Haberler

Soma'da 301 Madencinin Can Verdiği 45 Sanıklı Dava, Akhisar'da Başladı (4)

Demirtaş AÇIKLAMA YAPTI

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği facia ardından 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın ilk duruşmanın ertelenmesi ardından siyasilerden açıklamalar geldi. Duruşma çıkışı Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile açıklama yapan HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Soma'daki maden faciasıyla ilgili yargılamanın sonucu bir yüzleşme ve hesaplaşmanın ortaya çıkmasını umduklarını söyledi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Tüm ülkenin yüreği, aklı duruşma salonundaydı. Yaşanan facianın büyüklüğü nedeniyle adaletin sadece mahkeme salonunda yerini bulması mümkün değil. Mahkeme heyetinin yapacağı yargılama ile iyi kötü bir adalet çıkarmaya çalışacağına inanıyorum. Ancak sanıklar hakettikleri cezayı alsalar bile Soma katliamının hesabının sorulduğu anlamına gelmeyecek. İçeride yargılanan sanıklar, tüm bu olup bitenlerin tek sorumlusu değildir. Tek bir siyasetçi bugün sanık sandalyesinde değildir, tek bir siyasi sorumlu hesap vermiyor. Şu küçük mahkeme salonundan 301 madenci şehidimize dair hepimizin vicdanını rahatlatacak bir adaletin çıkmasını beklemek haksızlık olur. Facia siyasetini getirip buradaki üç yargıcın üzerine yüklemek de yanlıştır. Elbette sanıklar cezasız kalmamalı. Kim suç işlemişse patronundan denetçisine, müfettişine kadar kim sorumluysa kesinlikle hakettiği cezaları almalı ama adalet bu gibi katliamlarda kapsamlı bir hesaplaşmayı yüzleşmeyi gerektirir. Biz de tüm muhalefet olarak biz de kendi sorumluğumuzu kendi payımızı görmeliyiz. Yeterince mücadele edemediğimiz için, işçilerin emekçilerin hakları yeterince örgütleşemediğimiz için etkili muhalefet yapamadığımız sistemi dönüştüremediğimiz için bizler de sorumluyuz. İktidarlar paraya tapmaktan sermayeye tapmaktan vazgeçmeyecektir. Soma'da adalet arayışı vicdani bir duruş, ahlaki bir duruştur. Acılı aileler yara bu kadar sıcakken tepki gösterir. Sanıkların, mahkemenin de anlayışlı olması lazım. Kolay kolay kapanacak bir yara değil. Toplumsal dayanışmayı güçlendirmemiz lazım. İnşallah buradan elbirliğiyle bir yüzleşme, hesaplaşma çıkarmayı başarırız."

ÖZEL: HATADAN DÖNÜLDÜ

CHP Milletvekili Özgür Özel, duruşma başlarken açıklık ilkesini ihlal etme gibi endişeleri olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Duruşmaların yüz yüze yapılması kuralı ihlal edildi. Duruşma bir şehirde, sanıklar bir başka şehirde İzmirdeydi. Hukuken ihlalle başladı duruşma. Ancak CHP milletvekilleri olarak mahkeme heyetine itiraz ettik. Önce şehit aileleri içeriye alındı. Daha sonra her basın yayın kuruluşunun içeri girmesi sağlandı. İki gün sonra tutuklu sanıklarının getirilmesi kararıyla önemli bir hatadan dönüldü. Sanıklarının getirilmesine karar veren mahkeme ama, Adalet Bakanlığı'ndan gelen bir yazıyla bu sonucun doğduğu ortaya çıktı. Mahkeme aldığı iki kararla Akhisar'da açan bir çiçek gibi oldu. Elbette bir çiçekle bahar gelmez ama bahar bir çiçekle başlar. Döneminin başbakanı, enerji bakanı ve çalışma bakanı yargılanmadan da Soma'ya adalet gelmez."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selahattin Demirtaş Akhisar Soma Politika Güncel Haberler

title