Haberler

Soma'daki Maden Faciası Gediz'de de Yürekleri Yaktı

KÜTAHYA (İHA) – Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçiler arasında Gedizli işçilerin de bulunması ilçeyi derinden sarstı.

KÜTAHYA (İHA) – Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçiler arasında Gedizli işçilerin de bulunması ilçeyi derinden sarstı.

Gökler Kömürü Havzası'nda üretilen linyit kömürü ile uzun yıllar enerji piyasasına önemli katkılar sağlayan Kütahya'nın Gediz ilçesi, kömür sektörünün çeşitli sebeplerle yavaşlamasının ardından kan kaybetti. Durumdan olumsuz etkilenen yaklaşık 3 bin maden işçisi, aileleri ile birlikte kömür üretimi yapılan diğer il ve bölgelere göç etmek zorunda kaldı. Resmi olmayan rakamlara göre maden işçiliği ile geçinen yaklaşık 250 Gedizli aile, Soma'ya ve çevresine göç etti. Soma'da yaşanan maden faciasının ardından Gediz'deki işçi yakınları, Soma'ya akın etti.

Bu arada Gediz Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu, Soma'da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için bir başsağlığı mesajı yayınladı. Saraoğlu mesajında, "Öncelikle milletimizin başı sağ olsun diyorum. Maden kazasında ölen bu kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, şehitlerimizin ailelerine de başsağlığı diliyorum. Gediz bir madenci ilçesidir. Bu yörede ciddi manada kömür üretimi yapılmaktadır, Tavşanlı, Seyitömer, Gediz havzasında. Burada da kendi ilçemizden, köylerimizden ölen kardeşlerimiz mevcuttur. Kömür üretiminin bütün süreçleri başka işlerde olduğu gibi sıkıntılı konulardır. Günümüzde çok modern yöntemlerle üretim yapılmasına rağmen böyle elim kazalar olabilmektedir. Bizim bu üzüntülerimiz inşallah onlara rahmet yerine geçer diye temenni ediyoruz. Bir daha böyle olaylar yaşanmaz diye düşünüyoruz. Emeğin ne kadar önemli bir şey olduğunu, emeğin ne kadar kutsal bir şey olduğunu göstermesi bakımından da bir milattır diye düşünüyoruz. Ben ölenlere rahmet dilerken, geride kalanlara da inşallah sabır ve selamet diliyorum" dedi.

Soma'daki ölen işçiler arasında kaç tane Gedizli işçinin bulunduğunun sorulması üzerine Başkan Saraoğlu, "Şu an ilk veriler, maden kazasında 10 civarında bir işçimizin Gediz ve köylerinden yaşamını kaybettiğini, şehit olduklarını öğrenmiş bulunmaktayız. Ama net bilgiler henüz ulaşmış değil. Önümüzdeki süreç içerisinde inşallah bunlar netleşecek diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Gediz'deki bazı vatandaşlar da, hayatını kaybeden işçiler ve yakınları için rahmet ve sabır dileyerek dualar ettiler. Gediz'de özel bir maden ocağında 2005 yılında meydana gelen grizu faciasında 18 kişi hayatını kaybetmişti. - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kütahya Gediz Soma Politika Güncel Haberler

title