Haberler

Soma Gazi'sinden Bakan Işık'a Plaket

Soma maden faciasında sağ olarak kurtulan ve hastaneye götürülmek üzere sedyeye konulurken sarf ettiği ‘Çizmelerimi çıkarayım mı’ sözleriyle hafızalara kazınan Murat Yalçın; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a plaket verdi.

Soma maden faciasında sağ olarak kurtulan ve hastaneye götürülmek üzere sedyeye konulurken sarf ettiği 'Çizmelerimi çıkarayım mı' sözleriyle hafızalara kazınan Murat Yalçın ; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a plaket verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir temaslarının ikinci gününde Aliağa'daki PETKİM Arge Merkezi'nin açılışını yaptı. Açılışta Soma maden faciasında sedyeye alınırken 'Çizmelerimi çıkarayım mı' sözleriyle hafızalara kazınan Murat Yalçın, Bakan Işık'a plaket verdi.

Türkiye'nin petrokimya alanında tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim'in kapasitesini yüzde 13 artıracak olan Etilen Fabrikası'nın açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yapıldı. Açılışa Bakan Işık'ın yanı sıra SOCAR Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, PETKİM Genel Müdürü Saadettin Korkut, SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve çok sayıda davetli katıldı.

"İKİ ÜLKENİN EN GÜZEL ESERİ PETKİM"

Açılışta konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanı Fikri Işık, "İki ülkeden kardeşliğinin ete kemiğe bürünen en güzel eseri PE TKİM VE Socar'ın Türkiye'ye yatırımdır. Azerbaycan'a yatırım yapan Türk girişimcilerimiz de Azerbaycan'da yapıyor. Kardeşin kardeşe yapmaz dediğini iki ülke kardeş kardeş yapıyor. İlişkiler iyi niyet söylemlerinde kalırsa kalıcı olmaz. Ama ilişkiler yatırımlara dönüşürse her geçen gün aramızdaki bağlar güçlenir ve kuvvetlenir" dedi.

YERLİ, YEŞİL, YENİLİKÇİ ÜRETİM VURGUSU

AK Parti hükümeti olarak yerli, yeşil ve yenilikçi üretimi öncelik olarak belirlediklerini vurgulayan Işık, yerli üretimde özel sektöre gerekli destekleri verdikleri hatırlattı. Işık, "2023 yılında üretim ve ihracatımızın yüzde 15'ini yüksek teknolojili ürünlerden oluşturacağız. Bu hedef için yatırım ve yenilikçi üretim gerekiyor. Bunun başarılması için de önemli destekler veriyoruz. Ar-Ge merkezlerini ciddi olarak destekliyoruz. Gelin 100 TL'lik harcamayı bölüşelim. 60 lirasını siz harcayın, 40 lirasını da biz verelim. Hem şirket, hem ülke hem de istihdam edilenler kazansın" dedi.

PETKİM'in bugün ki yatırımının Türkiye için büyük önem taşıdığını söyleyen Işık, "Türkiye cari açık verecekse en fazla cari açık veren kimya sektörüne yatırım yapmalı. ve bu yatırım öyle bir yatırım olmalı ki hammaddeden nihai üretime kadar her madde üretilmeli. PETKİM bu noktada kritik bir noktada önemli bir yatırımı hayata geçiriyor" diye konuştu.

"400 BİN TON DAHA AZ PETRO KİMYA"

PETKİM Etilen Fabrikası'nın açılışında konuşan PETKİM Genel Müdürü Saadettin Korkut da fabrikanın ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını aktararak "Şirketimizin üretim kapasitesini 3.2 bin tondan 3.6 bin tona çıkaran bu yatırımımızla Aliağa 5 bin 22 tondan dem 5 bin 88 tona çıkıyor üretimimiz Bu yatırımımız duruş maliyeti ile beraber 200 milyon dolara ulaştı. Yaptığımız kapasite artışı büyük ölçekli bir fabrikanın yatırımın maliyetine eşittir. Fabrikamızın kapasitesinin artması, ülkemizin 400 bin ton daha az petro kimyasal ürün ithalatı yapması demektir. ve bunun karşılığında ödediğimiz döviz de azalıyor.Öte yandan bu yatırımı ele alırken inşaat aşamasında planlı bakış, yüksek emniyet ve iş güvenliği standartlarıyla kazasız sorunsuz tamamlamanın gururunu yaşıyorum. İş sağlığı ve güvenliği uygulamaların, şirketimiz yarım yüzyıllık tarihinde iş sağlığı güvenliğine en üst seviyede önem veren bir şirketiz. 2015 yılında da Petkim yarımadasını iş sağlığı ve güvenliği adası olarak ilan etmeyi düşünüyoruz. Bu yılın sonu itibariyle yatırımımızın bilançolarını bu sene görmeye başlayacağız" diye konuştu.

ALİYEV'DEN BÜROKRASİ ÇAĞRISI

PETKİM Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev ise şunları söyledi: "Türkiye'nin sanayi devi PETKİM'i satın alarak 500 milyon dolar ilave yatırım yaptık. 2023 yılında Türkiye'nin en büyük yatırım ortağı olmayı hedefliyoruz. Genel olarak 10 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. Bunun 4 milyar doları PETKİM'e ayrılmış durumdadır. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkileri sayesinde her iki ülke büyük başarılara imza atmaktadır. Türkiye'de yatırım ortamının geliştirilmesi için bürokrasinin azaltılması gerekiyor. Sadece bizim 3 bin 700 adet iznimiz bekliyor. Bugüne kadar sadece 900 izin alabildik. Bu konuda hükümet olarak yardımlarınızı bekliyoruz."

SOMA GAZİSİNDEN PLAKET

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz konuşmaların ardından, Soma maden faciasında sedyeye konulurken 'Çizmelerimi çıkarayım mı' diye tanınan Murat Yalçın ile birlikte Bakan Işık'a plaket verdi.

Soma'daki faciasından kurtarıldıktan sonra hastaneye götürülmek üzere sedyeye konulurken söylediği 'Çizmelerimi çıkarayım mı' sözleriyle Türkiye'nin yüreğini dağlayan Murat Yalçın, Temmuz ayında PETKİM'e teknik eleman olarak işe alınmıştı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Murat Yalçın Fikri Işık Petkim Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title