Haberler

Somalı İşçilerin Kıdem Tazminatı Sevinci

Güncelleme:

Maden faciasının ardından kapatılan ocaklar nedeniyle işten çıkarılan Somalı 2 bin 831 işçi, 7 aydır ödenmeyen kıdem tazminatlarını Erdoğan'ın kente geldiği gün alacak.

Manisa'nın Soma ilçesinde geçtiğimiz yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasının ardından kapatılan maden ocakları nedeniyle işten çıkarılan 2 bin 831 maden işçisinin 7 aydır ödenmeyen kıdem tazminatları bugün ödenmeye başlanıyor.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın tazminatların ödeneceğine ilişkin açıklamalarını memnuniyetle karşılayan işçiler, sabah saatlerinden itibaren Maden İş Sendikası önünde toplanmaya başladı.

RÜYASINDA PARALARIN YATTIĞINI GÖRDÜ

12 yıllık maden işçisi Taner Yıldız, tazminatların ödeneceğini gece geç saatlerde haberlerde izlediğini sonrasında yattığını belirterek, "Akşam yattım, rüyamda bankanın önüne gelmişiz bankacılar paranız saat 2'de yatacak diyorlar bir uyandım saat 2. Rüyamıza dahi giriyor artık. Tazminatlarımız artık o kadar bilinç altına yatmış" ifadesini kullandı.

"ALDIM, GİDECEK"

Ödemeler yapılıncaya kadar inanamadıklarını söyleyen Taner Yıldız, "Artık güven kalmadı. Cebime girecek ondan sonra yattığından emin olacağım. Tamam parayı alacağız, alsak ne olur, işimiz yok. Aldığım parayla 4 tane kira birikti içeride onları vereceğim. Aldım gidecek. İş de lazım" dedi.

TAKSİTLE ÖDENMESİNE TEPKİ GÖSTERDİLER

'Bir yandan sevindik diğer yandan üzüldük' diyerek konuşmaya başlayan Soma'daki faciadan yaralı olarak kurtulan maden işçisi Ahmet Mutluer ise, "Hak ettiğimiz kendi alnımızın teriyle kazandığımız parayı 3-4 taksitle ödeneceğini belirtiyorlar. Benim için zor bir durum. Konut kredisi ödüyorum. Kullandığım ilaçlardan dolayı işe giremiyorum. 10 bin liraya yakın bir alacağım var. Onu da direk konut kredisine yatırmayı düşünüyorum. Şu anda işsizim, bir iki aya kadar işsizlik maaşım bitecek. 3-4 taksitle kıdem tazminatları ödenecek deniyor, bunun için morallerimiz bozuk. Ödemelerin tamamını alır mıyız, alamaz mıyız, herkeste bir endişe var. Herkes zor durumda." dedi.
"CUMHURBAŞKANI GELECEK DİYE YATIRACAKLAR"

Bir diğer maden işçisi Ali Söğüt ise toplamda 6 bin TL'ye yakın alacağının olduğunu kaydederek şu ifadeleri kullandı, "Haberi duydum ama inanamıyorum yatıracaklarına. Evet doğrudur, Bin 500-2 bin arası yatırırlar ama tamamını yatıramazlar. Bugün Manisa'ya Cumhurbaşkanı geliyor, bizi oyalamak için sus payı vermek için, bizleri bankanın önünde akşama kadar bekletip, Manisa'ya gelecek olan Cumhurbaşkanımızı protesto etmeyelim diye düşünüyorlar. Amaç da o zaten. Seçim öncesi yatırıyoruz, demek."
"ÖNCE İŞ İSTİYORUZ"

Soma'daki faciadan yaralı kurtulan Satılmış Cin ise, "Soma'da işsiz yok diyorlar. Burada bir dünya işsiz var. Önce istihdam sağlansın. İşsizlik ödeneğimiz bitti, madenlere tekrar işe almıyorlar. Öneren kimse olmadığı sürece işe almıyorlar, biz nereye gideceğiz. Biz sokakta kaldık, bir dünya borçlarımız var. Tazminatların bu zamana kadar ödenmesi gerekiyordu. Haberlerde öğrendiklerimiz doğrultusunda bin 500-2 bin liraya yakın yatacağını söylüyorlar. Bu aslında yeterli bir miktar değil. Hepsinin ödenmesi gerekiyor. Tazminatlarımızın tamamı ödensin." dedi.

"GEÇ KALMADI MI?"

10 yıllık maden işçisi Sami Yavuz ise "Biraz geç kalmadı mı? İlla seçim üstü mü yapılması lazım. 6 aydan bu yana biz sokaktayız. Niye bize bundan 2-3 ay önce bu paralar yatırılmadı. Tamam veriyorsun, niye 4 taksit halinde ödüyorsun. Böyle saçma sapan iş olmaz. Biz paramızın tamamını istiyoruz." dedi.

Maden işçileri Sendikası önünde yavaş yavaş toplanan işçiler paraların yatıp yatmadığını kontrol için arada bir bankalara gidip geliyor.

MANİSA VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma'daki maden faciasının ardından işten çıkarılan işçilerin tazminatlarının ilk taksitinin bugün TMSF tarafından ödeneceğini belirterek, işçilerin asıl ihtiyaçlarının düzenli bir iş olduğunu ve bunun için çalıştıklarını söyledi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, madencilerin tazminatlarının ödenmesi ile ilgili yaptığı açıklamada,uzun vadede hiç bir işçinin işsiz kalmaması için iş ortamının hazırlanması amacıyla gerekli çabalarının devam ettiğini belirtti. Daha önceden Soma'da büyük kazanın olduğu ocağın kapatıldığını hazırlatan Vali Erdoğan Bektaş, "Orada çalışan 2 bin 831 bin işçinin belli bir süre sonra iş akitleri feshedilmişti. O işçilerimizin tazminatlarının ödenmesinde bir kısım zorluklar yaşanıyordu. Bu güne kadar gerek maaşların ödenmesi, gerekse feshedildikten sonra işsizlik sigortasından gelir temin etmesinde büyük çabalar gösterilmiş ve işçilerimiz mağdur edilmemişti. Ancak fesihten sonra tazminatların ödenmesi gerekiyordu. Orada da şirketin karşılaştığı hukuki zorluklar nedeniyle tazminatlar ödenemiyordu. Bunun için aylardır çalışmalar yapıyorduk. Sayın vekillerimiz çalışıyorlardı. Hatta mecliste torba kanununa bu konuda bir yüküm eklenmişti. Buna rağmen ödemeyi başaramamıştık. Nihayet en son sayın vekillerimiz de benimde gayretlerimiz ile en son sonuca ulaştık. Torba kanununda düzenlendiği gibi TMSF tarafından işçilerimizin tazminatlarının ödenmesi kararlaştırıldı. Tabii ki bu ödemenin karşılılığı şirketten tahsil edilme şartıyla olacak. Belirli bir plan dahilinde ilk taksitleri bugün itibariyle işçilerimizin hesaplarına yatırılacak. Tabi sorun bu şekilde bitmiyor. İşçiler tazminatlarını alacaklar. Fakat tazminat da bir zaman sonra bitecek. İşçilerimizin asıl ihtiyacı olan şey, düzenli bir işe sahip olmaları. Bunun içinde çabalarımız devam ediyor. Daha önce kapatılan iki ocak geri açıldı. Belki bu kaza olan ocakta bir süre sonra makul tedbirler alındıktan sonra belki o da açılacak. Orada yeni bir termik santral oluşturulacak. Onun oluşturduğu iş imkanları değerlendiriliyor. Ayrıca mevcut çalışan madenlerde mesai saatlerinde eksilen zamanların nedeniyle işçi sayısı arttırıldı. O da burada açığa çıkarılan bir kısım işçi arkadaşımızın iş bulamasını sağladı. Uzun vadede orada hiç bir işçinin işsiz kalmaması için iş ortamının hazırlanması amacıyla gerekli çabalarımız devam ediyor. Umarız bu konuda bir sorun kalmaz. İşçilerimiz düzenli bir ve sürekli bir işe kavuşmuş olur" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Erdoğan Bektaş Soma Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500

Yorumlar (40)

AlpMobil-IOS:

Nasıl diyorlardı akpliler? "Zamanlaması manidar"

16
1
yanıtYanıtla
YazıkMobil-IOS:

Siz yan gelin yatın devlet size para versin kul Hakkı yiyorsunuz!! Devlet zaten size patlamadan sonda paranızı verdi daha neyi istiyorsunuz beleşçiler!!!

1
16
yanıtYanıtla
kahraman:

bugüne kadar nerdeydin erdoğan bu insanlar okadar zorluk yaşdı işsizdi yenmi geldi aklına bir sene geçti hatırlmakmak bile istemiyorum o felaketi şimdi gidip oy istiyeçeksin hangi yüzle he orda babsı haytını kaybetmiş çoçuklar var nezaman ardın sordun onları dertleriniz sıkıtınız varmı bişi lazımı. . rte tarih seni afetmeyeçek asla sultan olamayaçksın tabi senin çoçukların bir sıkıtısı nasılsa hırsız babaları ne olaçak. . aklı selim abilerime anelerime kardeşlerime sesleniyorum bunu elbirliğle sandığa gömelim . ben hdp diyorum.

13
3
yanıtYanıtla
Oy çok kıymetli kimseye vermem!!:

akp burda da oy alırsa gerçekten bu işin fıtratında var diyeceğim ve fıtratlar her zaman kazanır diyeceğim.

13
0
yanıtYanıtla
vatandaşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşş:

türübüne oynuyor bu halkı salak sanıyor valla. yemezler koçum. . . .

12
1
yanıtYanıtla
maraşlı:

Tam Karektersiz bir adamsınız oy için insanların kısmeti ve rızgıyla oynuyorsunuz sonrada müslümanlıktan bahsediyorsunuz allah c. c havale ediyorum

11
1
yanıtYanıtla
YAZIK:

GEÇ KALDIN ERDOĞAN ÇOK GE. O HALK DAHA SANA OY VERMEZ

11
1
yanıtYanıtla
ÇİFTÇİ VATANDAŞ:

GÖSTERİ VE ZEKAYA BAKINIZ. MADENCİ HAK ETTİĞİ PARAYO ERDOĞAN '' IN PROPAGANDA ARACI OLARAK ALACAK. BUNA ANCAK PES DENİR.

11
0
yanıtYanıtla
YalannnnnnmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Yalannnnnnn yalannnnnnnn

11
0
yanıtYanıtla
RÜYA:

BİRİLERİ ''''SOMA'''' MI DEDİ?, BİRİLERİ ''''İŞÇİ''''Mİ DEDİ? BİRİLERİ '''' İŞÇİ HAKLARINDAN '''' MI BAHSETTİ? GALİBA ASIL RÜYA YI BEN GÖRÜYORUM??????

11
0
yanıtYanıtla
Tüm 40 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title