Haberler

Soma Bölgesel Isıtma Sistemi Açılışı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Bu projeyi Türkiye’ye örnek göstermek için buraya çalışma arkadaşlarımızı göndereceğiz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da Türkiye'nin ilk termik santralden çıkan buhar ve sıcak suyla konut ısıtma projesini başlattıklarını belirterek, bunu 14 termik santralin bulunduğu bölgelerde de uygulamak istediklerini belirtti.

Yıldız, Soma'da sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerle kahvaltıda bir araya geldi, Soma Nakliyeciler Kooperatifini ziyaret etti. Kamyoncu esnafıyla sohbet eden Bakan Yıldız daha sonra Bölgesel Isıtma Sistemi Isı Dağıtım Merkezi'nin açılış törenine katıldı.

Merkezi gezerek yetkililerden bilgi alan Yıldız, Manisa'ya AK Parti hükümetleri döneminde 9 milyar liralık yatırım yaptıklarını, bunun yarım milyar liradan fazlasının enerji sektörüyle alakalı olduğunu, Manisa ve Soma'nın rüzgar ve termik santralleriyle tükettiğinden daha fazla enerji üretebilen şehirlerden olduğunu belirtti. Bölgede bulunan SEAŞ termik santralinin bir megavat güç ile ülkenin en önemli santralleri arasında yer aldığını, bu santralden çıkan buharın ve sıcak suyun değerlendirilmesi için TÜBİTAK ve üniversitelerden akademisyenlerin işbirliği yaparak örnek bir modeli hayata geçirdiklerini belirtti.

Kamunun kamuyla işbirliği yaptığı çok fazla örnek olmadığını anlatan Yıldız, "Madencilerimizin alın terini burada enerjiye dönüştürdükten sonra sıcak suyun, buharın değerlendirildiği, Soma halkının hizmetine sunulduğu önemli bir projeden bahsediyoruz. Türkiye'ye örnek olacak, öncülük eden bir işten bahsediyoruz. Türkiye'nin en yerli kaynağı enerji tasarrufundan elde edeceği kaynaktır. Burada 15 milyar liralık tasarruf edebileceğimiz bir alan var. Hanımlar 4 milyar lira, sanayiciler 6,5 milyar lira, çocuklar 2 milyar lira, toplamda ölçülebilir yılda 15 milyar liralık tasarruf etme imkanımız var. Bu gördüğünüz tesis en önemli tasarruf kalemlerinden bir tanesidir. Doğalgaz kullanımından daha temiz ve ucuz bir enerjiyi Soma belediyemiz tüm sakinlerine götürecek. 8 bin konutun enerjisini buradan sağlayacağız. Bu projeyi Türkiye'ye örnek göstermek için buraya çalışma arkadaşlarımızı göndereceğiz. 14 termik santral için bulundukları yerlerde uygulamasını yapacağız."

AK Parti hükümetleri döneminde Soma'da ilave 205 milyon ton kömür rezervinin bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız, bunun yeni iş alanları demek olduğunu da sözlerine ekledi.

Kilovat saati 2 kuruş

Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, termik santrallerin atık ısılarının değerlendirilmesi projesi kapsamında başlatılan 8 bin 100 konutluk ısıtma projesinin şu ana kadar bin 500 konuta ulaştırıldığını, sistemin 2 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti.

Proje kapsamında seracılık gibi geçim kaynaklarının da devreye alınacağını ifade eden Ergene, "Yaptığımız 30 yıllık alım anlaşmasına göre ısı enerjisi kilovat saat bedeli 2 kuruş olarak belirlendi. Yani bedavadan biraz pahalı. Ben sayın Bakanımız Taner Yıldız'a şükranlarımı sunuyorum. Bu sayede Somamız 30 yıl boyunca ucuz ve temiz ısınma imkanına kavuştu. Türkiye'ye örnek olacak bir yatırımı başlattı"

Soma'ya enerji OSB

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa milletvekili Recai Berber, projeyle Soma'nın hava kirliliğinden kurtulacağını, ilçenin bu adımla Batı Anadolu'nun enerji merkezi olabileceğini belirtti. Berber, Soma'da da bir organize sanayi bölgesinin tüzel kişiliğinin kurulduğunu, enerji yoğun sektörlerde ilçenin bir sanayi merkezi haline getirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

AK Parti Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi ise ısıtma sisteminin Soma'nın ardından komşu ilçe Kırkağaç'a da uzatılacağını ifade etti.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Bahadır Tunaboylu, Soma'nın kendileri için bir Ar-Ge merkezi haline geldiğini ifade etti. - Manisa

Kaynak: AA / Ekonomi

Taner Yıldız Türkiye Soma Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title