Haberler

Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Üyeleri, Maden Ocağına Girdi

Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, 1992'de 263 madencinin hayatını kaybettiği Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağına girdi.

Kentteki inceleme ve ziyaretlerine madenci kıyafetleri giyerek TTK'dan başlayan Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun ve üyeler, Kozlu Müessese Müdürlüğünü ziyaret etti.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın brifing verdiği komisyon üyeleri, daha sonra lamba ve maskelerini teslim aldı. Maskeleri nasıl kullanacakları öğretilen komisyon üyelerine, baretlerindeki lambalara entegre edilen çip sayesinde yer altında hangi noktada olduklarını adım adım takip eden sistem hakkında bilgi aktarıldı.

Komisyon üyeleri, ocağa girişlerine yönelik misafir kayıt listesine imza atmalarının ardından yerin altına inecekleri, "kuyu başı" diye tabir edilen işçi asansörünün bulunduğu bölgeye gitti.

Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, ocağa girmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, komisyon üyelerinin madene girmesini, çalışma koşullarını yerinde görmesini ve empati yapmasını amaçladıklarını söyledi.

Teknik bilgi aldıklarını anlatan Alaboyun, "Ocak, kuyu, arın, ayak ve üretim nedir, bunları yerinde görmek amacıyla buradayız. Teknik bilgilerle teorik olarak çok donandık. Zonguldak, dünyanın en zor üretim şartlarının olduğu bölgemiz. Böyle bir bölgede ölümlü kazaların olmasını istemediğimiz çalışma ortamı yaratıyor genel müdürümüz ve arkadaşlarımız. Onlara teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Alaboyun, TTK'da alınan önlemleri gördüklerini, işçilerin hepsinde çip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İşçilerimiz yer altında neredeler, ne yapıyorlar, 5-10 dakika hareketsiz olduğunda hemen yer üstüne sinyal veriliyor. Bunlar takip edilebiliyor. TTK'mız o yüzden bu kadar zor şartlarda üretim yapmasına rağmen, çok öncü bir kuruluş. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bugün bize verdikleri oksijen maskeleri işçimizin hepsinde var. Soma madeninde oksijen maskesi yerine karbonmonoksit maskesi vardı, o çok belli şartlarda çalışan bir maskeydi. Dolayısıyla burada gördüğümüz şeylerden memnunuz. Uygulamayı da yerinden göreceğiz. "

Bir gazetecinin, "Soma'da da ocağa girdiniz, güvenlik önlemleri arasında fark var mı" sorusunu Alaboyun, "Orada da benzer güvenlik önlemleri var. Girdiğimiz ocakta gaz izleme ve işçi takip yöntemi vardı. Onlar da yeni yeni karbonmonoksitten oksijen maskesine geçmeye başlamışlardı. Türkiye, bu süreci tamamlamalı. Bana göre bütün yer altı madenciliğinde karbonmonoksit yerine oksijen maskesine geçme konusunda bir çaba var. Tabii Soma'nın şartlarıyla Zonguldak'ın şartları birbirinden farklıdır. Buna göre değerlendirmek lazım" diye yanıtladı.

Daha sonra komisyondaki 13'ü milletvekili ve 7'si uzmandan oluşan 20 kişilik heyet, kurum yetkilileriyle yerin eksi 435 metre derinliğine indi.

Heyetin, işçilerle görüşeceği, yer altı koşullarını inceleyeceği öğrenildi. - Zonguldak

Kaynak: AA / Yerel

Ali Rıza Alaboyun Zonguldak Kozlu Soma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title