Haberler

    Solingen Kurbanları 23 Yıl Sonra Anıldı

    Solingen'de 23 yıl önce evleri Alman ırkçılarca  kundaklanarak katledilen Gülsün İnce (28), Hatice (19), Hülya (9) ve Saime Genç (5) ile Türkiye'den misafir gelen kuzenleri Gülistan Öztürk (12), Frankfurt Bockenheim Hülya Meydanı'nda anıldılar.

    Türk Halkevi, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) üyesi Frankfurt Gençlik Kültür Derneği ile Göçmen Kadınlar Birliği'nin düzenlediği anma törenine Hessen Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel (SPD), Frankfurt Uyum Encümeni Nargess Eskandari Grünberg (Yeşiller), Frankfurt Meclisi üyeleri Hılime Arslaner (Yeşiller), Merve Yıldız (Sol Parti) ve Eyüp Yılmaz (Sol Parti), sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile semt halkı katıldı.

    Halkevi Başkanı İbrahim Esen, anma töreninin günümüzdeki Pegida, aşırı sağ, AfD gibi grupların mültecilere ve Müslümanlara karşı yürüttükleri kampanyaya tepki de olduğunu söyledi.

    Hessen Milletvekili Turgut Yüksel (SPD) Almanya'da son gelişmelerin yabancıların hedef haline geldiği ve onlarcasının katledildiği 90'lı yılları anımsattığını söyledi.

    SON GELİŞMELER 90'LI YILLARI HATIRLATIYOR

    Almanya'da 90'lı yıllardan itibaren 150'den fazla insanın aşırı sağ terörünün kurbanı olduğunu kaydeden Hessen Milletvekili Turgut Yüksel, "Son gelişmeler bize 90'lı yılları hatırlatıyor. Lichtenhagen'den beri mülteci yurtlarını yakmak bir gelenekleri oldu. İnsanlar savaş nedeniyle evlerini bırakıp kaçarken bizde ırkçılık yeni şekil alıyor. İnsanların hedef haline getirilip ayrımcılığa uğramalarına, dışlanmaları ve öldürülmelerine izin vermemeliyiz. Frankfurt'tan özgürlük ve eşitlikten yana ve mültecilerle dayanışma içinde olduğumuzun sinyalini veriyoruz. Kentimizde antisemitizma, ırkçılığa, dışlanmaya, ayrımcılığa kentimizde yer yok" diye konuştu.

    Halkevi Başkanı İbrahim Esen, görev süresini tamamlayan Nargess Eskandari Grünberg'e yaptığı çalışmalar için teşekkür etti.

    'AFD'NİN MECLİSE GİRMESİ UTANÇ VERİCİ'

    Frankfurt Uyum Encümeni Nargess Eskandari Grünberg, aşırı sağcı AfD'nin yerel seçimlerde yüzde dokuz alarak kent meclisine girmesini utanç verici bir durum olarak niteledi. Irkçılığa ve aşırı sağa karşı mücadelenin devam ettiğini kaydeden Eskandari Grünberg, Bockenheim semtinde küçük bir kız için yapılan heykelin daha büyüğünü tarihi Römer meydanına dikilmesi gerektiğini söyledi.

    Eskandari Grünberg, "Unutmayacağız, şiddet karşısında susmayacağız. Bizler bu ülkede iyileşme için birlik olmalıyız" dedi. Anma töreninde Frankfurt Meclisi üyeleri Merve Yıldız (Sol Parti) ve Eyüp Yılmaz (Sol Parti), Almanya'da artan sosyal eşitsizliğe ve savunmasız insanların sorunların baş sorumlusu gibi gösterildiklerine dikkat çekerken Hılime Arslaner de (Yeşiller), gençlere demokratik değerlerin öğretilmesi gerektiğini, demokratik partilerin ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı birlikte mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Frankfurt Solingen Türkiye Hessen Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title