Haberler

Soma'da 301 Madencinin Can Verdiği Facianın 45 Sanıklı Davasında, 8 Tutuklu da Getirildi (3)

Chp'li VEKİL BAKANLARDAN DA KATILIM İSTEDİ Manisa'ya Soma Davası için gelen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, bu davaya Enerji ve Tabi Kaynaklara Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de dahil edilmesini istedi.

Chp'li VEKİL BAKANLARDAN DA KATILIM İSTEDİ

Manisa'ya Soma Davası için gelen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, bu davaya  Enerji ve Tabi Kaynaklara Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de dahil edilmesini istedi. Tutuklu sanıkların davaya katılmasını değerlendiren Balbay, "Bir maç yapılacak. 'Top olmasın' diyorlar. Olur mu öyle şey? Bu duruşmada da sanıklar olmayacaktı. Hiç değilse vicdana geldiler, yüreği madenciyle atan insanlarının yüreğine bir ölçüde su serptiler. Biz cellat değiliz. Biz intikamcı değiliz. Bu tür olayların yaşanmasını istemiyoruz" dedi.

MADENCİ YAKINIYLA TEKRAR BASIN KARŞISINDA

Ölen madenciler hayrı için döktürülen lokma dağıtımına bir süre yardım eden Balbay, ardından duruşma salonuna girdi. Yaklaşık yarım saat sonra ölen madenci Erdal Sidal'ın babası Durmuş Sidal ve aynı adı taşıyan altı aylık torunu ile dışarı çıkan Balbay, "Davanın görüldüğü salonda kuru bir yangının olmadığını, içeride facianın devam ettiğini paylaştım. Kucağımdaki torun yıllar sonra 'Babam nerede' diye sorduğunda, 'Babanı öldürenleri yargıladık. Bir daha yaşanmayacak' diyebilmemiz lazım. Bunun için buradayız. Bu bir siyasi faaliyet değil. Bu bir insanlık dramıdır. Mahkeme salonunda dört tane çocuk kucakladım. Onlarından birisini ismi Şüheda'ydı. Şehit ismi koymuşlar" dedi.

"İŞYERİ GÜVENLİĞİNDE TÜRKİYE DAHA GERİ GİTTİ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na seslenen CHP'li Milletvekili Balbay, "Bu davalarda ve olaylarda sorumlu olanlar için Çalışma Bakanlığı'na sesleniyorum. Madenlerdeki iş güvenliğine dikkat etsinler. İşyeri güvenliğinde Türkiye daha geri gitti. Yanımdaki dede Erdal Sidal, 20 sene burnu bile kanamadan madenlerde çalışmış. Ancak oğlu, madende şehit olmuştur. Baba şimdi 'bu koşulları bilseydim oğlumu göndermezdim' diyor. Bu maden ruhsatını kim verdi, kim denetlemedi, işyeri eğitimini kim yaptırdı? Bunlar kim? Sanık sandalyesinde bu kişilerin olması gerekir. Ama maalesef yok. Tıpkı siyasal cinayetlerdeki gibi sadece tetikçilerin yargı önüne çıkarılması gibi bu cinayette de sadece en uçta görünen kişileri sanık sandalyesine koymuşlar" diye konuştu.

ÇALIŞMA BAKANINA ÇAĞRI

Adil yargılama istediklerini söyleyen CHP'li Balbay, "Adil yargılanmamanın ne demek olduğunu bilen kişi olarak; bu davada adil yargılama olmasını istiyoruz. Yargılamanı adil olması ve toplumun yüreğine su serpecek bir karar çıkmasını bekliyoruz. Burada Çalışma Bakanı da görmek isterdim. Müdahil olsun 'Ben suçlu değilim. Suçluların ortaya çıkmasını istiyorum' desin. Eğer müdahil olmayacaksa ben bakana sormak isterim; Siz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı mısınız yoksa Çatışma ve Sosyal Gerginlik Bakanı mısınız? Eğer değilseniz gelin bu davaya. Enerji Bakanı ihalelerde var. Ama bu davada yok. Söylenecek çok şey var" dedi.

"BUNLARIN GÖZÜNÜ PARA VE KAN BÜRÜMÜŞ"

Ölen madenci Erdal Sidal'ın babası Durmuş Sidal da, "20 sene madencilik yaptım. Hiç kimsenin burnu bile kanamadı. Bunların gözünü para ve kan bürümüş. İnsanların kanından nemalanan vahşi kapitalizmdir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Mustafa Balbay Soma Politika Güncel Haberler

title