Haberler

Somali'de Türk Mucizesi

Somali'nin sokaklarında artık ölümü bekleyen değil gülen çocukların sesleri yükseliyor.

Bir ülkenin değişen kaderi fotoğraflarda hayat buluyor. Somali'nin gülen yüzü, Foto Muhabiri Emin Özmen'in karelerinin, Gazeteci Esra Tüzün'ün kalemiyle buluştuğu ' Somali'de Türk Mucizesi' fotoğraf sergisinde ölümsüzleşti. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nde açılan sergi, bir ay boyunca görülebilecek.

Günde ortalama yüz çocuğun hayatını kaybettiği Somali'de yaşanan insanlık dramı, Türkiye'nin uzattığı şefkat eliyle tarihe karışıyor. Henüz bir buçuk yıl öncesine kadar çocukların ve kadınların açlık ve sefaletten hayatını kaybettiği, mermi kovanlarından adım atmanın mümkün olmadığı ülkede artık yüzler gülüyor.

Somali'deki bu umut verici değişim Türkiye'nin uzattığı yardım eliyle oldu. Somali yeniden şifa bulup komadan çıktı. İşte bir buçuk yılda komadan çıkan bir ülkenin hikâyesi Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nde açılan fotoğraf sergisinde hayat buldu. Gazeteci Yazar Esra Tüzün'ün Somali'de yaşanan bu değişime tanıklık ederken edindiği izlenimleri ile uluslararası World Press Photo ödülü sahibi Foto Muhabiri Emin Özmen'in ölümsüzleştirdiği 23 fotoğraftan oluşan 'Somali'de Türk Mucizesi' adlı fotoğraf sergisi, Somali'deki yüz güldüren değişimi gözler önüne seriyor.

Somali'yi Başbakan düzeyinde ilk kez Türkiye'nin ziyaret etmesinin ardından Medical Park Hastaneler Grubu yaklaşık 5 milyon dolarlık bir yatırım yaparak Şifa Hastanesi'ni hizmete sundu. Somali halkı, Yeryüzü Doktorları Derneği tarafından işletilen ve gönüllü doktorlarının hizmet verdiği hastanede şifa buldu.

Somali'de yaşanan insanlık dramının 1.5 yıl önce Türkiye'nin gündemine geldiğini hatırlatan Medical Park Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta şöyle konuştu: "Günümüz dünyasında böyle bir sefaletin yaşanıyor olması hepimizi dehşete düşürdü. Bu dram, hepimizin yüreğini kanattı. Türkiye olarak büyük bir destek hareketi başlattık. Biz de bu şefkat hareketine destek olmaya çalıştık. Bir sağlık kuruluşu olarak en büyük sorunlarının tıbbi hizmete ulaşmak olduğunu bildiğimizden bu alanda hizmet vermek istedik. Hastane kurmaya karar verdik ve pek de kolay olmayan bir yolculuk başlattık. Çok kısa sürede bir hastane oluşturmaya çalıştık. Beş buçuk ayda Şifa Hastanesi faaliyete başladı. Kalıcı bir hizmet sunmak çok önemli ama bu hizmetin sürekliliğini sağlamak daha da önemli. Şifa Hastanesi'nde hizmetimiz halen aralıksız sürüyor. Artık Somali'de anne ve çocukların yüzünde ölüm değil, gülümseyiş olduğunu görüyoruz. Bu fotoğraf sergisi de bu mucizeyi ölümsüzleştiriyor."

Kendisi de Somali'de ameliyatlar yapan İstanbul İl Sağlık Müdürü Çocuk Cerrahı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ise Somali'de bir zamanlar susmayan silah seslerinin yerini artık umudun aldığını belirtti. Prof. Dr. Dokucu, "Somali sadece fakirliğin ve kıtlığın değil şefkatin de olmadığı bir ülkeydi. Bu zorlu şartlarda 1.5 yıl önce Türk halkına şefkat hareketi başladı. Bu hareketin sağlık ayağında olan Şifa Hastanesi de Somali halkına ulaştı. Ben de çocuk cerrahı kimliğimle 10 gün boyunca orada ameliyatlar yaptım. 20'si büyük kompleks vakaya müdahale gerçekleştirdik. İlk fırsatta tekrar gideceğim. Çünkü bu bir gönüllülük değil bizim onlara insan olarak borcumuzdur. Orada hizmet hiç durmuyor. Sürekli yeni ekipler giderek tıbbi hizmet veriyor" şeklinde konuştu.

Yeryüzü Doktorları Başkanı Dr. Kerem Kınık ise sağlık alanında dernek olarak kalıcı çözümlere yönelmeyi arzuladıklarını vurgulayarak şunları söyledi: "Şifa Hastanesi ile bu hedefimize ulaştık. Bir yılı aşkın süredir hizmet veren hastanemizde 50 binden fazla hastayı ücretsiz muayene ettik. Binin üzerinde ameliyat gerçekleştirdik. Yine Somali'de açtığımız anne çocuk beslenme merkezi ile 40 bin anne ve çocuğu açlığın pençesinden kurtardık. Somali'deki değişim, ülkesinden ümidini kesen binlerce Somaliliye de ümit oldu. Binlerce Somalili ülkesine geri dönmeye başladı."

Kendisinin de bir hekim olduğuna dikkat çeken Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Kani Torun, Türkiye'nin dokunuşuyla Somali'de mucizevi bir değişimin olduğunu vurgulayarak şöyle dedi: "Şifa Hastanesi, Mogadişu'da uluslararası standartlarda hizmet veren tek hastane şu an. Bizim gururumuzdur. O kadar ki, Birleşmiş Milletler'den bile beni arayıp Şifa Hastanesi'ne hasta göndermek istiyorlar. Türkiye 3 hastane daha açmaya hazırlanıyor. Yakın zamanda Somali, dışarıya hasta gönderen değil hasta çeken bir ülke olacak."

Somali halkının yaşadıklarına tanıklık eden ve kaleme alan Gazeteci Yazar Esra Tüzün, serginin Türkiye'nin Somali'de yaşananları daha yakından anlamasını sağlaması açısından önemli olduğunu dile getirdi. Tüzün, "Ben 25 yıllık gazeteci olarak Foto Muhabiri Emin Özmen ile Somali'ye gittiğimizde kalaşnikoflu korumalarla dolaşabildik. Adım attığımız bölgelere yıllardır tek bir basın mensubu gitmemişti. Yılbaşından beri Somali'ye giden 20 gazetecinin öldürüldüğü biliniyordu. Ancak bir ülkenin tekrar dirilmesine tanık olmak gerekiyordu. Somali'de hala tehlike var, hala saldırılar devam ediyor. Bizim dönüşümüzden sonra bombalanan yerlerde 22 kişi hayatını kaybetti. Ancak artık Somalililerin kaybedecek bir şeyleri olmaya başladı. Ülkelerini yeniden kurmak istiyorlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Emin Özmen Esra Tüzün Türkiye Somali Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title