Haberler

Soma'daki Maden Faciası Davası

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin davanın görülmesine devam edildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu yargılanan Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ile bazı tutuksuz sanıklar, mağdur aileleri ve taraf avukatları ile önceki duruşmada birleştirilen dosya kapsamında ifadeleri alınan tutuksuz sanıklardan Murat Bodur katıldı.

Duruşmada, dava dosyasına gelen evraklar okundu.

Önceki duruşmalarda Alp Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin tarafından mahkemeye sunulan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okay Aksoy tarafından hazırlanan "metan parlamasıyla" ilgili 48 sayfalık rapor ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerim Aydıner tarafından hazırlanan "Alt Yapı Yatırımlarının Yeterliliği" konularındaki raporlara ilişkin, bilirkişi heyetinin görüşleri duruşmada okundu.

Bilirkişi heyeti değerlendirmesinde, mahkemeye sunulan iki raporda kazanın oluşumuyla ilgili bilgileri değiştirecek yeni bir sonuç ortaya konmadığı ifade edildi.

Tutuklu sanıklar ve müdafi avukatları ise bilirkişi heyetinin bu değerlendirmesiyle daha önce açıklanan bilirkişi raporlarının çeliştiğini ileri sürdü.

Değerlendirmenin yeni bir rapor olarak görülmesi gerektiğini ileri süren tutuklu sanıklar ve avukatları, buna göre savunma yapmak için süre talebinde bulundu.

Tutukla sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, raporlar arasında çelişkiler ortaya çıktığını savundu.

Olayla ilgili yeni bir heyetten daha görüş alınması gerektiğini öne süren Gürkan, "Tezler çürümüştür. Yerinde yapılan raporlara ters düşülmüştür. Olayla ilgili TBMM Araştırma Komisyonu ile Bakanlık müfettişlerinin hazırladığı raporlar olmak üzere iki ayrı olay yeri tespiti vardır. Olay yerindeki görgü tanıkları, bu raporlara göre yalancı tanık olarak değerlendirilmelidir. Raporlar arasında çelişki vardır, bu sebepten dolayı yeni bir heyetten yeni bir görüş alınmalıdır. Esasa ilişkin bütün mütalaamız değişmiştir, bilimsel bir savunma yapmak için ek süre talebinde bulunuyorum" dedi.

Cumhuriyet Savcısı Şükrü Akyıl da esasa ilişkin mütalaasını vermek için süre talebinde bulunarak tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Tutukluluk haline itiraz eden Can Gürkan, "Ülkemizde çok şey oluyor, görüldüğünden farklı çok şey oluyor. Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünün de kaza olmadığı suikast olduğu ortaya çıktı. Maddi gerçek çok önemli, delile dayalı maddi gerçeğe ulaşamıyoruz. Rapor ideolojiktir, bilimsellikle alakası yoktur" dedi.

Müdafi avukatları da sanıkların tutuklu bulundukları süre göz önüne alınarak tahliyelerini talep etti.

Mahkeme Başkanı Ballı, duruşmaya ara verdi.

Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te çıkan yangında, galerilerin dumanla dolması sonucu 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.

Açılan davada tutuklu 6 sanık ile tutuksuz yargılanan vardiya amirlerinin "olası kasıtla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri iddiasıyla aynı aralıktaki cezanın üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın şirketlerin sahibi Alp Gürkan ile yöneticileri hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçlarından açtığı dava da ocak ayında ana davayla birleştirilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Soma Kömür Alp Gürkan Akhisar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title