Haberler

Soma'daki Maden Faciası Davası

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, soruşturmanın en önemli parçası olduğunu ve 11 aydır bulunamadığını belirttiği topçu defterinin sanık avukatlarında çıkmasına tepki göstererek, defterin acilen mahkemeye teslim edilmesi geriktiğini savundu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, soruşturmanın en önemli parçası olduğunu ve 11 aydır bulunamadığını belirttiği topçu defterinin sanık avukatlarında çıkmasına tepki göstererek, defterin acilen mahkemeye teslim edilmesi geriktiğini savundu.

Kozağaçlı, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dördüncü oturumunun sona ermesi ardından duruşma salonu önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, duruşmaya hafta sonu ara verildiğini, sanık ifadelerinin tamamlanmasının ardından sanıklara soracakları soruları hazırladıklarını belirtti.

Duruşmaya yönelik değerlendirmede bulunan Koçağaçlı, mahkeme öncesi sanıkların verdikleri ifadelerde birbirlerini suçladıklarını kaydederek, "Kimi kast ediyorum, Can Gürkan'ı, Genel Müdür Ramazan Doğru ve işletme müdürü Akın Çelik'i. Yani bu kişiler birbirleri aleyhine ifade vererek bu noktaya gelmişlerdi. Oysa bugün hapishanede derin bir uzlaşma sağlandığını görüyoruz. Bütün ihtilafların üzeri kapatılmış ve yüksek ücretli mühendislerle sermaye arasındaki çelişki ortadan kaldırılmış. Buna uygun bir hikaye ile karşımıza çıktılar" diye konuştu.

"Topçu defterleri adli emanete getirilmeli"

"Topçu defteri"nin dinamit patlamalarındaki sensör ölçümlerinin karşılaştırmak için tasarlandığı bilgisini veren Kozağaçlı, "bilirkişinin şirketten istediği, savcılıkça aranan, 11 aydır nerede olduğu bilinmeyen bu defterler duruşmada ortaya çıktı" dedi.

Topçu defterlerinin davanın çözümü için büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Kozağaçlı, şöyle devam etti:

"Biz bugün bir meslektaşımızın ağzından dehşet içerisinde 'Bu defterler bizde, tasnif ediyoruz, uygun hale gelince mahkemeye sunacağız' cümlesini duyduk. Bu meslek ahlakı ve ilkeleri açısından kabul edilemez bir cümledir. Bu delil karartmaktır. Bu savcılıktan, bilirkişiden ve mahkemeden delil kaçırmaktır. Tutuksuz müvekkiller bu meslektaşlarımızın yanına gitti, yani defterlerin yanına, bilemediğimiz şirket kayıtlarının yanına gittiler. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Mahkeme heyetinden bugün sorgu vermiş olan tutuksuz sanıkları derhal tutuklamasını talep ettik. Bu delillerin korunmasının başka yolu yoktur. Bu defterlerin şirket tarafından derhal mahkeme heyetine teslim edilmesi yahut mahkemenin tedbiren bu kayıtlara el koyması gerekmektedir. Avukat bürosunda tasnifi beklenilemez. Bu deliller soruşturmanın en önemli parçalarıdır. Soruşturmadan ve kovuşturmadan kaçırılmıştır."

Bu ve benzeri delillerin savcılık soruşturması sırasında adli emanete getirilmesinin zorunlu olduğunu, aksinin kabul edilemeyeceğini belirten Kozağaçlı, bulunamadığı bir durumda tutuksuz sanık olmasının kabul edilemeyeceğini savundu.

Kaynak: AA / Yerel

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Çağdaş Hukukçular Derneği Ramazan Doğru Soma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title