinci ocak da açılırsa, kaza olan ocaktaki işçilerden isteyen burada çalışabilecek. Bundan sonrası için maaşları şirket ödemezse devlet ödeyecek" dedi.

EKSİK ÜCRET TEPKİSİ

Ücretlerinin yattığını öğrenip ATM'lerde kuyruğa giren bazı işçiler, paralarının eksik olduğunu görünce tepki gösterdi. Kesinti yapıldığını söyleyen işçilerden evli ve 3 çocuk babası 35 yaşındaki Mehmet Aşır, "Facianın ardından 10 saat yerin altında ölüm kalım savaşı verdim. Hala uyuyamıyorum. 1800 lira maaş alıyordum. Fakat hesabıma 1100 lira yattı" dedi.

Evli ve 1 çocuk babası madenci İsmail Karaman da, "2300 lira maaş alıyordum. 1800 lira yattı. Kesintinin neden yaşandığını bilmiyorum" diye konuştu.

Evli ve 1 çocuk babası 28 yaşındaki Nezih Çalışkan, "Yaptığımız eylemlerin de sayesinde maaşlarımızı aldık. Bazı arkadaşlarımızın maaşları eksik olarak yattı. Biz buna da razıyız. Hiç yatmayabilirdi. Demek ki istedikten sonra maaşlarımız yatabiliyormuş. Bizi bu kadar niye zorladılar" diye konuştu.

Evli ve 2 çocuk babası 29 yaşındaki Mustafa Kara ise, "İnşallah gerekli koşullar sağlanır madenler açılır. İşbaşı yapıp çalışmak istiyoruz" dedi. Maaşların eksik yatmasının normal olduğunu söyleyen bazı işçiler ise şunları söyledi:

"Çalıştığımız zaman primler de yatırılıyordu. 1 gün bile izin yapsak, primler zaten yatırılmıyordu. Şu anda çalışmadığımız için primleri hak edemedik. Maaşlarımız da bu nedenle 300 ile 500 liraya yakın bir kesinti yapıldı. Bu durumda normal. Eğer çalışsaydık bu kesintiyi de alacaktık. Bu maaşımızı almamızı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz."

SENDİKA ŞUBE BAŞKANI KESİNTİNİN NEDENİNİ AÇIKLADI

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi 1 Nolu Şube Başkanı Ali Gökmen, işçiler madene girdiklerinde ücretlerinin yeraltı çalışmasına göre ödendiğini, bu nedenle da sadece sigorta primi kesintisi yapıldığını söyledi. Yer üstündeki çalışmaya göre ödendiği zaman sigorta priminin yanında gelir vergisi kesintisi de yapıldığını söyleyen Gökmen, "Bazı işçiler faciadan önce 16 gün madene girdi. Bu nedenle yer altından maaş ödemesi yapıldı. Yeraltından sigorta ödemesi yapıldığı zaman sadece sigorta pirimi kesilir. Faciadan sonra işçiler madene girmeyince 15 günlük maaşların ödemesi yer üstünden yapıldı. Yer üstünden ödeme yapıldığı zaman sigorta primi ve ilaveten gelirler vergisi kesintisi yapıldı. Onun için maaşlarda kesinti yaşandı. Şu anda Ankara Genel Merkez yöneticilerimiz, Çalışma Bakanlığı müfettişleri ile görüşerek, burada olağanüstü bir durum olduğu için maaşların tamamının yeraltından ödenmesi için çalışma başlattı" dedi. - Nde

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Soma Kömür Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title