Haberler

Somalı Madenciler Bankaları Protesto Etti

Soma'da meydana gelen maden faciasının ardından yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle bazı bankaların borç ertelemelerinde vatandaşa faiz yüklemesi madencileri çileden çıkardı.

Madenciler ve aileleri, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in de desteğiyle Beşyol'dan Cengiz Topel Meydanı'na kadar yürüdü. Bankalar aleyhine sloganlar atan madenciler bankaların kredi ve kredi kartlarını 3 ay erteleyip 3 ayın sonunda toplu ödeme şekli ile geri istemelerine ve faiz uygulamalarına isyan etti.

Madenciler adına konuşan Eren Malkoç isimli işçi, "Madenciler ve ailelerinin burada toplanmalarının nedeni bankaların kredi ve kredi kartlarını 3 ay erteleyip 3 ayın sonunda toplu ödeme şekli ile geri istemeleri ve faiz uygulamasıdır. 13 Mayıs kara gün olarak Soma ve tüm dünyaya büyük bir acı yaşattı. Ama bu acılar henüz daha bitmemişken bizleri bazı konular ve bazı olumsuz olaylarla baş başa bıraktılar. Bu hem maddi hem de manevi olarak bizi ikilem içerisinde bırakmalarıdır" dedi.

Yerin derinliklerinde bir avuç kömür için bir ömür verdiklerini belirten Malkoç, şunları söyledi: "Ama bu söz artık yerin derinliklerinde kalmayıp yerin üstündekiler de canımızı yakmaya başlamıştır. Bugünkü konumda 301 madenci şehidi vermiş Soma da OHAL bölgesi ilan edilmesini istiyor ve bununla ilgili acil bir şekilde burada yaşayan halkın vergiden muaf ve kredi borçlarının silinmesini talep ediyoruz."

Soma'nın bir emekçi şehri olduğunu anlatan Malkoç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Soma'da yaşayan biz emekçiler kıt kanaat geçimini sağlayan kişileriz. Bizler halen daha facianın psikolojik sorunlarını atlatamazken bizlere bir de bankaların oluşturduğu bu sorun daha da kötüye sürüklemektedir. Burada en çok mağdur olan taraf biz madenciler ama görünen o ki bizden daha çok mağdur olan taraf bankalarmış. Biz mağdur olduğumuz halde kendi aramızda toplamış olduğumuz bir miktar parayı bankaya bağışlayıp banka mağduriyetini gidermesi için huzurlarınızda bankaya teslim ediyoruz. Sayın devlet büyüklerinden de bu olayı dikkate almalarını istiyor, aksi takdirde yakın zaman içerisinde düzelmezse bizleri kaosun içinde yalnız bırakırlarsa bu yürüyüşün daha büyük ve daha kalabalık kitleyle Ankara'ya yürüyeceğimizi buradan duyurmak istiyoruz."

ÖZGÜR ÖZEL, "BORÇLARIN HAZİNE TARAFINDAN KARŞILANMASINI ÖNERİYORUZ"

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de konuşmasında, "Bugün görülüyor ki Soma ve Somalı'dan başka, madencinin de madenciden başka dostu yoktur. 13 Mayıs'ta ülke ve dünya büyük bir yasa büründüğünde herkes söz veriyordu. Özel bankalar kredileri erteleme şehitlerimizin ailelerinin borcunu silme ve bütün madencilerimizin borçlarını faizsiz öteleme yarışına girmişti. Devlet bankaları bundan geri kalmadı. Ama bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki bankalar hepimizin gururu olması gerekirken madenciye ötelediği borçları faiziyle geri istemektedir. Bankalar kapitalist sistemin sömürünün en vahşi örneklerinden birinin Türkiye'de tüketici kredilerinde, kredi kartlarında esnaf kardeşlerimize uyguladıkları ticari kredilerin acımasız faizlerinde göstermiştir. Bugün de kan emiciliklerini madenciler üzerinde göstermektedir. İkinci nokta devleti yönetenlerin bankacılık sistemiyle o acımasız sistemle yüz yüze bırakması sahip çıkmamasıdır."

Bugün gelinen noktada özel ve kamu bankalarının ötelediği borçları faiziyle birlikte geri istediğini dile getiren Özel, sözlerini şöyle tamamladı: "Maden iş kolunda yer altı yer üstü ayrımı olmaksızın yan yardımcı şirketler dahil olmak üzere çalışan Türkiye'deki 50 bin maden emekçisi için bir kanun teklifi verdik. Şu ana kadar bankalara özel ve kamu bankası ayrımı yapılmaksızın olan bütün borçların 1 yıl süre ile tamamen ertelenmesini, yapılmış tebligatları yapılmamış, başlatılmış icra işlemlerinin geri çekilmesini, borçların 1 yıl sonra faizsiz olarak 36 taksite bölünmesini, burada oluşacak masraf veya faiz varsa bunun hazine tarafından karşılanmasını öneriyoruz." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Özgür Özel Türkiye Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
title