Haberler

Soma'daki Maden Faciası Davası

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Soma'daki maden faciasına ilişkin davayı takip eden avukat sayısının az olduğunu söyledi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Soma'daki maden faciasına ilişkin davayı takip eden avukat sayısının az olduğunu söyledi.

Kozağaçlı, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın 8. oturumuna verilen arada basın açıklaması yaptı.

Mahkemenin bugüne kadar iyi bir performansla çalıştığını ve bir ara karar arifesinde olduklarını vurgulayan Kozağaçlı, şöyle konuştu:

"Eğer delil karartmaya çalıştıkları, ellerindeki paranın sermayenin ve siyasal ilişkilerin gücüyle bu dosyayı çürütmeye çalıştıkları bilinen tutuklu ve tutuksuz sanıkların elini rahatlatacak bir ara karar verirse mahkeme için ilk büyük hata olur. Tutuklular, tutuklu kalmaya devam etmelidir, bugün itibarıyla adlarını mahkemeye telaffuz ettiğimiz 4 sanık muhakkak tutuklanmalıdır."

Avukatlara ve sivil toplum kuruluşlarına çağrı

Duruşmayı daha fazla avukat ve sivil toplum kuruluşlarının takip etmesi gerektiğini vurgulayan Kozağaçlı, şu ana kadar davayı eksiksiz takip ettiklerini ve kendilerini salondaki herkesin avukatı olarak gördüklerini ifade etti.

"Siz bizim avukatımızsınız" diyen herkesin avukatı olduklarını, vekalet ve ücretle çalışmadıklarını kaydeden Kozağaçlı, şöyle konuştu:

"Avukat katılımı az. Avukat çalışma grupları artmalıdır. Sitem ediyorum avukat meslektaşlarıma, bu dosyaya ilgi göstermeliler. Meslek odalarına sitem ediyorum, bu dosyaya ilgi göstermeliler. Sendikalara sitem ediyorum, bu ağır sorumlulukta sendikaların ağır sorumluluğu var, bugün bunun temizlenmesi ve ortadan kalkması için destekleri gerekiyor."

Sanık avukatlarının her yanı dökülen bir kurguyla karşılarına çıktıklarını, bu davanın üstünün ne parayla ne siyasi ilişkileriyle ne de tehditle örtülebileceğini belirten Kozağaçlı, madenci aileleri davaya sahip çıktıkları sürece onları yalnız bırakmayacaklarını sözlerine ekledi.

Avukatları ile ailelerin açıklamaları

Madenci aileleri adına açıklama yapan Can Atalay, iki haftalık duruşma sürecinin bugün itibarıyla sonuçlanacağını, tutuksuz yargılanan 4 sanık ile ilgili mahkeme heyetinin tutuklama kararı vermesini beklediklerini kaydetti.

Sadece yargılanan sanıklar için değil onları denetlemekle yükümlü tüm kamu görevlileri ile dayıbaşıların da yargılanması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını anlatan Atalay, ailelerin tepki göstermekte haklı olduğunu ancak provokasyona da gelmediklerini belirtti.

Kazada eşini kaybeden Nursel Kocabaş, hak ve adaletin yerini bulmasını istediklerini belirterek, "Kalabalık olmak istiyoruz, sonuna kadar bu davanın peşindeyiz. Bir daha bu acıları yaşamamak ve 432 yetim kalmasın diye bu davanın peşindeyiz" diye konuştu.

Yaşanan kazada oğlu Kader Yıldırım'ı kaybeden Elmas Kaya ise içindeki yangını bir türlü söndüremediğini ifade etti.

Maden İş Sendikası yöreticilerinin de yargılanması gerektiğini söyleyen Sosyal Haklar Derneği Başkanı Kamil Karkal, mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Sanıklar hakkında istenilen cezalar

Davada, tutuklu 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanığa ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak: AA / Yerel

Çağdaş Hukukçular Derneği Cumhuriyet Başsavcılığı Akhisar Soma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title