Haberler

Soma'daki Maden Faciası

Kamu Denetçisi (ombudsman) Abdullah Cengiz Makas ve beraberindeki 5 kişilik uzman heyet, Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız’ı ziyaret etti Balkız, Soma'daki faciadan bu yana hazırladıkları dosyayı Makas'a teslim etti.

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili inceleme yapan Kamu Denetçisi (ombudsman) Abdullah Cengiz Makas ve beraberindeki 5 kişilik uzman heyete, facianın meydana geldiği günden bu yana süreçle ilgili hazırladıkları dosyayı teslim etti.

Makas ve beraberindeki heyet, Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız'ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette gazetecilere açıklamada bulunan Baro Başkanı Balkız, Cumhuriyet Savcılığı'ndan facianın meydana geldiği maden ocağının şirkete devredildiği 2009 yılından bu yana bütün teftiş raporlarını istediklerini, dilekçelerine henüz bir cevap alamadıklarını belirtti.

Cevabın adli tatilden sonra gelmesini beklediklerini ifade eden Zeynel Balkız, "Dilekçenize uygun olarak bakanlığa ve ilgili resmi kurumlara yazı yazıldığı, sorumlular hakkında soruşturma izni verilmesi için de talepte bulunulduğu yönünde bize bilgi verildi. Cumhuriyet savcılığının bu talebine inanıyoruz. Ama yazılı cevabı da bekliyoruz" diye konuştu.

Madende hayatını kaybedenlerin ailelere maaş bağlanması konusunda ciddi bir irade ortaya konulduğunu vurgulayan Balkız, "Bu maaşlar veriliyor. Sadece 67 şehit ailesinin gün yetmezliklerinden dolayı özel kanun gerekiyor. 67 şehit ailesine bu aylık bağlanamadı. O da şu anda meclisin tatil olması nedeniyle ertelenen Torba Yasa'da yer alıyor" diye konuştu.

Balkız, 166 şehit ailesinin açmak istediği davalarla ilgili Manisa Barosundan gönüllü avukatları görevlendirdiklerini kaydetti.

Çok sayıda işçi olmasına rağmen Soma'da iş mahkemesinin olmadığını hatırlatan Balkız, Manisa Barosu olarak HSYK'dan talepte bulunduklarını ve Soma'ya bağımsız bir iş mahkemesinin açılış iznini aldıklarını, iki tecrübeli hakimin görevlendirildiğini hatırlattı.

Yapılan konuşmanın ardından Kamu Denetçisi (ombudsman) Abdullah Cengiz Makas, Manisa Barosu tarafından hazırlanan dosyayı Baro Başkanı Zeynel Balkız'dan teslim aldı. - Manisa

Kaynak: AA / Güncel

Abdullah Cengiz Zeynel Balkız Soma Politika Güncel Haberler

title