Haberler

Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde Bu Yılki Kazılar Başladı

Kazı başkanı Prof. Dr. Yağcı: "Soli, uzun vadeli bir proje. Destekler sürdükçe özellikle yerel yönetimlerin desteği arttıkça burada kazılar daha önemli ivme kazanacak"

Helenistik dönemin önemli kentlerinden olduğu ortaya çıkarılan Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde kazı çalışmasına yeniden başlandı.

Mezitli Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, kazı başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan'a bu yılki kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Tarhan, Soli Pompeiopolis'in dünyanın en önemli tarihi yerlerinden biri olduğunu kaydetti.

Toprak altındaki değerleri günyüzüne çıkarmayı hedeflediklerini belirten Tarhan, "Ortak mirasımızı dünyaya tanıtmak istiyoruz. Biz buna son derece önem veriyor ve destekliyoruz. Soli Pompeiopolis, sadece Mersin'in değil, tüm Türkiye'nin dünyaya açılan kapılarından biri olacak. Ben buradan tüm sponsor olabilecek özel kuruluşların da kazı çalışmalarına destek vermelerini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Yağcı, kazı çalışmalarına yeniden başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Soli Pompeiopolis, Helenistik döneme yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığı önemli bir kent. Roma döneminde de bu cazibesini sürdürdü ve önemli bir liman kenti oldu. Doğu Akdeniz'de limanla birleşen ve sütunlu caddesi olan nadir kentlerden biri. Tabi ki kentin şu anda en önemli yerinde ana caddesinde bulunuyoruz. Bu ana caddesinde çıkan buluntular, Roma arkeolojisine önemli katkıda bulunmaktadır. Soli, uzun vadeli bir proje. Destekler sürdükçe özellikle yerel yönetimlerin desteği arttıkça burada kazılar daha önemli bir ivme kazanacaktır."

Yağcı, sütunlu cadde ve Soli Höyük'te bulunan dükkanların bodrum katlarını açığa çıkararak kentteki sosyal, ticari yaşamı aydınlatmayı amaçladıklarını vurguladı.

- Soli Pompeipolis

İlk kazı çalışması, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 1999'da başlatılan Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde, geçen yıl yapılan ve 37 gün süren kazıda antik kentin, milattan önce 1. ve milattan sonra 1. yüzyıllarda aktif bir liman olduğu ortaya çıkarıldı. Geçen yılki kazılarda, sütunlu cadde ve Roma dükkanları mimari bütünlük içerisinde açığa çıkarılmıştı. - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Neşet Tarhan Remzi Yağcı Mezitli Roma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title