Haberler

Soma'daki Maden Faciası

Güncelleme:

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, maden faciasının yaşandığı ocakla ilgili olumlu rapor düzenleyen müfettişler için soruşturulma izni verilmediği iddialarına ilişkin konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "maden faciasının yaşandığı ocakla ilgili olumlu rapor düzenleyen müfettişler için soruşturulma izni verilmediği" iddialarına ilişkin, "Bu durumda bakanın yapacağı, iki müfettişi sorumlu görmüyor veya yargılanmasına gerek görmüyorsa kendisi istifa etmek suretiyle sorumluluğu üstüne almasıdır" dedi.

Özel, Manisa Valiliği önünde yaptığı basın açıklamasında, 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasıyla ilgili soruşturmanın aydınlatılması, varsa suçluların cezalandırılmasının gerektiğini belirtti.

Soruşturmanın çok yavaş ilerlediğini savunan Özel, 45'e yakın şüpheli, 450 civarında tanık ya da müştekinin dinlenildiğini hazırlık soruşturmasının, bilirkişi raporlarının tamamlanmamasından dolayı henüz iddianameye dönüştürülemediğini, davanın 1 Ocak'tan sonraya kaldığını öne sürdü.

Kazanın yaşandığı yerle ilgili rapor hazırlayan müfettişlerle ilgili idari soruşturmanın açılıp açılmadığını sorduğunu ve bakanlıklarda böyle bir soruşturma olmadığını gördüğünü dile getiren Özel, şöyle konuştu:

"Savcılık soruşturması geldi ve devlet memurlarına dayandı. Devlet memurlarının yargılanabilmesi için veya soruşturulabilmesi için üst sicil amirliklerinden veya bakanlıklarından izin alınması gerekiyor. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in 13 Mayıs faciasından 15 gün önce yapılan teftişte burası için son derece uygun bir rapor düzenleyen ve herhangi bir tehlike olmadığını söyleyen iki iş müfettişi hakkında soruşturma talebini reddettiğini öğrendik. Geçen sene de MİGEM müfettişleri ile ilgili soruşturma talebini Enerji Bakanı reddetmişti, 11 kişinin öldüğü faciadan sonra. Bu şunu gösteriyor, 'Güneş çarığı, çarık ayağı sıkıyor'. Bu sistemler hem yukarıdan aşağı hem aşağıdan yukarıya yürüyor. Şu anda eğer o müfettişlerin bir kusuru varsa, örneğin o maden ocaklarına verilen uygunluk belgeleri ve uygun teftiş raporlarında eğer müfettişlerin şahsi irtibatları ve kendileriyle ilgili bir menfaat temin etmeleri söz konusuyla yargılanırlar.

Sayın bakan müffettişleri soruşturma izni vermeyerek güya kendisini koruyor ama bir yandan da esas talimatın kendisinden ve daha yukarılardan gelmiş olduğunu itiraf etmiş oluyor. Bu durumda bakanın yapacağı, iki müfettişi sorumlu görmüyor veya yargılanmasına gerek görmüyorsa, kendisi istifa etmek suretiyle sorumluluğu üstüne almasıdır."

Kaynak: AA / Güncel

Özgür Özel Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title