Haberler

Soma Faciası Davasında Tutuklu Avukatı 'Sabotaj' Dedi, Salon Karıştı (2)

Tutukluluk DEVAM

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında ara karar açıklandı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın açıkladığı kararlara göre, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in, tutukluluklarının devamına ve duruşmanın de 13 Ekim 2015 Salı gününe ertelenmesine karar verdi.

ALP GÜRKAN İÇİN YAPILAN SUÇ DUYURUSUNU SAVCILIĞA GÖNDERDİ

Tutuksuz sanıkların da, tutuklanması talebini reddeden mahkemenin, aldığı diğer kararlarda ise, mağdur madencilerin avukatlarının Alp Gürkan için yaptığı suç duyurusunun kabul edilip Soma Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesine, yine iddianamede bulunmayan daimi nezaretçi olarak beyanda bulunan kişilerin yazılı olmayan görevlerinin belirlenmesi için aynı şekilde savcılığa suç duyurusunda bulunmasına karar verdi.

İMAM NİKAHLI EŞİN, MÜDAHİLLİK TALEBİ KABUL

Mahkeme önemli bir kararı ise, nikahsız yaşayan madenci eşleri için verdi. Ölen madencilerden Ramazan Sökmen'in nikahsız yaşadığı Emine Elibol'un müdahillik talebini kabul etti. Mahkeme madenci aileleri ile mağdur madencilerini de yine müdahillik talebini yerinde buldu. Faciada hayatını kaybeden işçilerin Mart, Nisan ve mayıs ayı bordrolarının Manisa SGK'dan, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu kararlarının, MİGEM ve TKİ'nin 2006 yılından bugüne kadarki, Eynez ocağı işletme projeleriyle, revize edilmiş hallerinin, müfettiş raporlarının ilgili birimlerden istenmesine karar verdi. Şirketteki elektrikçi defteriyle, bant durumu ve bilgilerini gösteren defterlere el konulmasını, şirkete kredi veren bankanın, risk analiz raporu hazırlamışsa bunun istenmesine karar veren mahkeme, Maden Mühendisleri Odası, TMMOB ve DİSK'in katılımı talebiyle, tutuklu sanıklar arasında facia gününden tutuklanmalarına kadar geçen süredeki cep telefon, mail üzerinden görüşmelerinin istenmesi taleplerini reddetti. Mahkeme ayrıca, ocakta, keşif ve sondaj yapılması talebinin ise, bilirkişi heyetinin oluşturulup inceleme yaptığı anda uygulanmasına da yine kararında yer verdi. Ayrıca, TKİ görevlileri de, mahkeme kararına göre duruşmalardan vareste tutuldu.

Bu sırada dışarıda kararı bekleyen madenci yakınları duruşmanın yapıldığı salonun bahçesinde yere oturarak bedenleriyle ölen madencileri simgeleyen 301 yazdı.

AİLELER ADINA AVUKATLARA AÇIKLAMA YAPTI

Duruşmadan sonra aileler adına ilk olarak, avukatlardan Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Can Atalay yaptı. Can Atalay, "Duruşmaların başlamasının üzerinden geçen iki haftada, paranın her şeyi satın alamayacağını gördük. Bu şirket parayla her şeyi çözeceğini düşünmüş ama iş güvenliğini almayıp buna para ayırmamış. Burada aileler birkere daha dost ve düşmanlara gösterdi para her şeyi satın alamaz. Ocakta bağıra bağıra katliam geldiğini söyleyen bir kardeşimizin ne hale düşürüldüğünü gözlerimizle gördük. Ailelerle birlikte buna geçit vermemeye devam edeceğiz. Şehit ailelerin dayanışma yükü, aklına estiği zaman aileleri zora sokan polislere karşı koyma yükleri var. Aileleri bu yüklerle bırakamayız, demokratik örgütlere sesleniyoruz. Bu davaya sahip çıkılmalı. Davaya sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı da, "Mühendislerin suç duyusunu mahkemeye gönderdi. İlk günden söylüyoruz bunu anlamaların için başlarına gelmesi lazımdı, başlarına geldi. En kritik olan, burada mağdur işçilerin arka arkaya verecekleri beyanlardır. Yoksul insanlar için adalet ararken karşımıza başka yoksul insanları çıkardılar, yalan söyleyen işten atılmaktan korktuğu için yalan söyleyen, başka yoksullar çıkardılar. Biz bu oyuna düşmeyeceğiz. 13 Ekim'den itibaren ifade verecek olanlar, işten atılmaktan mı korkuyorsunuz? Biz size iş bulacağız. Söz veriyoruz. Evden atılmaktan mı korkuyorsunuz? Bizim evimiz sizlere açıktır. Söz veriyorum. Lütfen buraya gelin ve 301 işçinin ailesiyle mücadeleye katılın. Her kim diyorsa ki 'çocuklarım var bana kimse iş vermez, beni işten çıkartırlar' tekrar tekrar söylüyorum hepimiz buradayız. Bize gelmeniz yeterli. Yüzlerce insanın bu madendeki yalanları rezillikleri, insana değer vermeyen üretimi ilan etmesi ve şikayetçi olması, bizimle birlikte mücadeleyi yüceltmesini istiyoruz" dedi. - Davanın

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Alp Gürkan Soma Kömür Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
title