Haberler

Soma'daki Facianın Ön Tespit Raporu Hazırlandı

Güncelleme:

Soma’da 299 işçinin yaşamını yitirdiği facianının nedenine ilişkin ilk tespitler yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 3 müfettiş dün Soma’daki madende incelemelerde bulundu. Bu müfettişlerden birinin talebiyle bir A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve maden mühendisi 299 madencinin öldüğü galerilere girdi.

FACİANIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİRDİ

Uzman yaptığı incelemeler sonrası hazırladığı raporu müfettişlere iletti. Ayrıntılarına ulaşılan rapora göre Soma’daki madende karbonmonoksit ölçen cihazların yeterli sıklıkta yerleştirilmemiş olmasının facianın önünü açtığı ortaya çıktı. Eğer madende yeteri kadar karbonmoksit ölçer cihaz yerleştirilmiş olsaydı, içten içe yanan kömürün saldığı gaz erkenden fark edilecek, yanan bölge demir ağ ve betonla kapatılacak, ağaç tahkimat alev almayacak, çökme meydana gelmeyecek ve 299 işçi hayatından olmayacaktı.

RAPORDA YER ALAN DETAYLAR

Raporda şu ifadeler yer aldı; "Ana nakliyat galerisinde 1400 metrede bağlar arası tahkimatın (sağlamlaştırma) uygun olmadığı, bağlar arası tahkimat için gerekli hasır tel ve ankraj (göçüğe karşı kaya saplaması) çubuğu kullanılmadığı, tavanda bolca ağaç malzeme kullanıldığı, sıkılama malzemelerinin bolca ağaçtan olduğu, galeri içerisindeki tavan taşının (kömür) içten içe yanmasından dolayı yanma tavandan bir iki metre yukarı ulaşmıştır. Komple galeri boyunda meydana gelen bu olay sonucunda tavan, aniden boşalarak galeriyi doldurmuştur (çökme). Yanma devam ettiği için galerinin hava yolu kapanmış, çıkan karbonmonoksit gazı ve Dumandan maden işçileri zehirlenmiştir."

"MADENDEKİ TRAFOLAR BETON CEPLERDE"

Öte yandan bu tespiti bakanlığa teslim eden iş güvenliği uzmanı, incelemelerine ilişkin şunları söyledi: "Yaptığım incelemeler sonucunda edindiğim neticeye göre maden felaketi trafo patlaması sonucu meydana gelmiş gibi görünmüyor. Madendeki trafolar beton ceplerde bulunuyor. Dolayısıyla böyle bir ihtimali bu maden için söz konusu bulmadım.

GAZ ÖLÇÜM SENSÖRÜ YETERSİZ

Madenlerde tavan çok önemsenen bir unsur değildir. Ancak gerekli uygulamalar yapılmadığı takdirde bu tarz felaketlere sebep olabilir. Benim tespitlerime göre bu madende tavan bölümünün hava ile teması malum sonuçları doğurmuştur. Çünkü maden ocağı içerisinde dolaşan oksijen ocak içerisinde oksidasyona uğrar ve içten içe yanarak çökmelere neden olur. Maden şirketinin tavanlarda daha sık gaz ölçüm sensörü kullanması gerekirdi."

GENEL MÜDÜR "TRAFO İLE ALAKASI YOK" DEDİ

Bu arada Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, dünkü basın toplantısında yangının meydana geliş şekline ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Bana ilk gelen bilgi ocakta trafo patladı göz gözü görmüyor duman var dedi. Bizim trafomuz yangının başladığı yerden çok uzakta. Yangının çıktığı yer de 2 bin 200 metre civarında. Trafo ile alakası yok. Kömür madenciliğinde sürekli yangınlarla boğuşuruz. Karbon monoksit 50 değerin üzerine çıktığında burada yangın var diyoruz ve orayı kapatıyoruz."

RAPOR NE ANLAMA GELİYOR?

TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Muhammed Yıldız: “Mekanize kazıya yani makinalı hidrolik sisteme geçilmeden önce her tarafta ahşap ağaç kullanılıyordu. Burada önemli olan tabi ki ahşap ağaç yanıcı ama ana yollarda ağaç dışında çelik bağ dediğimiz bağları kullanıyorlar. Bunların üzerine kamalar konuluyor. Bu madende 50 civarında karbonmonoksit ölçüm cihazı olduğunu biliyorum. Bunlar sensörlü, oralarda bir şey olduğunda sensör devreye giriyor ve oradaki sistemleri durduruyor. Burada siz özellikle bacaya doğru daha sıklıkla koymalısınız ya da yangın riski olan yerlere konmalı, ki daha doğru ölçüm yapsın. Hiçbir yanma tehlikesi olmayan ana kayanın içinde bir yere koymanız bir şey değiştirmez.”

BİR SENSÖR 90 TL

Karbonmonoksit Gaz Alarm Dedektörünün fiyatı yaklaşık 90 TL civarında. Elde taşınabilen karbonmonoksit ölçüm cihazının ücreti ise yaklaşık 400 TL.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı?
500

Yorumlar (19)

orbayundefined:

oncelerde madenlere guvercin gotururlerdi, eger olurse hemen insanlar çiksin diye. Simdi erdoganin turkiyesi o kadar gelismiski, insanlarin degeri hiç kalmamis ki, 300 isci olmeden hiç bir onlem almiyor bizim çok buyuk padisahimiz... yaziklar olsun

15
8
yanıtYanıtla
gerçek demokratnezir_sukan@mynet.com:

Sorumluluk şahsidir. Hükümet denetmenleri göndermiş, ama onlar görevini yapmamışsa bunun faturasını da Başbakana kesmek haksızlıktır. O halde irili ufaklı bütün kurumları Tayyip Erdoğan denetlesin. Buna imkan varmıdır. Bu kadar hizmete bu kadar özgürlüğe, sağlıkta, aile ve sosyal hayata i,lişkin yapılan bunca düzenlemeye ve iyileştirmeya rağman bu yorumları yapabiliyorsunuz ya sizden her şey beklenir. Bu yaptığınız nankörlüğün katmerlisidir. Merak ediyorum acaba sen başbakan kadar üzüldünmü

yanıt0
yanıt0
alsanaaslihan07@hotmail.com:

Güvercininki Can değilmi la geriiiizklı

yanıt0
yanıt0
Ali Dinçadinc45@hotmail.com:

GERÇEK DEMOKRAT sözüm sanadır! Başbakan Rabia için ekranlarda hüngür hüngür ağlayıp göz yaşı döktü. Peki pkk belasına verdiğimiz şehitler bikez olsun ağladımı resmi 299 gayri resmi 400civarı canımız gitti bi damla göz yaşı neden dökmedi açıklasana bunu bana ? böyle can kaybı varken binlerce kişinin evi cayır cayır yanarken bu facia ya OLAĞAN ŞEYLER demek doğrumudur içi kanayan bu kadar insanın yarasını deşmek değilmidir bu ?

yanıt0
yanıt0
EBİÇundefined:

BİZİM ÜLKEMİZDE BİŞEYLERİN DÜZELMESİ İÇİN DENETLENMESİ İÇİN ÖNEM KAZANMASI İÇİN CAN KAYBININ OLMASI LAZIM.....YOKSA AYNI TAS AYNI HAMAM YOLA DEVAM......

19
0
yanıtYanıtla
11yasinundefined:

şimdi incelettirip bütün suçu firmaya yıkmaya çalışıyorlar, en son mart ayında denetim yapmış devlet, bunun daha öncesi de var tabi. o denetimlerde durum neyse şimdi de odur. sen devletsen kaza yaşandıktan sonra değil olmadan önce eksikleri denetimlerinde tespit edeceksin. tek suçlu firma olarak gösterip işin içinden çıkmaya çalışılıyor.

8
9
yanıtYanıtla
yilmutmutlu_3@hotmail.com:

kimsenin suçu yok....suçlular ölenlerdir...ecelleri gelmiş.tam koyun beyinlere uyacak hikaye...hele hükümet ak ve ter temiz..başbakan tüm üzüntüyü insanları yumruklayarak sakinleştirdi..koruması tekmeleyerek taziyede bulundu....TEK BİRİSİ VARDI HAKKI VERİLECEK BAKAN YILDIZ....

yanıt0
yanıt0
KÜBRAundefined:

10 GÜN SONRA UNUTACAKSINIZ NASILSA ... ONUR ŞEREF HAYSİYET UNUTULDU ARTIK TÜRKİYEDE !

12
2
yanıtYanıtla
fatih 1453undefined:

DAHA İLK GÜNDEN ALMAN- RUS- AMERİKAN- JAPON KURTARMA BİRLİKLERİNİ ÇAĞIRSANIZA ???? 5. gün olmuş hala sehidler çıkıyor madenden .. Ambulans gönderip cenaze taşımak , ÇALIŞMAK , GEREĞİNİ YAPMAK MIDIR ????????

8
5
yanıtYanıtla
gökhanundefined:

DÜNYANIN EN PAHALI BENZİNİNİ , ELEKTİRİĞİNİ , DOĞALGAZINI VE BİR ÇOK ŞEYİNİ KULLANIP HAYATLARIN BU KADAR UCUZ OLMASI NE GARİP ŞEY DEĞİL Mİ... KİMİ KÖMÜR İÇİN HAYSİYETİNİ ŞEREFİNİ ONURUNU GELECEĞİNİ SATARKEN KİMİDE BÖYLE BİR PARÇA KÖMÜRÜ GÜNYÜZÜNE ÇIKARTMAK İÇİN EKMEĞİ İÇİN CANINI VERİYOR...

10
1
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title